ירוק ויטראג'
צילום עטיפת הספר: רות נצר
שדות – מחזור שירים
מתוך: ירוק ויטראג' - הוצאת אלף. 1987.
(מחזור)
1.
שמים מעונים בסורגי חלון
קוראים אלי שמים אחרים
בדמדומים של מועקה געש צפורים
בחרשה; מי אני
2.
משהו גדול אוחז ממני למגע
המלים שמגרות לצמוח
מחוזות הדמות אשר איותה לשכון
קרועה למסעותיה אני למסעותי
3.
מתוך כפות תמרים
דואות רוחות:
אין שם לריח הזה
שם זכרונותי כוססים
כתסס האפל
כמראות שהיו לי האבן הראשה
שהיו לי סוד קטיפה
שם זורמים שדות
שם אנוע שם אנוד
שם גשם מפיג אובך כבוש.
4.
כמו שאת לקראתך
טבעות בגזע החיים
מיום הולדת זה
עד יום שנולד בך
מדי שנה
מקיף כנחש את
טביעות רגליך
במקום שהיית
במקום שאליו את –
5.
הימים שנעזבו עולים
עכשיו מתוך שנותי
כשדרות החוצות את
גופי.
כבד ועמוק
צונח ים קדום
להיות עם גלגול הזמנים
לבאר נושבת.
6.
ימים עגולים כגלגלי חמה
חם צועק מתוך פרחי הקיץ.
ואני ילדה, ההרים סביב לי עלי הכותרת
וזה העולם.
כי ההרים סביב צוארי רובצים
עדי למפתח הלב
ומהסים
את השרפות שבשדות.
בתוך ילדות שכזו אני מתקפלת
כבקליפת הצב
על גבי לשאתה חותם.
גם הילדה שהייתי
מהלכת על בהונות בתמהון חרד
7.
שמש צהובה
צהובה חנית לצוארי
הנחש הזה
8.
הרי זה צל עצמי נופל ומתארך
ננעץ שובל עד קול האזעקה
ושוחה לבדו עם שדרות
הברושים מאפילות כחילים
ליד מיטתי
מפחד בלילות.
9.
אשה
שוכבת בחלון
והחמסין
המדמם של ילדותי
ננעץ בברושים ביאוש מאוהב
ומעלה באוב את ריח השמיר וחרדל הבר
והחמסין נושף בעורפי.
אפריל עכשיו.
השכרון החריף של הפריחה
כיקיצה מתמדת.
10.
חרדות המריאו כמו כבסים
שכבר נתקו מן החבל
ומלאו את החלל.
כל הצער הזה
מבארות הזכרון
כמו אהבה
בקר אפריל
בקר אפריל – ספרית פועלים - 1989
שירי 'בקר אפריל' זכו בפרס אקו"ם לשירה בעילום שם לשנת 1988:
"שירים מפרי עטה של משוררת בשלה. בספר קשת רחבה של חוויות ותמיד נמצא להן ביטוי פשוט, מדויק ומקורי. בצד שירים על אמהות, אהבת רחוקים ואהבת קרובים, מעבר לכל אלה, אמונה עמוקה במה שמעבר לנגלה לעין" (מדברי שופטי הפרס)
צילום עטיפה – רות נצר תָּמִיד זוֹ אִשָּׁה
תָּמִיד זוֹ אִשָּׁה
אוֹתָהּ אִשָּׁה, הַמְּבִיאָה
אֶת קַו הַנֶּצַח לַפֶּרַח
בִּשְׂעָרָהּ, מְפַזֶּרֶת מוּסְקָט
וְקִנָּמוֹן, מֵיטִיבָה
אֶת חֲלוּק הַמֶּשִׁי,
מַרְגִּיעָה נַהֲרוֹת תֵּה.
הִיא אֵינָהּ מַבְחִינָה בְּךָ.
הָבֵא לָהּ לְטָאוֹת, הָבֵא לָהּ כִּבְשָׂה
אוֹ לְפָחוֹת צִנְצֶנֶת מַרְמֶלָדָה. רָאִיתִי אוֹתָךְ
רָאִיתִי אוֹתָךְ אֶסְתֵּר, מִרְיָם, גַּן תַּפּוּזִים
וּפַחַד
מְקַפֶּלֶת כְּבִיסָה, פּוֹזֶמֶת דֶּשֶׁא
מְשִׁיטָה עֲרִיסַת חָלָב
רוֹצָה עֹנֶג בֶּחָרִיף הַזֶּה
בְּתוֹךְ נַפְשֵׁךְ
הַשִּׁיר הַנִּצְחִי הַזֶּה בִּזְרוֹעוֹתַיִךְ
עֵץ קָם לִתְחִיָּה בַּמַּעֲבָרִים
שֶׁאֲנִי אוֹ אַתְּ מְהַלְּכוֹת בָּהֶם
בְּאַפְלוּלִית בֻּסְתָּנִים
מְנֻמְּרֵי אוֹר יָקָר
*
בְּתוֹךְ נַפְשֵׁךְ עֵץ מַצְמִיחַ עֶרֶב
יַד נוֹגַעַת שְׁמוּעוֹת צִפֳּרִים, מַה
שֶּׁמְּסָרֵב לְהֵרָגַע דְּבַר מַָה
יְהֵא לִי לְפֶה
*
בַּחַלּוֹן תּוֹדָעָה נִפְקַחַת;
הִנֵּה כַּשֶּׁלֶג הַתָּכֹל יָדַיִךְ.
הֶבֶל נְשִׁימָה מְצֹעֶפֶת זוֹרֶה
עַרְפִלִּים בַּזְּגוּגִיּוֹת
מִצְלוֹל הָאוֹר מֵנֵץ עָלֶה שֶׁל כְּפוֹר
פמיניסטיות בלי מרכאות
רות נצר. בוקר אפריל. ספרית פועלים
אמיר אור
מעריב. 14.12.1990
שיריה של רות נצר אינם שירים "פמיניסטיים" במובן החברתי או בהקשר של מאבק מיליטאנטי, אולם הם פמיניסטיים בלי מרכאות, הם אמירה נשית עד תום, בביטויה כמו בתכניה. כאן נשים פועלות כחלק אינטגרלי של נוף עולמן, כוחן הוא כוחם של האדמה והצומח, של מין קשר חושי-כישופי אל הטבע. חוויות הנפש מושלכות על תופעות הטבע ותופעות הטבע מושלכות אל חוויית הנפש אשר היא טבע. אין קרע ואין מרחק.
אף שאין זו שירה פיגוראטיווית, השירים רוויים חושיות חריפה. הנגיעה, הצבע, והריחות ממלאים אותם, עד שכמעט אפשר לחוש בהם. אלה הם שירים אימפרסיוניסטיים, שירי צייד, שעיני חתול מבקרים את מבטו ופנים מתפרקים בעיניו ל"אותיות צבעים מותכים" (עמ' 37). בשירים בהירי-גוון, במעין רישומים אקוורליים, מצטיירות דמויות בנוף – דמויות הפועלות על הנוף בתנועה הרמונית, בקצב שלו, איתן.
עם הקריאה בשירים אלה קל להשתכנע כי השירה אכן נוצרה בראשיתה, מתוך זמירות ולחשים שאמאניסטיים, שעלו ספונטנית ברוח האדם, והעלו עמם את הצורה, המקצב והדימוי. רבים מהשירים הם מעין שירי-מרפא, לחשים, קמעות, עשבי-מרפא מאוייתים: אשה אוספת "מרווה לשיקוי הנפש, הל הרים", קושרת "חוטי נדר על עץ אלון קדוש" (9) או "רושמת הירוגליפים של מים / לעשות מאכל" (54). הם שירי-מרפא לא רק בתמונותיהם, אלא גם בקצבם, גם ב"טבעונות" הפגאנית שלהם, ובחזרה שהם מחזירים את הקורא אל הראשוני, הפשוט, אל נטו של חומרי טבע.
אולם פשטות זו איננה פשטות גולמית כלל, כמעט אפשר לומר: מתוחכמת בפשטותה. הטבעי והנפשי נרקחים ומתרכבים גם ברמה הלשונית והמטאפורית, בביטויים כמו "קיץ שחוט", "שלית השמים", "קיטנות האור", או "מגדיל העופר של עיניו תמהון". עם זאת, עיקר ייחודם בהמרה טבעית-נפשית הנוצרת מסידורם ורישומם המדויק של פרטים: באמצעות פירוט כזה של "חומרים טבעיים" – אבן, עץ, מיץ שוּמַר או עשן – יוצרת המשוררת מטען חווייתי רווי מבחינה רגשית, גם בלי להזדקק לשום מטאפוריקה.
הטבע מתגלה כעל-טבע, בלי להיות ערטילאי ובלי שהמבע ייעשה איזטורי; זאת משום שבעולם כישופי זה, כל פעולה היא מקרוב, כל דבר קשור ונוגע בכל דבר. האיכויות הרגשיות הצפונות בשירים אינן אלא המשך פואטי למין שלווה של שאמאן, המהלך בתוך הטבע, הזורם בתמורות מאגיות של חומר ואנרגיה, זמן ומרחב. כך אפשר "להמיר עשבים בכורח אינסופי (10); העץ "מבשר את הציפור מפנימיותו" (14), ותנועת העיט היא גם "תנועת הנפש מעצמה" (11); הטבע מתפשט התפשטות רוחנית-אסתטית מגשמיותו: הבוסתן יהפוך ל"סיבוכי יופי" (8), והיער – "מהות שנמלאה עצים" (9).
"תמיד זו אשה / אותה אשה, המביאה / את קו הנצח לפרח / בשערה, דולה ארז ואגוזים / מקערה, מפזרת מוסקט / וקנמון, מיטיבה / את חלוק המשי, / מרגיעה נהרות תה.// היא אינה מבחינה בךָ. / הבא לה לטאות, הבא לה כבשה /א ו לפחות צנצנת מרמלדה" (תמיד זו אשה", עמ'31).
לו היינו קוראים את הבית השני לבדו, אפשר שהיינו שומעים רק דוברת המשוחחת עם הווייתה הבתולית, הבלתי-חדירה, השמורה ומוכלת בתוכה. אולם כאן זו איננה חוויה מסתגרת, אלא סופגת, ושלמותה העגולה היא שלמות אינקלוסיווית, מכילה-כול. הדוברת היא בת ואם, ילדה ואשה כאחת. רגל אחת תמיד בפנים, בטבע מכלולי, בלתי מובחן ממנה עצמה, ועל כן גם אינה מבחינה אלא בקיום אחד ובתנועה אחת. מיקרוקוסמוס ומאקרוקוסמוס מתעצבים בסדר אחד. במקום אחר היא אומרת: "פני הילדה שלך מעוצבים / באלכסון ההר / הטווה שני עצים". טבורה יכול להיות טבור תינוקה או טבור הארץ; הטבע הזה – הוא תמיד אשה, אותה אשה, אחת.
הפרח שבשערה הופך לנצח מכוח חיבורו אל אותו טבע אחר ואינסופי; הפסיחה בשתי שורות אלה רומזת, שאין הבדל אם נדבר בפרח שבשערה או בפרח בכלל, באותו יופי צבעוני ומלבב שסובב אותנו; אין הבדל אם נדבר באורז ובאגוזים שהיא דולה מן העולם, מעצמה, או בפעולה הגלויה של דלייתם מן הקערה.
גם פריטים כמו חלוק משי שהיא לובשת, או ספלי תה שהיא מגישה, נגאלים בידיה מניכורם, מחפציותם, והופכים לאותו טבע זורם, נע בתנועתו הלא-נחפזת, הנוגעת, תנועת "אשה נעה במים" (61): חלוק המשי אינו אלא ליטוף עצמי, חושני, ואף ספלי התה הנלגם, הופכים שוב בידיה לטבע – לנהרות שאת זרימתם היא מרגיעה באותה תנועה שבה היא מיטיבה את חלוקה. על כן אין היא מבחינה במלותיך אלא רק בלטאותיך, בכבשותיך, במרמלדה שבך.
כשאשה מעוררת מינית, חושיה מחושים: "סוסים נודדים מבטנה" / בטנה פעמון / צוארה / זרע בר" (32); כשהיא הרה, התבל כולה הרה, משמים עד עפר, והעובר שהיה נוצה הופך ברחמה לדג, הופף ביצוריה לסוס, ונולד כגולֶה "אל האי הנסוג / אל שפיות מתפצלת" (55); כאם, חיקה הוא חיקו של הטבע. ושוב מאגית בפשטותה, היא "פוזמת דשא / משיטה עריסת חלב" (33), ואפילו אלוהים הוא "ככר לחם ארוכה מתחת לבית השחי, לנגוס / בו לעת מצוא" (48).
הכל נוגע בכול ונגיעתם המתמדת של דברים מאחדת את העולם. והעולם מתגלה באמצעות הנגיעה: יש יד "מאכלסת שדים מתים" ויש מי שידיה "סנוניות רטובות" (36), ומי שידיה "כשלג התכול" (25); יש ש"יד גבר בירכיה תקרא בה / אשה אשה (323). המגע מגלה, לא משום שהוא מבטל מרחק, אלא משום שהוא מוציא מכוח לפועל, היבט מסוים של עולם אחדותי מלכתחילה, עולם שבו אפשר ללקט ענבים ואפשר למוצאם בעיני אשה.
המגע החושי הוא אמנם עדות ש"כל זה יציב וקיים" (23), אך מה שבמבט ראשון נראה כעולם נומינליסטי, מתגלה עד מהרה כעולם שאין בו מחשבה שאינה מוחשת, ואין בו מוחש משולל רגש-מחשבה-חיים. החיבור, הנדמה בתחילה כתמימות עוברית-גולמית, הממתינה לבקיעה, מתגלה כחוכמתו של הדג שיצא מן האוקיאנוס ושב אליו עם הכרת הצעקה שבקיום (59).
אמרתי, ולא אמרתי; שכן אפשר לדבר על רוח השירים, על הארס-פואטיקה שלהם, אפילו על האפקט הרגשי שהם יוצרים – אבל על היופי המכאיב שבהם, הזר כמעט באיכותו, מה אומר? אפשר רק לתאר את האפקט של אותן משיכות מכחול מדוייקות – מוחות לרגע מעיניך את קאטארקט השיגרה, הופכות אותך שוב לבד ריק מול מכחול אחר, גדול ממנו. מלים כמו "חד", "נקי", "מרוכז" – טובות לתאר בהן גם הייקו יפאני; אבל למרות שהשוואה כזו לא תהיה שלא במקומה, כאן פועל גם משהו שונה, מין "שחור-לבן נקי מְצלֵם (24), שחושף ספקטרומים שלמים של אסתטיקה ומפתח את החוויה מתוך בסיס חושי טהור.
אמרתי, ולא אמרתי. פשוט, לקרוא. כמעט אמרתי: להביט.
האדום של הלבן
האדום של הלבן – תמוז-אגודת הסופרים – 1998
זכה בפרס טשרניחובסקי של אגודת הספורים
עטיפת הספר – קולאג' – רות נצר..
בספר זה שירים שנוגעים בחושי ובמיתי, בריאליה ובחלום, באנושי ובאלוהי, בנפש ובנשמה, ובאמנות המבקשת להכיל אל כל אלה ב"רגע העולם".
את הספר חותם מחזור שירים אודות האב וחוליו.
מתוך הספר:
אבֵדה
מבעד שמורות העינים המרפרפות דמות גבר יחף בלתי
מוכר, עכשיו צורתו מתבארת: שעיר מאד, כהה, שנים
מחיכות, מכנסים כחולים ימיים והוא זורק כדורים צהובים
אל ילד על הדשא, ומשמיע קריאות עורב, כשהוא
מזנק אל הכדור ונופל לדשא וגברותו מתאגרפת כזורק דיסקוס
צעיר. הוא מבחין שאני מתבוננת בו וכותבת שורות אלה אודותיו
ומגניב אלי מבטים גאים. הוא נמלא עליצות משום
חדוות המשחק ומשום מבטי המעצים את תודעת גברותו, עכשיו
הוא חוכך בדעתו אם לגשת אלי, ואני מסבה עיני כדי שימשיך
במשחק הכדורי, מוגנת בחיץ של עד שקוף המאפשר לחיים
להתרחש. ובית שחיו נמלא שיער כשהזרוע נזקפת
לתוך הקיץ הבוער שבו אבדתי את אהובי
מבטה המרוכז מוליך אל מרכז התמונה
'האדום של הלבן'; מאת: רות נצר, הוצאת 'תמוז'
מקור ראשון. 1.2000
תמר נשר
שירתה של רות נצר מורכבת היא ורבת פנים. השירים שקטים, מינוריים, נוגעים-לא נוגעים במציאויות חיים מורכבות. כך למשל, עיסוקה ביחס שבין האדם והאלוהים, הוא פרפרזה מקורית על תפילות הימים הנוראים: "וכל מאמינים שהוא לבדו / אוחז / נובר / מונה / ומזה / אחת לאחת // ורואה בנסתרות" (עמ' 9); או: "על דעת המקום ועל דעת הקהל / יכולתי לעשות כרצוני" (עמ' 43). ניתן לראות כאן קריאה יחודית ומעניינת ביחס שבין הסופי והאינסופי, הגופני והנצחי.
היחס המורכב הזה שבין החולף ובין הנצח, חוזר בגירסאות שונות לאורך הספר: "הבית הזה / שומר חינם / לפיקדון / השביר / גופי / מוחי / והנשמה" (עמ' 14), וכשנצר מדברת על הנשמה היא כותבת כך: "בל יישמע / קולה / היא נעה / אל כס // שאינו גופי ואינו גופך" (עמ' 17). הנשמה, איפה, מצויה במישור המטאפיזי ואינה שייכת אפילו לאדם עצמו, משום שהיא פועלת על פי חוקים משל עצמה. אבל מורגשת כאן האמונה ברוח הטרנסצנדנטלית, בהישארות הנפש שלאחר כיליון הגוף.
שיריה של נצר עוסקים גם בריבוי פניו של האדם, המקביל לריבוי פניה של הנשמה: "לנשמה המזהירה הפורחת, לנשמה / המאגית, הנשמה התמציתית, הנשמה שמזדווגת עם קריאתה" (עמ' 18). ריבוי הפנים, המורכבות, ומתוך כך ה'צל' שבתוכנו, כהמשגתו של יונג (ונצר היא פסיכואנליטיקנית יונגיאנית), הם שמגדירים את היות האדם שלם ואותנטי, החיפוש אחר המורכבות הזו מלווה את נצר לאורך שירתה.
נצר אוהבת את המילים. היא אומרת: "בכל זאת / הדימויים היו / חזקים מכל" (עמ' 30), ומאמינה בכוחה של המילה לברוא עולמות: "באומרי 'כבודו מלא עולם'/ נמלאו קווצותיו / נמלא העולם" (עמ' 11). והרי יהודה עמיחי כבר כתב: "אל מלא רחמים / אלמלא היה מלא רחמים / אולי היו רחמים בעולם ולא רק בו". נצר מפתחת קשר אינטימי עם המילים: "ומדוע אבכה בהיותי יושבת וקוראת / תהלים שלך, בבת עינך", שהרי מי שכותב שירה יודע על כוחה של המילה האחת לכונן מציאויות, וכמו ש"השקט הוא קריאות שהזדווגו" (עמ' 10), כך המילים הן צעקות רמות מאוד לאוזנו של הקורא הרגיש.
שיריה של נצר מנסים לתפוס את הרגע האחר, החולף: "רגע יקר, האם תזכור / איך התבוננתי בך" (עמ' 33), והרגע הקסום הזה, הבלתי ניתן להגדרה, מצוי בהוויה היומיומית: "גנבתי זמן מזה העסוק כל כך במטאטא גורף שאריות / בחצר אחורית של מוטֵל זרועה סירות, חלקן מחכה לשיפוץ" (עמ' 41). ולא לחינם מוקסמת הכותבת מציוריו של ורמר, כי גם הוא ניסה לתפוס את הרגע האחר, החמקמק, ולגלמו בתמונה, שתבטא את הזרימה האינסופית שלו: "בתמונת העיר דלפט / של ורמר, בה עומדות שתי נשים / מתבוננות בעיר המתבוננת / בעצמה במים" (עמ' 45). הדמויות בציוריו של ורמר, כמו הדוברים בשירתה של נצר, מרוכזות תמיד אל הזרימה הלא נתפסת של הזמן: "מבטה המרוכז מוליך אל מרכז התמונה / אל הקילוח הדק של החלב" (עמ' 46), היא כותבת על תמונת החלבנית של ורמר.
המענה השירי מאפשר לדוברת להגן על עצמה מפני רגשות מאיימים: "מוגנת בחיץ של עד שקוף המאפשר לחיים / להתרחש" (עמ' 36). והכנות הזו בחוויותיה היא התבוננות מאופקת ולא-נבלעת: "הייתי מחוץ לזמן / מחוץ לבדידות" (43). והכנות הזו שלה, שמשתפת את הקורא בהתבוננותה החבויה, שובה ומרגשת, ומאפשרת גם לו לחוות קתרזיס; להרגיש חוויות של פרידה ושל בדידות מבלי לחוש את החרדה המתלווה אליהן בדרך כלל.
השירים ב'האדום של הלבן' יפים מאוד. נצר מאפשרת לקורא לקיים דיאלוג עם חוויות פשוטות, טריוויאליות כמעט, ועושה זאת ביכולת שירית מפותחת ובשלה. היא אינה מתנשאת, ועמדתה אינה עמדת צופה-יודעת-כל; היא משתתפת והיא בוחנת, היא כותבת מתוך צניעות: "ומי שישמוט את אוזלת ידו יכיר בחיים / המבקשים תבנית" (עמ' 38). שהרי רק עם שירה הנכתבת מעמדה כזו, ניתן להזדהות ולמצוא בבואה מרגשת למציאות חיינו.
הרמס ושירים אחרים
הרמס ושירים אחרים – הקבוץ המאוחד – 1992.
עטיפת הספר – ציור וקולאג' - רות נצר
הספר מכיל תמונות חושיות והתבוננות מדיטטיבית בטבע הצומח ובטבע הנפשי, ברגש האנושי, בתהליכי ההתהוות של היצירה ובהוויה הרליגיוזית. בספר מחזור שירי גלריה וכן מחזור השירים 'מחווה להרמס' שעל שמו נקרא הספר.
מתוך 'מחוה להרמס':
זה אשר נדון
להיות
עד
ירשום
את הקשבת עיניו
*
והלא השירה היא תבונת
האל המתחזה לאנושי.
ברק נפשנו שהיינו מבקשים
באותו חסד-שבר גדול.
והכורח לגלם בבשר ודם
את דימוי התשוקה
*
עוברים במעגל העונות
כאילו היינו
כוכבי הלכת של עצמנו
מולידים את
האשם, המוליד את
כאב התודעה
*
המים שרועים
בלב הקדמון בו מתפרט
הזהר הירוק
שם
העץ בקצהו
נהפך אל מגנט האי-נראה
*
הצורות הסמויות משיקות זו לזו
בערגת חבור. האם האבן היא לוז הנשמה?
צורות הן הזית החמר
והמקריוּת
של מה שנשאר
בלתי מגמר
*
העיר הממשית שהיתה כאן
מעלה אדים.
עכשו, בשעת הדמדומים המשתהים
כמעט מפשל האויר. היא תִגָלה
דברים שכתבתי לערב על הספר 'הרמס ושירים אחרים'
הספר נקרא על שם המחזור המרכזי בו – 'מחוה להרמס'. איכויותיו התמתיות והצורניות של מחזור זה שולחות אור על שירי הספר כולו, בהיותו גם אמירה ארספואטית מובהקת.
הרמס הוא אל הדרכים וההתהוות, אל ההתגלות וההוצאה לפועל של איכויות נסתרות. ועל כן נחשב למוליך הנשמה. המחזור 'מחווה להרמס' (ע' 35) מהווה סדרת התבוננויות הגותיות וחושיות בנסתר, הנע דרך המלה אל התודעה והיצירה. מדובר בו על 'חומר חושים' אשר יעוצב על ידי "עונג / הדיוק המואר / שלבש את עירום המלים". חומר הגלם החושי של העולם "מצטלל אל שרש אותיות", והפיזי נע אל הרוחני: "העץ בקצהו / הופך אל מגנט / האי נראה". האני המשורר הוא זה שמתבונן בדממה הדקה, בלב הקדמון של העולם, בצורות הסמויות ההזויות ב"דממה הסמיכה מתחת לעולם", ומצפה כי העיר השמימית – סמל השלמות הגנוזה בחיק הבורא – תתגלה לעיניו כהארה. המשורר הוא זה שמתבונן בעולם מתוכו. הוא זה שנדון להיות עד, שהופך את האפל לבהיר בכוח המלה. לשירה מקור עליון – "תבונת האל המתחזה לאנושי". היא השבר והיא גם חסד התקון – "ברק נפשנו שהיינו מבקשים באותו שבר-חסד גדול".
השירה מתגלה כאן כצליל האחד שאנפית דקת רגליים שולה מקרקעית הנחל. ואמנם שירים רבים בספר זה מעוצבים כצליל אחד: כשיר הייקו קצרצר, כאמירות תמציתיות של "זה שמתבונן אל עלה אחד מואר". נוצרים מחזורים מחרוזתיים מעודנים שברובם הם שירי התבוננות מדיטטיבית בטבע הצומח והחי אשר בהם האני כאילו מתפוגג והטבע הוא הממשות האחת. הקיטוב אובייקט-סובייקט נעלם, ונשארת ההויה עצמה: "יום קיץ. ניע אזנו / מרפרף על שדה בהיר".
ההוויה עצמה היא מושא התשוקה של המשוררת. היא "החלום הגדול / אשר בו יואר חלומו" של זה אשר מתבונן בדשא, בדבורה ובחתול, ו"יבקש רק זאת – לטבול ולהימוג בתכלת" (16).
הרצון לגעת עד קצה ההוויה, מעבר לחושים, כרוך בכאב – "כמו ביקשו החושים להיוושע בדקירה / אשר בה לבסוף יגע / בלבו שלו... לא. כי חי הייתי במקום ההוא / בלא ידיעה. עד שקמה ידיעתך / והיא המפוארה בכולן (32). ידיעה זו היא לעתים כ"רגע בו חווה הילד לראשונה", ולעתים כהתמכרות הזייתית פנימית אשר בה תמונות חולפות "כתמים מסנורים, קרועים / כהיווצרות רצועות חולפות שוב ושוב לעיניך" (22). כאן מתחדדת ראיה פנימית כשמש סנוורים "אז שמש בא בעגול סנוורים / בפיתוי מכה באפס ראיה / למשש פנים כמו עוורים בתפוזים / לשער טבור צבעים בפנימיים" (23). חווית הצבעוניות נובעת גם מן העולם הנגלה בשפע רב: הצרעה הצהובה, האזדרכת המסגילה, הורוד-כתום משי, החרגול הירוק. לצבעים יש קיום – נוכחות לעצמם, כ"בוהק יקר טורקיז... מוצאו זהב מאדים אל אינדיגו מתכהה" (5).
ההתמכרות לעמקי החויה מעניקה זרימה שוטפת לשורות שיר מתארכות נובעות זו מזו. שטף זה הוא הפן הצורני של ההיסחפות הרגשית אשר מעוצבת היטב בתודעה מתבוננת השולטת בכלי השיר ואופני העצוב השירי.
פן של געגועים מטפיזיים הולך ומשתלט על הספר לקראת סופו. הפניה אל הרוחני למען יתגלה נאמרת במפורש: "שיפקח שיפקח לעינינו / (ואני תמיד דימיתי שבושה לאהוב אלוהים חיים" (48).
דומה שאלוהים מתקיים גם כנוכחות הגופנית-חושית של הצומח-חי, במיוחד ב'חיה' כהויה יצרית אנרגטית תת-קרקעית-רוחית: "חית מים / חיה מפולשה / חיה נכוחה" (37) או: "חית שזיף זעירה... חיה ירוקה זהובה... נפשך עלי חיה מטורפה" (44). והחיה לובשת בספר זה פני סוס, צפור, סנאי, סלמנדרה, אנפית, איגואנות, לויתנים ועוד. הפן הרליגיוזי מלווה איזכורים קבליים, ומבוטא בשפה שיש בה משפת התפילות. שפה חגיגית נוטה למיתי ולמיסטי כאחד. בכל אלה קיים איזון בין שכרון ואיפוק. ספר זה עשיר ברבדים של: "לבידי נפש נפרשים מותכים זה בזה" (40), שפרושו ריבוי מטפוריקה.
שחרית
שחרית – כרמל – 2000
עטיפה – ציור-קולאג' – רות נצר
בספר שחרית חמישה פרקים:
אדון עולם, מיתוגרפיה, אנשים, נסיעה, התכתבויות עם משוררים.
שירים מתוך שחרית
אדון עולם
1 .
אתה האדון החרישי הנוגע בלבם של מוכרת חריצי הגבינה,
מוכר הדגים ומוכר הפרחים והחתול הרובץ למרגלותם, והם
לא ידעו - אדון הילדים המתרוצצים, הזקנים המהלכים בסמטא,
אדון החלונות הנפתחים לחצרות, והנשים הבוקעות מתוכן
לתלות כביסה, והגרניום מצפה למבטן -
הנך אדון צעדינו וקול צעדינו במרצפת הקרירה וביער, ורחש העלים
הנשברים תחת מצעדינו, אדון הצפרים ביער, אדון צפרי האש,
אדון צלליותינו ביער ובמים, אדון המים, אדון להבות המים,
אדון האש והאור, אדון הרחש, אדון המנוחה,
אדון פרחי הבשורה והצער -
אדון הרוחות, אדון עורקי הריחות, שרשי השמים, נימי האור,
אדון כנפי האדמה, אדון האדמה הפועמת בלבנו, והפיות
הפעורים לבלוע ולצעוק, אדון המפכה בכל
2 .
הנך אדון התמורות המכאיב בנגוע אצבעותינו בקרקעית הים של
לבנו, אל אבן השתיה של גבולי החלום ודגי החלום המתהפכים,
שפיריות חשכה הצפים ושוקעים כלא היו, לתהומות הרוחשים
את השתברותם לרסיסים, האדון המתפצל לרסיסים ונושם
אותנו בעודנו נושמים אותו
3.
אדון נפש, אתה השיר והשר, אודותיך שרים, אתה
המתלכד עם גופותינו הנושמים בלילות ועוזב אותנו בלי שנחוש
בעודנו ממתינים, הנושם את חשכת העיגול שבתוכנו, ואת רסיסינו,
אדון אתה, בוגד ונבגד, הפוצע את לבך שלך, המושיט ידינו לקראתך
אדון עולם, בלבנו, מניפה שקופה ובוערת בעמקי הימים והחשכה,
דרכי ובי, אתה הרואה מעיני, אתה המראה, הרואה והנראה,
אתה השומע והנשמע, אתה האוכל את לחמי והלחם
אתה גופי, זעת אפי, צל חלומותי, בדידותי, אתה השתקפותנו,
הפקעות השקופות של העבר, והניצן העתידי
המוכל, המיכל וההיכל
4.
אדון הפרי, איך תבשיל אם לא תהיה רקב האדמה, מוהל הגזע,
אם לא תהיה העלים, שתיקת העלים, אם לא אשתוק איך
תהיה דממה, אם לא אהיה מרישי העץ איך תהלך, איך אהלך
איך תתבונן אלי מעיני החיות, מעיני הגבעולים, ואיך הניצן,
הנוצה, הפלומה, הדבורה, עלי הכותרת, העלי, האבקנים, איך
התנועה התחושה והקשב, אם לא תקשיב בעצימת עיני,
בעצימת עיני האנשים והנשים והילדים, ובהפקחם עם שחר,
אם לא תתעורר בהקיצנו לקראתך,
אם לא תדבר את הולדתך באביב הזה
בקר שבת
איש במגבעת וחליפה
בדרכו לבית הכנסת
קטיפה של טלית בידו -
השביל הרדום
נפקח מנקישות צעדיו.
מעליו שמש הילה.
בשדה חרציות זהובות
רוחשות שחרית.
הכלבה הקטנה מתגפפת
עם כלב לברדור
תאב חיים.
התלתנים הרטובים
משתוקקים לאל חי.
ברגר
איש חזק אדון ברגר. איש קשה עורף.
בגיל שבעים ושלש עדיין מחליף רשתות פגומות.
מתקן ארגזי רוח. מטפס על גגות לתקן
רעפים.
איש חזק אדון ברגר. בגיל שבעים ושלש
עיניו כחולות בהירות כשהיו בגיל שלש עשרה
כשהובל עם הוריו למחנות
למרות שלא רצה לחיות
עכשיו הוא צוחק פתאם (עיניו כחולות) וטופח בידו על ירכו:
"אח, איזה חיים היו אז!"
הוא מסיים לבלוע את העוגית שטבל בקפה
ושב לטפס על הגג.
חלון
מבעד חלון קונדיטוריה סדוק
ומאובק אני נזכרת באלוהים
למה הבאת אותי למקום הזה?
פתאם אלוהים נוכח
והוא שירה
אני מתדמה לאנטנה
מתכוננת לקלוט
את מלות השירה
אבל רק נהרה רכה
רק אלוהים
בקרקעית לבי
מרכבה
בטן המרכבה שאני ממתינה לה
מלאה מרכבות אחרות
ממוספרות
מאפס עד אינסוף;
לרגע שכחתי באיזה קו עלי לנסוע.
גם לא ידעתי מה ההבדל, ולאן
הם מוליכים.
לנגד עיני ראיתי איך מסלולי הנסיעה מוליכים
כולם אל קצה המעגל ושם מתחלפים אלו באלו -
כאילו היו תרמית קטנה
מאחרי גבי.
*
ינואר 2001. במשכנות האמנים של הרצליה נערך ערב לכבוד ספר השירים החמישי שלי 'שחרית'.
אחי אורי דיבר על השירים שלי שנוגעים בחוויות המשותפות שלנו בעמק ואמר את הדברים האלה:
ישנם דברים אותם ספגנו בילדותנו, אשר השפעתם ניכרת באורחות חיינו עד היום, ארבעים שנה ויותר מיום עזבנו את נופי ילדותנו בעמק השחון בית שאן. עמוק עמוק בנשמתנו חרוטים הזכרונות, חלקם כמוסים עמנו ואין עם מי לחלקם, חלקם פורצים במפגשים המשפחתיים ויש כאלו החבויים בתוך השירים של רותי, שכותבת בשביל כולנו. בחרתי לקחת את שיר הפתיחה 'אדון עולם', את השיר 'חמסין', ואת השיר 'כאילו שהייתה ילדות כזאת':
רותי כותבת: "אדון צעדינו וקול צעדינו במרצפת הקרירה". ואילו אני שומע את תפילת "אדון עולם" הפותחת את תפילות השחר, וזו מזכירה לי השכמה של ילד בחשיכה של בוקר חורפי קפוא, והליכה על דשא מכוסה גלידי קרח, תוצרי הקרה בעמקים, ורגלים קפואות בתוך מגפים מגומי שחור.
רותי כותבת: "אדון נפש אתה השיר והשר / אתה המתלכד עם גופותינו הנושמים בלילות / ועוזב אותנו בלי שנחוש". ואילו אני שומע את הסיומת של תפילת 'אדון עולם'; "בידו אפקיד רוחי בעת אישן ואעירה ועם רוחי גווייתי אדונַי לי ולא אירא".
הקרה בעמקים מזכירה לי את יום השלג האחד והיחיד בכל ימי ילדותנו. זה לא "כאילו שהייתה ילדות כזאת". היא הייתה והיא נמצאת שם בעמק עד היום. רותי זוכרת ש"כשירד השלג הגדול התביישנו בגרביים על אצבעות הידיים במקום כפפות", ואני זוכר את האוזניים הקפואות ואת אחד החברים, אשר הספיק לבנות מזחלת שלג מאולתרת, עמה זחל אל עבר ילדותו האבודה בפולין הרחוקה. יחד עם זאת יש גם זיכרונות זהים, שנינו זוכרים את דחליל השלג, בובת שלג שגזר מציין את אפה וכובע גרב על ראשה.
עמק בית שאן הוא עמק של אקלים מדברי קשה ומול אותה קרה בעמקים המאפיינת את חדשי החורף המעטים, שולט בו רוב חודשי השנה החום הכבד והמייאש. קיץ של "ימים עגולים כגלגל חמה" - כותבת רותי, והעמק המתואר בשיר 'חמסין' עם "השרפות שבשדות". אותן שריפות שמקורן באינתיפדת הקיץ של השכנים הערבים אשר מעבר לגבול, ליד תל-רָדרָה - רועי הצאן הערביים המבקשים להדביר את נאת המדבר, נחלתו של עובד האדמה היהודי. פעמון השריפות מצלצל וכולנו רצים לכיוון השדות כשמחבטים ושקי קמח רטובים בידינו, וטרקטור חורש חגורת בטחון להגן על הקיבוץ מפני הלהבות. עד היום אני זוכר ומרגיש את חום האש ואת רגלי היחפות הנצרבות בחום הקרקע הלוהטת בעודי חובט בכל כוחי הדל בלהבות המשנות כיוון עם השתנות כיוון הרוח. רותי כותבת על "אדון להבות האש". אדון עולם של עמק מוקף הרים ללא אופק, עמק בו "הרים סביב צווארי רובצים". ואני זוכר איך בלילות הקיץ החמים תמיד בוער לו הגלבוע הנושא את נטל קללתו של דוד - "הרֵי בגלבוע אל טל ואל מטר עליכם".
חום העמק הוא ישות מוחשית מאד ואליו נלווים ריחות צמחי הקיץ המתעלפים בחמסין, וכשאתה נוגע בהם הם מדיפים ריח חריף של קיץ, זהו "ריח השמיר וחרדל הבר" עליו רותי כותבת. אני קורא את השורות והריחות חוזרים אלי בכל חריפותם.
בשיר 'חמסין' רותי כותבת: "המשקפיים העגולים של אבא שלי, חלוץ תמים לבדו זורע בשדה" - תמונה הזכורה לה "מתצלום ישן של אז". גם אני זוכר את התצלום הזה והוא שמור עמי עד היום. הזיכרון שלי קצת שונה. בתמונה שלי עומד לו אבא בתנוחה כפופה ובידו טוריה, בעזרתה הוא פותח חפירה בתעלת המים הבוצית ומשקה את השדה בשיטת ההצפה שהייתה נהוגה אז בעמק. זוכר אני את הסברו של אבא על שיטת ההשקיה בהצפה הנהוגה עד היום במצרים מימי תקופת האבות; כמו שכתוב בספר דברים: "אשר תזרע את זרעך והשקית ברגלך כגן הירק". הנה כי כן, תמונות נוף ילדותנו מתפרשות לפעמים קצת אחרת על ידי ועל ידי רותי. אך התמונות הן אותן תמונות. הן יסוד צמיחתנו, עברנו ועתידנו. אני שב ואומר לך רותי, זה לא כאילו שהייתה ילדות כזו, זו הייתה ילדותנו, וזה היה העמק, אשר "מדי דברי בו זכור אזכרנו עוד".
באהבה והערכה רבה,
מאחיך הכמעט תאום, אורי.
פתאום אלוהים הוא שירה
שחרית. 2001. הוצאת כרמל,
דורית ישראל
2002. דימוי. גליון 20. ע' 98-99.
ספרה החדש של רות נצר הוא חגיגה לחושים, שיש בה צבע, צליל וריח המעורבים זה בזה למרקחת קסומה. "[...] אני חושבת שהשירה היא סערה נהר כתם שלג ראי אשה ומה שביניהם" (עמ' 94), כך כותבת המשוררת – וזוהי בדיוק שירתה.
חמישה שערים לספר: אדון עולם, מיתוגרפיה, אנשים, נסיעה, התכתבויות עם משוררים. בכל אחד מהם ניתן למצוא חוכמה, דייקנות ויופי. וגם אם, לדעת המשוררת, השירים הם "מחשבה מתחפשת" או "מחשבה אוחזת ידיים", הרי שהם אחוזים היטב במציאות ומשאירים עקבות בלב הקורא.
נצר מסדרת את חייה דרך השירים. היא מתייקת אותם בקבוצות של אור ושל חושך, מחכה ל"ישר המיישר את קו העולם" (עמ' 18) ומתבוננת באלוהים שלה, שהוא אדון כל העולמות: "אדון הרוחות, אדון עורקי הריחות, שרשי השמים, נימי האור, אדון כנפי האדמה..." (עמ' 7). נדמה כאילו היא טובעת בתוך מהותו של האלוהים, אבל "מבינה את הקסם שאחדים מיטיבם לשחק בו" (עמ' 19). היא עורכת רשימות-מלאי של חייה, ותוך כדי כך טווה קולאז' צבעוני הגורם לקורא לצאת מתוך גופו, ליהפך למעין עפיפון ולהביט מלמעלה על המערכת המורכבת והעשירה של החיים. פיסות-פיסות של צבע מתמזגות להן לתצריף של יופי עוצר-נשימה. אכן, נצר יודעת לצייר תמונות כשהיא מדייקת בפרטים הקטנים, עד כי נדמה שזאת מציאות, ולא "רק בחלום יכלתי להגיש לך ורד אצילי" (עמ' 30). היא נפתחת אל העולם החיצוני "בלי דעת מהו שרציתי", ופותחת את הקורא אל עולמה הפנימי העשיר בישירות, ברהיטות וללא התייפיפות מיותרת.
השירה של נצר היא, למעשה, אמנות רב-תחומית. כוחה הגדול ביכולת-התיאור המרשימה שלה. ניתן לזרום אתה בתוך התוהו ובתוך הבריאה, ושירה המצוין "כיצד החל" יכול בהחלט להשלים את הטקסט התנ"כי כשהוא מאיר אותו, מפרש אותו ומוסיף לו משמעויות חדשות: "[...] תנועת הזנוק, הדלוג, הפרכוס, הדהירה, הפעימה, הנהירה, והרטט של המרחבים והקוים, הנפרסים בסלילי ספירלות ונצנוצים, הכל זורם במקצב אל תנודת השירה [...]" (עמ' 32). שיר זה הוא הראשון בקבוצת השירים "מיתוגרפיה", והוא מוביל את הקורא אל בין שבילי חייה של המשוררת מילדות ועד בגרות, תוך התמודדות עם אירועים רבי-משמעות, שהראשון שבהם הוא מתן שמה, שכן "רות הוא השם הנכון" ואז: "שמי מתבונן בי אנחנו כורתים ברית תאומים איש לא יפחידנו" (עמ' 34). בהמשך היא מתארת את נופי חייה, וגם אם היא ממציאה אירועים, "חוט נחוץ של ספור", הרי שמבטה בהיר והתמונות הנגלות לעינינו – כמו קרעי העננים, הילדים המשחקים בכדור והכלבה הקטנה פואנטה – הן תמונות אמיתיות, אמינות ובעלות עוצמה.
קבוצת השירים "אנשים" מתארת בצורה חזקה ומזוקקת דמויות שונות, שהטילו עוגן בחייה של המשוררת והשאירו עליהם את רישומן. אין לנצר נטייה להשתפכות ולהגזמה, ולכן גם כשהתיאורים ארוכים משהו – הם אינם מעיקים, אלא מרתקים ביופים. אדון ברגר, למשל, הוא איש חזק, שבגיל 73 עדיין מטפס על גגות לתקן רעפים. את ילדותו עבר במחנות הריכוז ו"למרות שלא רצה לחיות / עכשו הוא צוחק פתאם / (עיניו כחולות כמו חג) / טופח בידו על ירכו: 'אח, איזה חיים היו אז?'" (עמ' 64). או למשל הגבר הזר באוטובוס, שהגיע, אולי, מטקסס, והוא "איש פרום. נימים בלחייך הסמוקות. סל הפלסטיק שבידך מוליך אותך לשוק" (עמ' 67). וכך יש לנו עוד שורה ארוכה של דמויות, חלקן ללא שם, אבל לכולן נוכחות חזקה. נצר, כאמור, מצטיינת בדיוק בפרטים, גם הקטנים שבהם, עד שהדמויות קמות ממשכבן על הנייר וצועדות לדרכן, כשהקורא – כמו המשוררת – נכסף להניח עליהן את ידיו, לעכבן לרגע, לתת עוד מבט בפניהן ובגופן, שהרי עוד מעט קט "והעגור הפנימי ביותר מתח צוארו, נתר והמריא הרחק" (עמ' 72).
מסעותיה של נצר בזמן מביאים אותה גם אל נופים של מקומות אחרים, ושוב, במיומנות היא מציירת תמונות ממסעותיה. "העצים שכחו את זכרונם זרקו את בגדיהם, חלצו מנעלים, פשטו את עדייהם. עכשיו הם רצים על ההרים בני-חורין כמו יעלים במדבר" (עמ' 77). אלה תיאורים שיכולים להתאים גם לנבכי הנפש של האדם או למהותם של חיינו בעולם הזה, ואכן, כשהיא מתארת את הציקדה, היא מציינת ש"הציקדה היא הנשמה האפלה של העולם", ומימיו של אגם ארדיר שבאנטליה "מישהו מאבות אבותי לקח מהטבור הכחול הזה אל תוך עיני" (עמ' 85). מיזוג מופלא בין הטבע לבין הגוף.
השער האחרון, התכתבויות עם משוררים, מהווה סיום מרתק ומצוין לספר מרתק ומצוין. כאן היא מנהלת מעין דו-שיח עם אחדים מהמשוררים הטובים והידועים בעולם – ועם שיריהם. ביניהם: ז'ביגניב הרברט, סילביה פלאת' וטד יוז, צ'סלב מילוש ואחרים. היא פונה אליהם בדיבור ישיר, מבקשת, נותנת ביאורים משלה למחשבותיהם, מתארת חיים אחרים ולעתים אף מתנצלת: "תסלח לי שאני אומרת דברים כאלה. הלא איני מכירה אותך – אתה בשבילי כמו כל שאר בעלי השם – ומי שבאמת אוהב אותך מעמק לבו, נאמר הוריך, כבר אינם כדי להעיד מה היית [...]" (עמ' 91). ובאותו שיר, המוקדש לז'ביגניב הרברט, היא פונה אליו, אבל למעשה מדברת על עצמה ועל כולנו: "[...] האם ינחם אותך לדעת שגורלנו לא יהיה שונה מגורלך, כי נשַכַּח – גם אם השם ישאר – כי שם האדם אינו האדם – ואינו הבשר והדם, פעימת לבו, נשימת אפו, סגולת נפשו, ופליאתו נוכח הבריאה".
אשה - שירים ורישומים
אִשָּה/ שירים ורישומים, הוצאת כרמל, ירושלים, 2003
רות נצר אדונית
אַתְּ, מִי אַתְּ, הַגּוּף הָרוֹבֵץ בַּגּוּף
אַתְּ תְּנוּעַת הַדָּם, עַצְמוֹת הָאֲדָמָה, אֲדוֹנִית דְּמָמָה
בְּגוּפֵךְ שִׁבֳּלִים, שִׁקְמִים, שָׁרְשֵׁי הַבַּיִת
אֲדוֹנִית רָאשֵׁי הָרִים, אַתְּ הַפֶּה הַפָּעוּר
אַתְּ דִּמְמַת הַלַּיְלָה מֵעַל חֶלְזוֹנוֹת תְּנוּעַת עָלִים
אַתְּ תְּבוּנַת פִּילִים, תְּפִלַּת זְאֵבִים
הֵד מִישׁוֹרִים, גְּבָעוֹת
אַתְּ פּוֹרֶמֶת אוֹרוֹת, אַתְּ אֲפֵלָה בִּמְעִי כּוֹכָבִים הַנָּעִים עַל צִירָם
אַתְּ מַשִּׁילָה קְלִפַּת עֵצִים, מַבְשִׁילָה אֹדֶם רִמּוֹנִים הַפּוֹקְעִים
בְּלֹא קוֹל, אַתְּ אֲפַרְסֵק מָעוּךְ, אַתְּ זְרָעִים, גִּבְעוֹלִים, פֵּרוֹת אֲפִילִים
אֲדוֹנִית לַחוּת הַבֹּקֶר, טְלָלִים רוֹעֲדִים, קוֹלוֹת צִפֳּרִים הַנֶּאֱסָפוֹת אֶל קִנֵּיהֶן בָּעֶרֶב
וְנֵעוֹרוֹת עִם שַׁחַר, אַתְּ אֶצְבְּעוֹת חַמָּה הַנָּעָה לְאִטָּהּ בְּכִפַּת הַשָּׁמַיִם, אַתְּ חֹם עַל מִצְחִי, אַתְּ
עַרְסַל הַמַּיִם הָעוֹטֵף בְּשִׂפְתוֹתָיו – אַתְּ לֶחֶם־אֵשׁ, אַתְּ רַעַשׁ, אַתְּ דְּמָמָה, אַתְּ סוֹף אַתְּ הַתְחָלָה
אַתְּ אוֹרֶגֶת הַקּוּרִים בְּסַף מַעֲבָרִים, אַתְּ, מִי אַתְּ, הַגּוּף הָעֲנָקִי הַנָּע רוֹבֵץ בְּגוּפֵנוּ
יְלָדוֹת
שְׁתֵּינוּ יְלָדוֹת קְטַנּוֹת מְשַׂחֲקוֹת בֶּחָצֵר הָאֲחוֹרִית, בַּחֲלוֹם שֶׁל אֶרֶץ אַחֶרֶת,
לוֹבְשׁוֹת שִׂמְלוֹת מַלְמָלָה, צַוְּארוֹנִים מְעֻמְלָנִים, סֶרֶט קְטִיפָה בַּשֵּׂעָר הָעַרְמוֹנִי הָאָרֹךְ,
אַתְּ בְּצַמּוֹת, אֲנִי בְּשֵׂעָר פָּזוּר, כְּמוֹ אַחְיוֹתֶיהָ שֶׁל עֲלִיסָה. עַכְשָׁו
מַבְחִינִים שֶׁלָּבַשְׁנוּ חֻלְצוֹת כֻּתְנָה מְכֻוָּצוֹת, מִכְנָסַיִם קְצָרִים, סַנְדָּלִים תַּנָּכִיִּים,
לוֹכְדוֹת בְּשֶׁבֶר זְכוּכִית פֵּרוּרִים שֶׁל אוֹר, זוֹחֲלוֹת לַמִּסְתּוֹר הַפְּרָטִי שֶׁלָּנוּ בֵּין גֶּזַע עֵץ עָבוֹת
וְעַלְוָתוֹ הָרוֹכֶנֶת עָלֵינוּ סָבִיב כְּמוֹ אֹהֶל, זֶה הַבַּיִת שֶׁלָּנוּ, רִצְפָּתוֹ עָפָר סָדוּק נְחִילֵי נְמָלִים,
קְלִפּוֹת עֵץ ,עַלְעָלִים נִרְקָבִים, נִיחוֹחַ נָדִיב שֶׁל גִּבְעוֹלִים נֵעוֹרִים מִתַּרְדֵּמַת הַלַּיְלָה,
רַחַשׁ מַמְטֵרוֹת קָצוּב מִפַּרְדֵּס סָמוּךְ, רֵיחַ קֵיצִי זָהֹב, רְסִיסֵי אוֹר מְהַבְהֲבִים
מִבַּעַד עַלְעֲלֵי מְאוּרַת הָעֵץ –
זֶה הַסִּפּוּר שֶׁלָּנוּ, בְּעֵינֵי הַגִּירִית שֶׁלָּךְ עָרְמַת שׁוּעָלִים, לִי עֵינֵי תַּן מֻרְעָב,
עָרַכְנוּ מְסִבַּת תֵּה עִם כְּלֵי פְּלַסְטִיק, תֵּיוֹנִים, וְעוּגִיּוֹת יְבֵשׁוֹת שֶׁלָּקַחְנוּ בִּגְנֵבָה
חוֹשְׁשׁוֹת שֶׁמָּא נִתָּפֵס, נְסִיכוֹת בְּדוּיוֹת, רוֹטְטוֹת מֵעֹנֶג הָאִסּוּר,
גּוּרֵי חֲתוּלִים מִתְרוֹצְצִים לְרַגְלֵינוּ וַאֲנַחְנוּ כּוֹתְבוֹת בַּיּוֹמָן הַמְשֻׁתָּף שֶׁלָּנוּ.
זִכָּרוֹן וְחֶמְלָה. קְלִיק הַתּוֹדָעָה שֶׁל אֶצְבָּעוֹת חוֹפְרוֹת בַּאֲדָמָה לַחָה
אורגת פרימה / מימי חסקין
קובץ השירים החדש של רות נצר הוא קודם כל ספר בעל חזות מקסימה. הספר מעוצב בפורמט מרובע, מאוזן וסימטרי. על הכריכה מופיע רישום של פני אישה בצבעים אדומים על רקע צהבהב-חרדלי. רושם ראשון: חום, חיים, עולם רחב. הספר כולו משובץ ברישומים של דמויות נשיות המשובצים כאבני חן בין השירים. רוב הרישומים הם של דמויות נשים עירומות, כשעירום הגוף הוא עירום הנפש החושפת עצמה בשירים. בקווי מתאר בודדים מצליחה היוצרת להעמיד בפנינו תמונה שלמה ואמינה של הדמות הנשקפת. יש משהו כובש לב באיורים, משהו ענוג, אישי ומרתק. השירים עצמם מציגים נשים במנעד רחב של מצבים, משוחחים עמן, ונושאים את קולותיהן.
רות נצר היא פסיכולוגית-קלינית יונגיאנית והיא גם אישה יוצרת: כותבת, מציירת, מצלמת. השילוב בין ההתמחות המקצועית לבין היצירה האומנותית מוליד שירה נוגעת, עשירה בתובנות, החותרת ומגיעה אל לב הדברים, אל הגרעין הפנימי, אל המהות הראשונית.
שיריו הפותחים של הקובץ עוסקים במהות הנשיות, המזוקקת, הכלל אנושית; ומסתיים בפרטי, בעכשווי ובמשפחתי.
הציורים שבין השירים משיקים לפיגורטיביות הלשונית, שהיא צבעונית ועזת הבעה: "מַבְשִׁילָה אֹדֶם רִימוֹנִים הַפוֹקְעִים בְּלֹא קוֹל". זוהי מטאפוריקה חושנית הנוסקת מהטבע ומבטאת את הזרימה הטבעית בין המשוררת לבין הטבע ולדרך תפישתה את הנשיות. החושניות מחוברת גם למזון שהאישה מכילה בגופה ובתפישתה העצמית, כפי שהיא כותבת בשיר לבתה: "כְּמַאֲפֶה חַם עָלִית מִשְׁנַת הַבֹּקֶר אֶל צַוָארִי/ עֵינַיִךְ – סְנָאִי קָטָן מְפַצֵחַ בִּשְּׁקִידָה אֱגוֹזִים חוּמִים".
מימד נוסף של ציוריות עולה בחטיבת השירים הקרויה מוזיאון. בחטיבה זו המשוררת מתכתבת עם ציורים נודעים. נטייתה של רות נצר להתייחסות אל האומנות הפלסטית נודעה כבר בעבר. השירה, המדיום המופשט, פונה אל האומנות החזותית, המדיום הפלסטי, ויוצרת אמירה בין אומנותית המנכיחה את שני המדיומים ושתי היצירות.
כך, חוזרת רות נצר שוב אל 'מוזגת החלב' המעניקה-מיניקה של יאן ורמר. המשוררת מתמקדת בחלב הניגר-תמיד כסמל אימהי של פריון ותנובה. שירהּ מהווה מחווה של חסד כלפי ציורו של ורמר וכלפי תפישת הדמות האישה שבו: יומיומית אך קדושה, בת-חלוף אך נצחית, רגילה מחד ונעלה מאידך. דוגמה נוספת, מתייחסת לציורו של זאן-פרנסואה מילֶה שהרבה לצייר נשים עובדות בשדה. נראה שהמשוררת נהנית מהמראה הפסטורלי שמכחולו של מילה צייר. אך בו זמנית היא רואה וכמו-מרגישה את הנשים עצמן: "כְּפוּפוֹת...כְּבֵדוֹת גּוּף...מְלַקְּטוֹת בֻּלְבּוּסִין". נקודת המוצא של השיר היא התפעלות אסתטית מדמויות הנשים הצבעוניות העוסקות במלאכה המשתקפת כססגונית. הנאה אסתטית זו מעוררת רגשי אשם ועמם התבוננות ביקורתית אודות המחיר החברתי והפוליטי שה"יופי" הזה נושא- "גַּב מִתְבַּקֵע שֶׁל נָשִׁים כְּפוּפוֹת בַּשָׂדֶה" ועמו ניצול על רקע מגדרי.
אמירה חברתית עולה גם בשיר מדונות, אשר: "עֵינֵיהֶן מְעֻרְפָּלוֹת בְהֲזָיָה עַל הַיֶלֶד הַקָדוֹש/ שוֹכְחוֹת אֶת יַלְדָן- יֶלֶד בָּשָׁר וָדָּם". השיר בוחן באירוניה את אימהותן השמימית, ההזויה, של המדונות המצויירות על פרסקאות, ומתוך שלא נאמר עולה ההשוואה לאימהוּת הארצית, התובענית, חסרת המנוחה, האמיתית. נראה שההשתקעות היתרה ב"מִשְתֶה אָפֵל שֶל יְשוּעָה" משמעה הזנחת האימהות. הביקורת מופנית גם כלפי האימהות הסהרוריות וגם כלפי מי שמדיח אותן להפקרת החיים בשם הרעיון.
רגישות חברתית ופוליטית עולה גם מהשיר להיות רות. המשוררת משוחחת עם דמותה המקראית של רות שהיא חולקת אתה את שמה. ניכרת אמפאתיה לגבי אחרותה של רות, שונותה, בעיית התקבלותה, היותה גרה, היותה מואביה: "לִהְיוֹת גֵרָה/ תַּחַת שָׁמַי/ לִהְיוֹת/ מוֹאָבִיָה". המשוררת מעלה על נס שונות זו, מעמעמת בחיבוקה השירי את הזָרות ומסיימת את השיר במילים המקרבות: "לִהְיוֹת רוּת/ רְעוּת נַפְשִׁי". המשוררת 'מתקנת' את הסיפור המקראי וכעת רות נלפתת למרגלותיה של הדוברת ולא למרגלותיו של בעז. הגאולה עתידה לבוא מהאישה ומשירתה. שיר זה הנו דוגמה לאינטואיטיביות ולעמדה האישית של המשוררת בכתיבתה. השיר נע במקצב מהיר, של מילה או שתיים בשורה. האמירה הנאמרת כמו בחיפזון, יוצרת בסיומה אפקט של גילוי ושל שיא.
במחזור השירים זקנה מצויים שירים המתייחסים לנשים בזקנתן. בניגוד ליחס הרווח בחברה הקושר זקנה עם התמעטות, ישנה כאן אהדה והוקרה לגיל. בכתמי הגיל הדוברת רואה עדות לידע שנצבר. סריגת הלולאות המתמשכת מתפרשת כמלאכה ה'מעגלת חללים'. יש הרבה חסד בשירי המחזור. השיר מקל הליכה אוחז ברגע מאפיין:
"אֲוִיר בּוֹדֵד/ רֶשֶׁת קְמָטִים / מֻקֶּפֶת שֵׂעָר לָבָן / מְסֹרָק הֵיטֵב/ אָחוּז בְּסִכָּה./ שִׂמְלָה שֶׁל פַּעַם/ מַקֵּל הֲלִיכָה/ רַגְלָיִם כְּבֵדוֹת/ וְשַׂקִּית בַּיָד:/ שָׁלֹשׁ עַגְבָנִיּוֹת/ בָּצָל / וְכְּרוּב אֶחָד"
את מה שמשקף ה"תצלום" השירי ניתן לקרוא בשתי דרכים. מחד, בדידות, כבדות, דעיכה. מאידך, עולה תחושה של יופי מהשיער ה'מסורק היטב', ה'אחוז בסיכה', ותחושה של חיים, מלאות, עצמאות ואולי אפילו מידה של בחירה. הירקות שבתוך השקית משמשים מטונימיה לצמיחה ולהיאחזות בכוחות החיים. האופטימיות מנצחת את מקל ההליכה ואת החולשה הפיסית. השיר פועל כמו צילום ומנסה להקפיא רגע אחד. שפת השיר מוסרת את מרכיבי האובייקט ה'מצולם'. שפה זו, האובייקטיווית כביכול, מוותרת על פיגורטיביות. המציאות מצויירת דיה. השיר לוכד רגע שגרתי אשר בתהליך הפיכתו לשיר מקבל חגיגיות וזוהר. האמירה האומנותית נעשית מעצם הבחירה של ה"פריים", על ידי זווית ה"צילום" ומהפריטים עליהם נעשה הפוקוס.
בשיר נפשי היקרה עולות שתי אופציות קיומיות המועמדות לבחירה בפני נפשה של הדוברת. הראשונה- אופציית האיפור, הכיסוי, התדמית החיצונית – "הִתְגַּלְחִי, אַפְּרִי פָּנַיִךְ, צִבְעִי שְׂעָרֵךְ, מַלְאִי בְּסִילִיקוֹן אֶת הַשְׁקָעִים..." אופציה זו מתאימה לתצוגה, לחוץ, לעמידה "עַל מִרְפֶּסֶת מוּל הָמוֹן". האופציה השניה, מתרחשת במרחב הביתי והפרטי ובמופגן היא נעדרת זיוף: "גִּרְבִי גַּרְבֵּי צֶמֶר וְתַחְתוֹנִים לִימוֹת הַקָּרָה, אִכְלִי דַּיְסָה בְּקִנָּמוֹן, שְׁתִי תֵּה בְּלִימוֹן... אֶת גּוֹזָל הַלֵּב עִטְפִי בְּפוּךְ" והסיום הפואנטי- "זִכְרִי אֶת שְׁמֵךְ" - במובן מהותך וזהותך. יתכן שהסיום באופציה הביתית מרמז על העדפתה בעיני המשוררת, אך אולי לא נחוצה כאן הכרעה חד משמעית. דווקא הדהודה של האופציה הקיומית האחרת מטעין את השיר במתח דיאלקטי.
הקובץ מסתיים במחזור אישי במיוחד. מושא התיאור הוא אימה של המשוררת. השיר הפותח- חלוצה 1, עוסק בחוויית קריעת הזהות שהעולים ארצה נדונו לעבור. יש אמפאתיה כלפי הבדידות הנוראה הזאת ומחאה כלפי הנורמה שתבעה את השלת הזהות המקורית: "אָמְרוּ לָה/ שֶׁאֶפְשָׁר לְהַחְלִיף שֵׁם, וַאֲפִלּוּ הֶכְרֵחִי, בְּשָׁעָה/ טוֹבָה, בְּאֶרֶץ חֲדָשָׁה, בְּנַעֲלַיִם גְּבוֹהוֹת, לַעֲבֹד בּטוּרִיָּה וְלָשִׁיר. מִי שֶׁחָשַׁב כָּךְ/ קִצֵּץ בַּנְּטִיעוֹת./ שָׁרְלוֹטָה נַעֲרָה אַמִיצָה, הִפְקִידָה אֶת שְׁמָה/ בְּחֲנוּת הָאֲרִיגִים שֶׁל אָבִיהָ, בֵּין מֶשִׁי בְּרוֹקָד וְתַחֲרָה /בְּקֻפְסַת פִּתּוּחֵי עֵץ אֱגוֹז, לְמִשְׁמֶרֶת./ (מִי יָכוֹל אָז לָדַעַת מַה שֶׁעָתִיד לִקְרוֹת)/ וּבָאָה אֵל אֶרֶץ שְׁמָמָה צְהֻבָּה/ עֵמֶק הָרִים וְאֹהֶל תָּנִים-/ עֲבוֹדָה עִבְרִית- קֹר הַלֵּילוֹת/ וְחֹם הַיָמִים/ הוֹ אֶרֶץ שָׁמִיר וְשַׁיִת,/ אֶרֶץ נֹעַר עָזוּב לְתִפְאֶרֶת." הגעגוע, העזובה הרגשית, השממה הנפשית, ההפקדה של מה שלא יוחזר לעולם- כל אלו מופיעים גם בשאר שירי המחזור. השירים נולדו מתוך תצלומים ישנים והם מציגים אותם תוך תוספת של מה שלא נאמר בהם וראוי היה להיאמר. השירים מתבוננים ברגע אחד וחושפים את מורכבותו. למרות היותו רק 'רגע' הוא נושא בתוכו עבר, הווה, עתיד וחיי-אדם שלמים. השירים חושפים את הכאב, ממללים אותו, מנכיחים אותו וכמו שמים משחה על הפצע.
ב- חלוצה 3 המשוררת מתבוננת בתמונתה של אימה, החלוצה בת העשרים, העובדת במאפיה. מעבר למבט הישיר של הדמות אל המצלמה, המבט הכמו-נחוש, מעבר להנפה הגאה של מגש האופים, הבת- המשוררת מבחינה בתחבושת קטנה בפרק היד ורואה בה ציון לפצע ההגירה וההיקרעות המשפחתית, הנופית והתרבותית, שיתגלעו בעתידה של האם.
בצד האיכויות של מלאות, עוצמה, רגישות וקשב יש בקובץ 'אִשָּׁה' שירים שמעלים חוויה מצטברת של נזקקות, געגועים, חלומות. החל מחלומות קטנים ויומיומיים, כגון: 'אֵיךְ שֶׁלֹּא הֵעֵזָּה לְסַפֵּר שֶׁקָּנְתָה לְעַצְמָהּ נַעֲלַיִם שֶׁכָּל כָּךְ רָצְתָה. הִמְצִיאָה קָטָלוֹג שֶׁל סִיפּוּרִים כְּמוֹ מְכִירָה זוֹלָה אוֹ מִמִּי קִבְּלָה אוֹתָם מַתָּנָה"; וכלה בגעגועים אל זיכרון: "נִיחוֹחַ צְרִיחֵי טִירוֹת, שְׁבִיל, יַעַר, אָחוּ נִרְחָב". הכמיהות הגדולות מחייבות התמודדות עם המציאות שאינה מְרַצָּה אותן: "לְגַהֵץ זִכְרוֹנוֹת לְגַהֵץ נָקִי כְּכל הָאֶפְשָׁר לְגַהֵץ בִּמְדֻיָּק אֶת הָאִי אֶפְשָׁר". ביטוי חזק לכך מצוי בשיר פנלופה, שהוא השיר שהותיר בי את הרושם העז ביותר: לֹא אַאֲמִין לְפֶּנֶלוֹפֶּה/ אֲקַנֵּא בְּפֶּנֶלוֹפֶּה / הָאוֹרֶגֶת /פְּרִימָה /בִּיְדִיעַת הַצָפוּי /עוֹד עֶשְׂרִים שָׁנָה / אוֹדִיסֶאוֹס / אֲנִי אֲמוּנָה בַּקַו בֵּין אֶרֶג לִפְרִימָה. המטאפורה 'אורגת פרימה' משובחת, מרוכזת וחד פעמית! המטאפורה צומחת מהעיסוק הנשי הקונקרטי בזמנים ובמחוזות אחרים – אריגה ופרימה- ומיטיבה לתאר חוויה נפשית רלוונטית- אריגת חלומות בלתי אפשריים וטיפוח כמיהות שעוצמתן היא דווקא בחוסר תוחלתן.
ומעבר לכל, שירתה של רות נצר מרגשת בגילוי הלב ובישירות שבה: כְּשֶׁהַקִּנְאָה עוֹבֶרֶת, אֲנִי מִתְפַּיֶּסֶת לַחְשֹׁב/ שֶׁהַשִׁירִים שֶׁלָּה בֶּאֱמֶת טוֹבִים./...אֲנִי מְנַסָּה לַעֲשׂוֹת הַכֹּל כְּדֵי שֶׁיַּחְשְׁבוּ/ שֶׁגַֹם אֲנִי מַשֶׁהוּ. זֶה לֹא עוֹזֵר. אֲנִי/ סְתָם אַחַת שֶׁרוֹצָה שֶׁהָעוֹלָם/ יִמְחָא לָהּ כַּפַּיִם, כְּאִילוּ/ שֶׁאָז אֶנָּצֵל.
עם סיום הקריאה חשתי כלאחר התבוננות בקליידוסקופ עשיר של נשים, שבמרכזן המשוררת, על עושר עולמה. התיבה 'אישה' הורחבה והוארה על ידי ריבוי הפנים והחוויות. חרף מגוון זה, עולה הבנה של נשיות עמוקה המשותפת לנשים הנבראות כאן, והנשיות הזאת מוגשת –ומתקבלת- בחסד, באהבה וביופי.
מרחב של פיוס
אישה: שירים ורישומים
רות נצר. הוצאת כרמל .
קציעה עלון
מוסף ספרים 'הארץ', 3.3.2004
היא כותבת על אמה, רות נצר, ב"אשה". נצר מקדישה את מחזור השירים "חלוצה" לאמה, וכותבת: "לאמי: אורסולה-שרלוטה-לאה בת אמיל-יצחק. ב"חלוצה 1" כותבת נצר: "אמרו לה / שאפשר להחליף שם, ואפילו הכרחי, בשעה / טובה, בארץ חדשה, בנעליים גבוהות, לעבוד / בטוריה ולשיר. מי שחשב כך קיצץ בנטיעות. // שרלוטה נערה אמיצה, הפקידה את שמה / בחנות האריגים של אביה, בין משי ברוקד ותחרה / בקופסת פיתוחי עץ אגוז, למשמרת. / (מי יכול אז לדעת מה שעתיד לקרות) // ובאה אל ארץ שממה צהובה / עמק הרים ואוהל תנים - / עבודה עברית – קור הלילות / וחום הימים // הו ארץ שמיר ושית, / ארץ נוער עזוב לתפארת".
נצר בונה מרחב של פיוס, השלמה והזדהות עם האם, שמתוכו בוקעות המלים. האם מועמדת בניגוד חריף ל"מדינה", וכך היא ממוססת את המטאפורה הקבועה המתייחסת לארץ, למדינה, כאשה. האם הפרטית אינה רפליקה מוקטנת של "האם הגדולה", אלא נמחצת תחת הפרויקט הגברי-פטריארכלי של הלאומיות. השירים מציגים את הפאה הדכאנית של הפרויקט הציוני, והחיים בישראל מוצגים כחיים רעים לנשים. שרלוטה עזבה ארץ שבה היה מקום למשי, לברוקד ולתחרה, לקופסת פיתוחי עץ אגוז, לעידון וליופי, ובאה אל הלא-כלום היוקד, אל הדרישה "להיות גבר", לנעול נעליים גבוהות ולעבוד בטוריה.
ספרה של נצר מחולק ל-11 חלקים. שמו של המחזור האחרון הוא "חלוצה", ובו שבעה שירים המספרים על האם. שירים אחרים מתייחסים ליצירות אמנות רבות ("בת שבע רוחצת – רמברנדט", "פסל האלה ניקה בפרתנון באתונה") ל"דמויות" (כדוגמת "שרה", "פנלופה", "מכשפה"), ל"מדונה", ולארכיטיפים נשיים אחרים. שיאו הרגשי של הספר הוא סופו – המחזור "חלוצה", אך דומה כי זרם מעמקים משותף פועם בין מחזור החלוצה לשאר השירים.
הנה השיר "נשים עובדות בשדה", המתייחס לתמונתו של מילה "המלקטת" ולתמונתו של ואן גוך "אוכלי הבולבוסין"; "אולי פעם אכתוב על נשים כפופות / בפסטורלה של שדה מילה, כבדות גוף / מחותלות צבעונין, מלקטות בולבוסין / לתמונת ואן גוך. // והאשם על רגש אסתטי הנולד / מגב מתבקע / של נשים כפופות בשדה". הקשר המילולי-רעיוני לשיר "חלוצה 1", שהובא לעיל, ניכר, כמו הדילמה המוצגת בה, הפיכת העינוי לעונג אסתטי, אם על ידי תמונה ואם על ידי כתיבת שיר. גם אין השיר המתייחס לתמונתו של ורמר "החלבנית" וקרוי "החלבנית, ורמר", לבין השיר "חלוצה 3" מתוח קו מקביל של דמיון.
הנה קטע מן השיר "החלבנית, ורמר": "בדברנו על שפע מקודש אני רואה / את החלב ניגר בתמונה - / הצהוב העז של שמלתה / הומר לזהב טהור (בוער כאור על לחם / פריך ריחני במקלעת נצרים)// מוזגת החלב היא עמוד התווך / יציבה, אם גדולה / מעניקה חֲלָבָהּ / (יין גופה של האלה)..." והשיר "חלוצה 3", שבו כותבת נצר לא על מוזגת חלב אלא על אופה: "עומדת ליד המאפיה / סינר לבן. מטפחת לבנה.// בת עשרים / באמונה תמימה / מיישירה מבט / אל המצלמה // מניפה בגאווה מגש אופים - // אפופה ריח לחם / מתנור המאפליה // - אבל בפרק היד / (כך רואים בתצלום)/ תחבושת קטנה -// לחבוש את פצע העתיד".
השירים שמושאם יצירת אמנות והשירים שמושאם האם הופכים לווריאציות על אותו נושא, והמיתולוגיה הכללית נדמית כמשקפת את המיתולוגיה הפרטית. למה אנחנו אוהבים את יצירות האמנות האהובות עלינו? אולי משום שכמו אצל נצר, הן נוגעות בנו, בחיינו, בחיי הורינו, מתחברות למקומות העמוקים ביותר שלנו. השיר "חלוצה 5" נדמה אף כבית בתוך השיר הארוך יותר "סילביה פלאת". הנה "חלוצה 5": "האושר המדומה שהבטחת לה./ - כל יום היא מודדת המרחק / בינה ובין האושר המדומה / (השקט המדומה/ שקט הפקר בין מים לחמלה) / וכל העת היה חמס. / איך אפשר היה לה להתגונן / להתבגר משמע לוותר / משמע להתמסר" לעומת "סילביה פלאת": "גם היא בשקט רעיל שהחל בהערצה מסוממת / - נטלה את חירותו להיות מה שכולנו רוב הזמן / בטרם הואצל הזוהר הכוזב לבני תמותה // ונהרסה. כמו בובת וודו – מסרבת למרות הכול / לוותר על דימוי אהבתו - / חייבת לשנוא אותו כמו אפרסק / שמייחל להיבלע.//... אהבתה היא שבר, קורבן, בגידה – שצלבה עצמה /...".
כשקראתי את מחזור השירים ריחפו לנגד עיני יצירותיה העכשוויות של האמנית חיה רן, כפי שהוצגו בתערוכה המצוינת "לבנות". דמויות "החלוצה בלבן" של רן מצוירות על קרשי חיתוך, בקומפוזיציה הקוטעת את פניהן. כך כתבה נעמי אביב בקטלוג התערוכה: "הן (החלוצות) מצטיירות בדיעבד כמין מרטיריות מודרניסטיות, קדושות מעונות שכילו כוחותיהן במאבק על הגשמה אידיאולוגית: מאבק הישרדות שגבה מהן מחיר במישור האינטימי – כנשים, כמאהבות, כאמהות. השתתפותן הפעילה במהפכה הציונית אפפה אותן בפאתוס שמוכר מציורי הריאליזם הסוציאליסטי. בצילומים וביומנים של התקופה הן מופיעות כדמויות הירואיות, עוטות קרום נמרץ וכמו אחיד של קשיחות עיקשת. אבל עיניהן, מבטן ונוכחותן המוענקים לצלם ולנצח מנציחים לא רק גאווה, גם חוויה קיומית מלנכולית שיכולה לפרנס מחקרים אקדמיים בתוכניות ללימודי נשים וג'נדר...". אכן, לא רק מחקריים אקדמיים בתוכניות לימודי נשים וג'נדר, אלא גם ספרי שירה.
ריבוי פניה של האשה
רות נצר: 'אשה – שירים ורישומים', הוצאת כרמל. 2003.
יערה בן-דוד
עתון 77. גליון 288. 2004.
בקובץ השירים 'אשה' מאת רות נצר, כובשת האשה את דפי השיר במלוא נוכחותה, בעוצמות תחושותיה, בריבוי פניה השירים, המלווים ברישומיה הנאים של המשוררת. כל אלה מהווים תיזמור משובב נפש של אסוציאציות תרבותיות: מן האגדה והשירה, מן הנצרות והציור (רמברנדט, ורמר), מן המקרא ומן המעגל האישי הקרוב: נשים בפריחתן ובדעיכתן, בדוק הערפילי של געגוע ועצב ושל נינוחות שבעה, אך גם באורה הצורב של מציאות מרה ומפוכחת. במילים אחרות: מארג מלא של חיי האשה במועדיה ולדורותיה, כשההתייחסות האמפתית כלפיה מועברת בלשון "את" ובלשון "היא".
ההוויה הנשית בשירי רות נצר חורגת מן הפרטי והקונקרטי אל המטאפיסי הבראשיתי. האשה היא נקודת ארכימדס של העולם, עליו היא חולשת. הוויתה הקוסמית באה לידי ביטוי בעצם הקביעה הפסקנית, הדוחה כל תזה אחרת: "בראשית היתה אלוהים אשה" וכן בעצם הצירוף "היתה יהווה". האשה היא "ההיכל המכל", שזהותה מקפלת בתוכה את נשמת הטבע, את האלוהות הכמו פגאנית: "בראשית היתה צלמית נקובה / אדונית הבטן טבור חיטה" (אסוציאציה ל"בטנך ערמת חיטים" משיר השירים).
כותרת השיר – "אדונית" – מבטאה את התפיסה כי הבריאה כולה מגולמת באשה, הבוראת ונבראת מחדש ללא הרף. בגופה רובץ "הגוף הענקי הנע של הקוסמוס" על פרטיו וחלקיקיו. נוצרת תחושה כמעט פנתיאיסטית. וכך נאמר בפנייה אל ה"את": "את תנועת הדם, עצמות האדמה, אדונית דממה / בגופך שיבולים, שקמים, שורשי הבית/ אדונית ראשי הרים, את הפה הפעור / את דממת הלילה מעל חלזונות תנועת עלים / את תבונת פילים, תפילת זאבים / הד מישורים גבעות".
מן השורות האלו עולה קיומה המורכב של האשה, שהממד הפיסי הוא, כאמור, רק חלק ממנו. מאחר שהיא באה מן הטבע וחוזרת אליו, היא אפופה בחושניות ריחנית: "ראיתי אשה / בקטיפה ירוקה, מונה פרחי / טבק בין תפוחי עוזרד, קוטפת עלי מרווה / שיקוי לנפש הל הרים". ואולם, אף שהיא קשובה לגופה ולתהליכים העוברים עליו, ההרמוניה המגולמת בה היא, בסופו של דבר, בחיבור החיוני בין גוף לנפש, כפי שמבטא משחק המילים הבא: "נשמה תהי אשה לא משה מגופה". לעומתה מתגמד ה"אתה": "היא אינה מבחינה בך" – לוחש הקול הפמיניסטי, כי כדי שהיא תחוש בקיומו, הוא נדרש לקשב ולנתינה, שאולי אינו מורגל בהם: "הבא לה לטאות, הבא לה כבשה / או לפחות צנצנת מרמלדה". בנגיעותיה המחודשות של המשוררת באגדת "כיפה אדומה" מועברת נימת מחאה על השוביניזם הגברי: "הזאב "יאשים את הילדה שהטריפה אותו / פיתתה אותו להיות זאב יערות. / הוא חשב שכיפה אדומה תערב לחכו. הוא טעה. / הוא מתנצל עכשיו. הוא טעה בכתובת. / הוא מתנצל".
דמות ה"היא" כדמות ה"את", מהווה לעיתים גם השתקפות חלקית של ה"אני". בקווים עדינים וחסכוניים של רישום בשחור-לבן מודדת המשוררת את המרחק בינה לבין האשה פרי מכחולה: "רשמתי את פני בקווי הצל / חמק עבר בין ריסי הערב". ניכרים בשירים לא מעט עקבות תפיסותיו של יונג, שאחת מהן גורסת, שהתהליכים האלכימיים הם סמלים לתהליכי הנפש, כדוגמת השורות הבאות: "את חולמת אותי דרכך כאילו בהיסח הדעת / מצמיחה ענבים כמו / שמכוונים מקל למרכז האדמה / מפאת הצפוי חולמת עץ אלכימי". בשיר אחר, "נפשי היקרה", מתורגמים מושגי ה"מוחצן" וה"מופנם" לקיום החיצוני והפנימי של האשה, שמצד אחד נדרשת לשמירה מתמדת על חזות רעננה בכל מחיר ("צבעי שערך / מלאי בסיליקון את השקעים, העניקי חיוך של פלסטיק") מול ההמון ה"סוקל אותך בהערצה עיוורת", ומצד שני היא זקוקה לחיבור עם עצמה ("את גוזל הלב עטפי בפוך, זכרי את שמך"). פה ושם – כמו נגיעה בתת מודע היונגיאני: "הזדקקי לי, אנא הזדקקי לי / בנואשות, ולא אדע / שלא אלי את נזקקת". תגובות ורצונות צפים אל סף המודעות באמצעות התמונה: "עץ מטפס אל קו הרכס / להתגלות לעצמו / פעמים (אין ספק) הוא מבשר / ציפור מפנימיותו / להשכין צמיחה שכבר רוצה להיפרד / הפרדה, אמרנו, גם היא מעשה מקודש".
השירים המכוונים ל"את" עוברים בהמשך טרנספורמציה ל"היא", המרוחקת יותר בזמן ובמקום, בבחינת שלב נוסף בהתבוננות החוצה. מעניין לציין, שהשוני בין שירי ה"את" לשירי ה"היא" משתקף גם באופיים של הרישומים של נצר שמלווים את שיריה: דומה שברור שהרישומים לשירי ה"היא" הקונטורים חזקים ומוצקים יותר בהשוואה לעדינות האווירית בקווי הרישום המלווים את שירי ה"את".
מכאן, שהמבט הרגיש והנוקב של רות נצר מופנה לגוונים מתחלפים בהוויה הנשית: לדמות האשה הסגורה בעולמה המשפחתי, שבו יש גן תפוזים ופחד, עולם בו האשה מקפלת כביסה, "משיטה עריסת תינוק" ו"רוצה עונג בחריף הזה". העין אינה פוסחת גם על האשה שאינה יפה, שגופה "לא משך עליו את אהבת הברואים / שלא לדבר על אלוהים". "תבנית הזיכרון" שנותרה ממנה אינה נותנת מנוח: "כמו דמות שנגזרה מתמונה באלבום כך היעדרה ביקש להלום / בתודעת החסר בתוכי היום".
מתוך שרטוטי הרישומים החזותיים והמילוליים עולה במתכוון אמירה שאינה חד משמעית. כך בשיר "אני יכולה", המעצב את דמות האשה בלבדיותה הגאה והעצמאית מזה, ובבדידותה הפצועה וחסרת האונים מזה. בכוחה "לרוץ למרחקים ארוכים לצמוח לבד / לנוע לבד בתוך כדוריות הדם לנוע עם העלה / עם פלומת ציפור". ועם כל הפחד "להיות חולה לבד להיפצע לבד... / להיכשל להיות צודקת לבדי", מצלילה הלבדיות את ראייתה ומלמדת אותה "לדעת הכול לוותר על הכל לאהוב הכל. כביכול". בשיר אחר, כשהמבט נח על תגובתה של האשה המנוצלת, מתקבל היגד לירי מכמיר: "היא נפוגה. העגור / הפנימי ביותר / מתח צווארו, ניתר / והמריא הרחק". בשיר "עולה מן הים" משורטטת דמותה של אשה לאחר נסיון התאבדות שלא צלח. היא "לא אלה, לא נימפה, לא מלכה, לא גיבורה // - אפילו הים סירב לקבל את מנחתה". אבל גם האופציה של חיי הזוגיות אינה ערובה לאושר המיוחל. בשיר "כלה" (מזכיר את "רוקמת התחרה") מתוארת נערה, התופרת לעצמה שמלת כלה וכמו ניעורה מחלום בלהות, שבו הפרחים הזעירים שרקמה באִמרת השמלה מדממים. ואף על פי כן, מסתיים השיר כפי שנפתח, בפעולת התפירה, המקפלת בתוכה אופטימיות זהירה.
האמפתיה נתונה גם לדמות האשה הזקנה, שזיקנתה לא השכיחה ולא מחקה את עקבות נשיותה. בקווים ספורים משורטטות בדידותה ואחר כך גם התמודדותה עם הפחד מהמוות, בראותה את השתקפות פניה במראה. ב"אשכול ענבים" מתארת המשוררת בכאב את תגובתה של אשה שכולה להודעת השכול, תוך שהיא פונה אליה: "היית אשכול בוער שהאריה הירוק טרף. / היית השמש שהבעירה שמלתך. / רקמת אשכולות תכריכים".
במארג העשיר של דמות האשה בשירים משתלבת גם דמותה הציורית של הבת, המעוררת בדוברת ערגה אימהית: "כמאפה חם עלית משנת הבוקר אל צווארי // עינייך – סנאי קטן מפצח בשקידה אגוזים חומים". הבת עשויה בהחלט להתקשר לזיכרונות מילדותה של המשוררת, הנטועה ב"בית גדול ישן, מבנה כפרי / קיר לבנים מחוספסות באור צהריים / צל ברוש ליד דלת עץ", מקום בו "שתינו ילדות קטנות משחקות בחצר האחורית /... לוכדות בשבר זכוכית פירורים של אור" – מה שמסביר אולי את הרגישות הרבה למראות טבע בשיריה של רות נצר. החלק האחרון בספר כולל את מחזור השירים "חלוצה", הממוקד בדמות האם, המתמודדת עם בעיות קליטתה בבואה ל"ארץ שמיר ושית / ארץ נוער עזוב לתפארת". למרות הכאב האילם של כמיהות חבויות ושל היקרעות מן המולדת הרחוקה, עולה כאן בידי האשה לשמור על כוחה ונחישותה, לשרוד את נחשולי החיים בזכות הבנתה ש"להתבגר משמע לוותר / משמע להתמסר".
גם מן הספרות ומן המיתולוגיה שולפת המשוררת את דמויות הנשים הייחודיות והמרתקות, אם כדי לרשום את דיוקנן במילים, ואם כדי לבטא באמצעותן אמירה אישית כלשהי. כך סילביה פלאת ש"אהבתה היא שבר, קורבן, בגידה – שצלבה עצמה / כי ביקשה את האלוהי", וכך פסל האלה ניקה בפרתנון באתונה: השיר מנציח את תנועתה האגבית של האלה, הרוכנת כדי לרכוס או לפרוף את סנדלה, בלשון עשירת מבע, צבעונית וסוגסטיבית, הלוכדת מראה עיניים על חודו של רגע.
ההתבוננות האנליטית שיסודה בהזדהות אינה פוסחת אף על המדונות, על דמויות מקראיות ודמויות מן הציור הקלאסי. 'בת שבע רוחצת', תמונתו של רמברנדט, מתורגמת כאן לשיר מעודן ורגיש, המתחקה אחר סוד הקסם ביצירתו של האמן. ובשיר סביב תמונת החלבנית של ורמר נתפסת האשה מוזגת החלב כמי שמולכת על "שפע מקודש" . כך חורגת התמונה ממסגרתה הריאלית ומקבלת נפח סמלי. בשיר 'להיות רות' מחבקת הדוברת את רות המואביה, הנוכרייה שעזבה את עמה מתוך בחירה. בכך היא הופכת בשיר סמל לנשיות רבת עוצמה, שאינה כבולה במסגרות קבועות ושמרניות. צחוקה של שרה לבשורת המלאכים, כמו גם העובדה שהמדונות אינן מביטות בתינוקות שלהן, זוכים לפירוש מפוכח מצד המשוררת, המשכילה, לראות את הרובד הנסתר של הדברים הגלויים לעין.
בכישרון, בראייה מקיפה ובלתי שגרתית מעצבת רות נצר בספרה את דמות האשה המחוברת לעצמה ביניקה מתמדת מן הטבע ומומקדי החיים. הרישומים בעירום מוסיפים, ללא ספק, נופך לירי ודינמי ועשויים לשמש כעין הד לפנימיות הכמוסה של שפע הדמויות הנשיות בספר.
קדיש לאבא
קדיש לאבא. 2006 . הוצאת כרמל.
רות נצר
קדיש לאבא – הינו ספר שירים שמוקדש כולו לאב כתפילת קדיש של בת על חיי אביה, מחלתו ארוכת השנים ומותו. הבת מלווה את ספור חייו של אב נעדר-נוכח; מתמונת ילדותו הראשונה כתינוק, תמונתו ערב עליתו לארץ, הבריחה מגרמניה, חיי החלוץ הנכזבים, אהבת הציור שלו וסוף חייו.
שירי הספר הם תהיה חרישית ונוקבת על חייו ומותו, וקינה שמשובצת פסוקים מהמקורות היהודיים שהם חומרי הנפש של הבת הכותבת ושל האב. השירים מלווים את מבט הילדה, האשה הצעירה והמבוגרת שעוקבת אחרי האב, חיה את חייו וכאבו, את מצוקת גופו ונפשו המתפוררים, נאבקת על המשך קיומו בעולם, בנפשה ובחלומותיה, ונאחזת בשביבי אהבתו. קדיש לאבא הינו דיאלוג בין הבת לאב וגם דיאלוג בין החיים למתים באשר הם, והוא שירה-תפילה לעילוי נשמת האב.
קַדִּישׁ
"זְכֹר רַחֲמֶיךָ אֲדֹנָי וַחֲסָדֶיךָ כִּי מֵעוֹלָם הֵמָּה"
יִתְגַּדַּל וְיִתְקַדַּשׁ
בְּעוֹלָם שֶׁבָּרָא כִּרְאוּת עֵינָיו
וְלֹא טַחוּ עֵינָיו מֵרְאוֹת
אֶת הָרַע
(גַּם אֶת הַיֹּפִי רָאָה)
וְיַמְלִיךְ מַלְכוּתֵי –
וְלֹא רַק אֶת מַלְכוּתוֹ שֶׁלּוֹ
כִּי אִם יַמְלִיךְ
וִיגַדֵּל
וִיקַדֵּשׁ
אֶת נִשְׁמַת מִי
שֶׁבְּיוֹמוֹ וּבְחַיָּיו
לֹא גִּדֵּל
לֹא טִפֵּחַ
לֹא נִשֵּׁק
לֹא חָס
לֹא חָמַל
וְלֹא הָיָה לוֹ כְּיֶלֶד שַׁעֲשׁוּעָיו
כָּל אֵלֶּה יַעֲשֶׂה נָא עַכְשָׁו
וְיֹאמַר לוֹ
תִּשְׁבְּחָתָא
נְחָמָתָא
וְיֶאֶסְפֶנּוּ אֶל חֵיקוֹ כִּבְנוֹ יְחִידוֹ
אֲשֶׁר אָהַב
קַדִּישׁ בַּת
גַּם אֲנִי רָצִיתִי לְהַגִּיד קַדִּישׁ
גַּם אֲנִי רָצִיתִי לְהַגִּיד קַדִּישׁ
גַּם אֲנִי רָצִיתִי לְהַגִּיד קַדִּישׁ
וְלֹא נָתְנוּ לִי
וְאָמַרְתִּי קַדִּישׁ
וְאָמַרְתִּי קַדִּישׁ
שְׂפָתַי נָעוֹת –
קוֹלִי לֹא יִשָּׁמַע.
וְאָמַרְתִּי קַדִּישׁ
אָמַרְתִּי קַדִּישׁ
קוֹלִי יִשָּׁמַע*
דברים שאמרתי בערב על 'קדיש לאבא'
בית יד לבנים. רעננה. 2007
סזאן היה אהבה של אבא. וגם הציור היה אהבה של אבא.
זה הר ויקטואר בדרום צרפת , שסזאן הרבה לצייר. אבא צייר נופים. הוא אהב את ציורי הנופים של סזאן. בספר קדיש כתבתי:
כמו סזאן
סזאן הרבה לצייר
את נופי
הר סנט ויקטואר.
בשמש הקופחת של פרובנס
ההר היה
הציר המרכזי.
כמו סזאן
ספקן בודד
עיקש סבלני
ניסית להיות צייר.
במכות מכחול אינסופי
חותר אל האמיתי
אבא אהב ציור וגם מוסיקה. האריה מתוך 'דולי הפנינים' של ביזה, שאבא אהב נצרבה בנפשי. אקרא שיר שכתבתי על המנגינה הזו:
'מקהלת העבדים' של ורדי
'דולי הפנינים' של ביזֶה
פוצ'יני, בנימינו ג'ילי –
מתנגנים שוב ושוב
בגרמופון של מוחי –
אותם
אתה שר .
בעיניך דוק קשוב
כחלחל ערפילי.
2.
דולי הפנינים ב'אריה של ביזה'
היו נערים רכים
שהוכרחו בפקודת מעבידם
לצלול לעמקי הים
להביא פנינים מצדָפות מעמקים.
כשעלו בשארית כחם
בקע מראותיהם הדם.
אספר דבר מוזר, בשלב מסוים בעת כתיבת השירים האחרונים של הספר קדיש, התחיל המחשב לתעתע ובכל פעם שכתבתי בקבץ השירים הוא נתקע וכאילו מחק עצמו. לפני ימים אחדים פתחתי במחשב את קבץ יומן אבא שבו כתבתי בזמן חוליו בשנים האחרונות לחייו, וכתבתי בו דברים אחדים. ושוב המחשב, שכבר שודרג לעילא ועילא - נתקע. רק הקבץ הזה נתקע. שאר הקבצים המשיכו לתפקד.
כמה מוזר. כאילו רוח רפאים אותתה לי, ומאותת לי לחדול מלהתמסר מחדש לצער ולכאב.
מחיקות חוזרות ונשנות במחשב של טקסט שירי אבא [ שיר לפני האחרון]
שוב ושוב עולם הרוחות
מוחק בזעף את טקסט השירים
הנכתב אודותיך.
שולל את הטקסט הנכתב.
משיב את המלים
אל זכרון ממוחשב.
מי (המת החי)
מבקש ממני שארפה.
מפציר –
שלא עוד אכתוב.
שלא אבכה.
אני רוצה להקריא מכתב שקבלתי מפרופסור אבנר טריינין, כימאי ומשורר, כתגובה על ספרי, שבהם אני כותבת על החולי לקראת סוף החיים גם של אבא וגם של אמא.
"שני ספרי שירה מרגשים קבלתי ממך ועליהם מלוא התודה. עד כה קראתי בעיון ובהזדהות רגשית רבה את 'קדיש לאבא' שלך. אין ספק כי בספרך את מוסיפה קול מיוחד מאוד, ואמין מאד בכאבו, לשירה הישראלית המתיחסת בארץ למצבם של ההורים המהגרים.
כל כתיבה בעלת אופי אוטוביוגרפי מחייבת התייחסות להורים, אפילו במרכזה. ואם היא נאמנה לאמת הפנימית, טבעה של האמת שהיא לרוב אכזרית. אך בכך מתעוררת דילמה אכזרית לא פחות: זכותו של היוצר להתאכזר לעצמו, ואילו ההורים – האם נתנו הסכמתם לעירטול של כאבם ועליבותם? ועוד לעשות זאת בצורה ספרותית...
דילמה זו מוכרת לי היטב. הרבה פעמים התייסרתי בשאלה האם הייתי רוצה שבתי תכתוב עלי כפי שאני כותב על הורי? האם גם על זה תכפר אהבה? במאמרי על 'חבלים' של חיים באר כיניתי תופעה זו בשם 'תסמונת חם' – חם הרואה את ערוות אביו שמתגלה שכור באהלו, ומספר זאת לאחיו., וכאשר הבנים הם ילידי הארץ וההורים הם מהגרים, העלבון מסתבך ומכאיב אף יותר, ביחוד אצל אלה שהחלום שהביאם לכאן השאירם ללא חלום, זרים למקום ולעצמם וזרים גם לבניהם, שיותר משהם בניהם הם בני הארץ הזאת.
והרי מיותר לומר לך דברים אלה, שכן שיריך מבטאים אותם בעצמה שירית רבה. הנה לפנינו האב אשר 'בטעות היה חלוץ... ונאחז בטעות הגמורה כמו היתה מלכות", והוא עזוב גם מאלוהיו ('לא אלוהיו / לא מלאכיו/ רק בניו ובנותיו / סביבי מיטתו"), והתבזותם המחפירה של גופו ונפשו באחרית ימיו, ביחוד במחלקה הסיעודית – ועד הסיכום הנורא של חייו: 'כי הוא השה לעולה'. וכל זאת הנך כותבת מתוך מודעות לדילמה של 'תסמונת חם', כפי שהיא מבוטאת בשיר 'אלבום 1':
אלבום 1
אומרים לי שאוציא מהאלבום
את התמונות הקשות ביותר –
את העינים הקמות
את הפנים המעוותות.
אומרים לי שאזכור רק את הטוב –
אני מסרבת.
כי איך אכחיש
איך אתנכר לסבלך
איך (שוב) אזנח אותך
לרע ביותר
כשהיית לבדך
כששאלת נפשך למות
כמו הגר
מוטל תחת שיח
במדבר
בשיר הזה מצאתי צידוק משכנע באמינותו להתאכזרות הכרוכה בתאור חייו של האב: "כי איך אתנכר לסבלך / איך (שוב) אזנח אותך / לרע ביותר / כשהיית לבדך..."
*
אני רוצה לומר שכתיבה על ההזדקנות והחולי של ההורים היא בעבורי כורח של השרדות. על אמי כתבתי:
"מותֵך הקרב מעצים את חיי / אבל מבעד התפוררות גופך האטי / מציץ אלי בבעתה / מותי".
ובאשר לתסמונת חם, - תחושה זו של אשמה בתאור ההורים בחולי ובסבל מוכרת לי היטב. לא רק כשכתבתי שירים על אבא, בתקופות הארוכות של חוליו, אלא גם כשצילמתי ורשמתי את פניו, כשלא היה מסוגל להבין את מעשי ולא קבלתי את רשותו, גם כשישבתי ליד מיטתו ותעדתי את דבריו ואת שיחותינו. הייתי מצלמת אותו בגנבה, שלא יראו. וכך הדבר לגבי אמא.
ביומן אני כותבת שוב ושוב על הצורך האובססיבי לתעד את המחלה, לצלם שוב ושוב, כאילו היתה זו דרך מאגית לתפוש את הנשמה שלא תחמוק מאתנו. כאילו השתתפתי בריטואל של שימור הנשמה. ההרגשה שלוותה אותי היתה שאם אכתוב אהיה אשמה, אבל אם לא אכתוב אהיה אשמה עוד יותר. וגם הידיעה שאם אני לא אכתוב, מי יכתוב? ומה ישאר?
מתוך היומן:"האם אני חוטאת כשאני מנסה לרשום סקיצות מהירות של פניו בעט על ניר עתון? יסלח לי אלוהים, אבל אני ממש חייבת". מתחת לרישום כתבתי :
אל תשליכנו מלפניך / אבל תשליכנו
ורוח קדשך אל תקח / אבל תיקח
כתיבה היתה לי גם דרך לשחרר מאשמה. כך במחזור השירים 'מעבר יבוק' בו אני מתארת את הרצון שאמא הסובלת בימיה האחרונים תפליג כבר אל מותה. האפשרות לכתוב את המחשבה-משאלה, שגם אחרים חשים בשעה כזו, הקלה על האשמה:
מוּתי מוּתי, לוחש בי קול, מותי מותי
כמו בקשה, תחינה, כמו צו, כמו השבעה –
מותי מותי, לוחש קול מוכר
מותי מותי, ושוב מותי מותי
מותי אל מותך, הפליגי בשלוה
מותי מותי
פתאם מכה בי זכרון רחוק –
כך קראת לאמך:
מוּתי, בגרמנית, שפת אמך, פרושו אמי.
והנה שיר חדש שמתייחס למות שניהם:
מותךָ – מותךְ מתרחק ממני
ברגע של הסח הדעת
כמו ילד שֶרַץ
אל מחוץ לטווח הראיה
של אמו
***
לפני שנים אחדות חמש או אפילו עשר שנים, חלמתי חלום שיותר משהו חלום הוא ספור. ספור יפה. בחלומי מסופר על ילד קטן שהתיתם מאביו ואמו לוקחת אותו כל פעם לקבר האב והוא מוצא שם מתנה שאביו הכין לו. רק לאחרונה, שלוש שנים אחרי מות אבא, ולכבוד הערב הזה, עלה בדעתי משמעותו של הספור הזה שסופר לי כחלום של ספור יפה לילדים: ביתמות, בכל גיל, כל אחד הוא ילד . ילד יתום. במקרה הטוב, גם אחר מות האב, האב מעניק לו מתנות. המתנות יכולות להיות כל מה שדמות האב אוצרת בתוכה וממשיכה להעניק. אולי השירים שכתבתי על מות אבא היו מתנות כאלה שקבלתי ממנו. זו היצירה שצומחת במקום של האובדן. אם כי, למעשה כל שיר, תמיד, הוא בעבורי מתנה שאני מקבלת. ההורים ממשיכים לחיות בתוכנו, לובשים ופושטים צורה, וממשיכים להעניק מתנות גם אחר מותם.
על הנוכחות של המתים כתבתי:
הטלפון צילצל.
האם יתכן שהמתים שבים
לומר לנו דבר מה?
פתאם היה זה קולךָ.
קראת בשמי.
כמו לוליין
מהטרפז שם למעלה -
גלשת בחבל
לאותת
לקראתי.
ובשיר אחר:
המתים הם שבים אלינו בחלומותינו
הם שבים בחוש ובמישוש.
כבר אין בהם היסוס.
הם מוליכים אותנו. את כף ידנו
נשים בכפם.
*
יעל מדיני / דברים שנאמרו בערב לכבוד הספר. פורסם באתר 'עיין ערך שירה'
על "קדיש לאבא" של רות נצר
חברים וחברות ורות בראשם,
אפתח בזכרון אישי.
לפני כמה שנים הייתי באזכרה של "יום השלושים" לאשה שהלכה לעולמה בדמי ימיה, אזכרה שנערכה בבית-העלמין שנמצא בשולי שדותיו של הקיבוץ שבו היתה חברה.
האשה הצעירה היתה בת למשפחה יהודית-אמריקנית ואמה באה לאזכרה מעבר ים. היות שהיא - האם - חברתי מימים ימימה, הרגשתי צורך להיות באזכרה של בתה.
כמה ירוק ומוצל הוא בית העלמין בקיבוץ. עד כמה עשוי הוא במידת אדם - בניגוד לבית העלמין התעשייתי בעיר. והיות שאותו קיבוץ היה מקיבוצי "השומר הצעיר" - הנודעים בגינון וטיפוח הנוי - בית העלמין שלו היה אחד משישים של גן-עדן.
אט-אט נתכנס הציבור סביב המצבה שהונחה זה עתה למעצבה. ואז, לאחר שהושלך הס, חברים שונים ספדו לנפטרת, סיפרו על בואה לקיבוץ כמתנדבת מארה"ב, על התערותה בו כחברה, על שמה הלועזי שמצאה צורך לעברתו, על נישואיה לאחד מבני הקיבוץ, על הבית שהקימה בו. בין לבין הוקראו בתי שיר ומישהו ניגן בחליל צד יצירת סולו של באך. היה זה מעמד של עליית נשמה.
כל אותה עת עמדה האם - חברתי - ליד חתנה האלמן מכותרת בנכדיה שהתייתמו מאמם. בצאתנו מבית העלמין חברה אלי. היא ביקשה שנרחיק קצת מטווח שמיעה ואז קבלה באוזני: "איזה מין 'שלושים' זה בלי 'קדיש'? טוב, בסדר, הם לא דתיים. גם אני לא. אבל אנחנו יהודים! אולי גם בלוויה הם לא אמרו "קדיש", אבל אז הייתי במצב של אטימות. אבל עכשיו שמעתי, והקשבתי, וחיכיתי. 'שלושים' בלי 'קדיש'! איך זה אפשרי?"
כולה היתה רתת. דמעותיה הרותחות על בתה התערבבו בדמעות עלבון "הקדיש".
"את מבינה אותי?" הוסיפה.
"אני מבינה אותך," אמרתי לה, "אבל אני גם מבינה את החברים בקיבוץ הזה. הם לא מסוגלים לומר דברים מצוות אנשים מלומדה. הם רק מסוגלים לומר דברים שיש בהם משמעות לגביהם."
"משמעות, משמעות," חזרה האם הכואבת על המלה, "מאות שנים יהודים אומרים 'קדיש'. איזה עוד משמעות צריך?"
אותו "יום שלושים" עלה בזכרוני כאשר בפעם הראשונה אחזתי בידי את "קדיש לאבא".
*
אני מתקשה לתאר לעצמי שה"קדיש" לא נאמר בלוויה של אביה של רות חברתנו ואחר-כך ב"שבעה" וב"שלושים" ובכל ימי השנה שהתקיימו לזכרו. ועוד אני מתקשה להעלות בדעתי שהתעורר ברות ערעור כלשהו על שפתו הארמית ועל תוכנו שכולו רצוף שבח לבורא עולם ומילות של אמונת אומן. להיפך. זה לחוד - ולחוד הצורך שלה לכתוב "קדיש לאבא" משלה. ועוד נראה לי שאם ל"קדיש" המסורתי יש מעין משמעות של השלמה קיומית, הרי ל"קדיש" האישי של חברתנו יש משמעות של אגרוף מוטח בקיומיות הזאת.. אין בו איזון חשבון בשום נדבך, לא באנושי, לא בציבורי, לא במשפחתי ולא באישי. שירי ה"קדיש לאבא" מבטאים כאב שאינו מרפה משום שאין לו מרפא.
*
וכמו-כן אני משערת שמשמעותם של השירים נהירה - אם לא על כל פרטיהם, הרי ברובם - למי שהכיר את האב והיה קרוב אליו ולמי שמכיר את המשוררת וקרוב אליה. אך גם מי שאינו נמנה עם שני חוגים אלה יכול למצוא לו בהם משמעות. וזאת משני טעמים. ראשית, משום שהשירים כתובים בשפה ברורה - תרתי משמע: שפה בהירה ונבחרת - המשובצת בדרך טבעית בצירופי לשון ובדימויים הנטועים במכנה משותף רוחני-תרבותי משלנו ומשל זולתנו; ושנית, משום מהותם: היותם תיאור-חותר-אמת של איש-אמת שמסילת חייו לא ישרה. והרי מהות זו היא מהנושאים האנושיים האוניברסליים מכמירי הלב ומעוררי ההזדהות.
בשירי "קדיש לאבא" רושמת בתו אבני תמרורים באותה מסילת חיים.
*
מה נכון לפתוח את הספר בתמונה של האב כשהוא [10] "תינוק עירם שוכב לבדו / על שמיכת גדילים". בלב מי לא מתעוררות שלל מחשבות למראה פני ינקות של הוריו, בפענוח צופן העתיד החבוי בהן, עתיד שבעת ובעונה אחת הוא גם עלום וגם וגזור מראש. אותן פנים ואותו עתיד ניבטים גם מתוך שיר על תמונה אחרת שבו פונה המשוררת לאב בדיבור ישיר: [11] "… / אתה ואסתר אחותך הקטנה / ילד וילדה ממשפחה טובה / יפי פנים, חולמניים / עומדים יחד בתצלום החום/ …/ ילד וילדה תמימי עתיד".
ובעלומיו, מזכירה המשוררת לאביה, איך [12] "מול הרכבת שתוביל אותך למרסיי / אתה נצב - עלם אלגנטי מעודן / …/ עם המוני נערים אחרים / תרד לירכתי הספינה / הלויתן יפלט אתכם בחופים הבהירים / של ארץ הבחירה". ודמותו של יונה המתממשת מאליה לעין הקורא אכן קורמת עור וגידים במובאה מתפילתו של נביא נינוה במלים החותמות אותו שיר: "בראש השנה תהיה שליח הצבור / … / תשיר עם חבריך / שמע קולי ביום אקרא / כל משבריך / וגליך"
וכאשר מתבררת שמנת חלקו של הנפלט אל חופיה הבהירים של ארץ הבחירה היא אכזבה, מעמתת אותה המשוררת במלים היצוקות במיתוס הקדמון של אבי האומה באמרה כי [43 ] "… ימים רבים לא כיבו / את האכזבה שנחל מאלוהים / אלהים שאמר לו - לך-לך מארצך / שאמר לו מבית אביו ואמו ללכת / והוא נער רך לבב ולא ידע / כי הוא השה לעולה / והביאו - מלא תקוות / אל ארץ [תל]אובות וציה / אל ארץ חמדת אבות / והוא עול ימים, לבו / התם מאמין ותמה / ולבו לוחש מתגעגע / אז יבקע כשחר אורך".
אולם השחר לא הפציע והאור כהה, כי [39] "בטעות היה [האב] חלוץ / … / ונאחז בטעות הגמורה כמו היתה מלכות". והמלים המוחלטות האלה - "ונאחז", "בטעות הגמורה", "מלכות" - מערערות על עצם קיומן: מדוע התעקש ו"נאחז"? ומדוע היתה הטעות "גמורה"? ומדוע לא יכלה התקווה להיות פחות מ"מלכות"?
בדומה לשאלות הגדולות שגם יש להן תשובות וגם אין להן תשובות, שעל כן גדולות הן, במקום אחד מציעה המשוררת תשובה באומרה על אביה: [34] "כי שגה בחשבונות". מן המלים האלה - "שגה בחשבונות" - לא יכול שלא להימתח חוט אמיץ באוזני הפנימיות אל המשפט האחרון של אחד מסיפוריו הקשים של ברנר "והחשבון עוד לא נגמר."
ואולי היה בו באותו תינוק "תמים עתיד" שבר שבור מראש אם הוא [9] "נענש כמו פרומתאוס"? אם מטבע אופיו הרהר בגורל הפרומתאי, כלום לא הציץ ונפגע, כלום לא עיצב לעצמו בעצם ידיו גורל פרומתאי. וכאשר אותו תיאור - "נענש כמו פרומתאוס" - מסתיים בשאלה "היכן האש?" מהדהד בה-בשאלה: "אי השה לעולה?" ולא זאת אלא אף זאת: פרומתאוס, לפחות, הוריד אש לאדם. וכי לא יכול האב לראות בדבר כלשהו "אש" שהוריד לעצמו? למי שהם עצמו ובשרו? ואם לא אש, אולי רק להבה? אפילו קטנה? אפילו גץ זעיר, אך בכל זאת מהבהב?
ומה על אמונת ה' התמימה שהיה האב אמון עליה? גם היא לא עמדה בנסיון. הנה [42] "…הסיר את הכפה, התפלין והטלית / ואל אלוהיו סרב לגשת".
רות חברתנו, את חשבת שכתבת "קדיש לאבא" הפרטי שלך, לאבא מקס-מאיר נויפלד בן זיגברט-יצחק, 1919-2002, גרמניה ישראל. אבל לא היא. כל מי שחווה את חיי הארץ מתוכם, לא יכול שלא להקביל את חלום האב ושברו להמראתה הנלהבת של האידיאה הקיבוצית וצניחתה, שלא לדבר על נתיב עלילתו ההירואית של החלום הציוני.
אך רק בדל"ת אמות שלנו?
"קדיש לאבא" כתוב לכלאדם, לכל אדם שקיווה, שנכסף, שהתיימר להגביה עוף ולכן, מטבע הדברים נדון לנחיתה קשה. זה ייעודו של מי שמשתייך במודע לאותו זן חי המכונה "נזר הבריאה".
*
כן, הרוח בוגדת. כן, הרוח נבגדת. ואז בא תור הגוף הבוגד, הנבגד. וגם הוא נוהג ללא חמלה.
[37] "חית הגוף נאנקת, הולכת ומתבזה / במשטר צנורות אל תוך בשר רזה / … / ידים מכתמות דם תת-עורי מצנורות / נוקבים פולשים לגוף צפוד גומע ומפריש / שמבעו נסתר /…/ פנים פנדקאים של מח מפרר / … / ללא בינה" [42 ] "ונשל נעליו" - לא מפני הצו האלהי [של "של נעליך"] / "אלא מפני רגליו הנפוחות מבצקת". [40] "נומה נום אב-תינוק", כמו מערסלת המשוררת את אביה ומתנחמת נחמה קצרת-מועד ש"עדיין הפנים [שלו, המוכרים, האהובים] בתוך הפָנים", ואני מוסיפה שעדיין הפנים שלו בתוך הפְנים.
כך עומדת בת נוכח תוחלת חיים נטולת תוחלת, נוכח אריכות חיים שאין בה תקוות ארוכה.
והרי גם הוויה זו היא מאותות הזמן, כאשר הטיפול בהורים ממושך ותובעני פי כמה וכמה מטיפולם של אותם הורים בילדיהם. מורגלים אנו ב"צער גידול בנים." בעידן זה אנו מתחילים ללמוד מהו "צער דעיכת הורים".
*
ואז סר מר המוות:
[34] "בפרוזדור בית האבות דיירת כמושה / … /מגלגלת ללא הרף פקעת חוטי צמר/ פורמת, מגלגלת שוב מהתחלה / הזקנה היא פנלופה. ממתינה למחזר / הנצחי: המות / אהובה" . והרי זו מסכת מלים שטוויים בה תפישות קדומות של קץ החיים ממזרח וממערב, תפישות שמצאו דרכם ביצירות של אומר וצליל, של ציור ופיסול שנעשו לנכסי תרבות.
ואין במוות רחמים. אין הוא מות נשיקה.
[45] "איך תעבר המחיצה האחרונה" - למי מפנה המשוררת את שאלתה? למחיצה? איך היא תעבור? ואולי מופנית היא ל"עוזר הנשמה" הניצב בראש השיר? ואולי מופנית השאלה לאב? איך אתה, אבי, תעבור את המחיצה האחרונה? ואולי לשלושתם? מה יפה ונבון למעֵן שאלה כך לנמענים שונים.
[46] "זה הלילה / הרגע הנכון" , נדרכת המשוררת. "הנכון": מלה נרדפת ל"מיועד"? ואולי הוא הנשוא של "הרגע"? כך או כך: כמה ייעוד ועצמה וכוונה צופנת בחובה המלה העברית "נכון".
[47] "מה ראה אבי בעיני רוחו ברגעיו האחרונים?" שואלת המשוררת את שאלת השאלות, "את אביו, את אמו,/ את פחד יצחק,/ את האיל, את השכינה,/ את המלאך עמו שרה במעבר הלילה/ ולא יכול לו?/ את מדת הדין? את הגבורה? האם בקש ברכה?" ואני מוסיפה: את ברכת הדרך שעשה? את ברכת הדרך שעומד הוא לעשות?
*
עלה בדעתי שאם ישיג המשיג ויאמר כי בימים אלה, כאשר "מחוץ תשכל חרב ומחדָרים אימה", הרי זו גחמת פינוק לכתוב כך על מוות - - - אם ישיג כך, אשיג עליו ואומר לו: "היא הנותנת. הרגישות למוות פרטי, התביעה העצמית להגיב עליו, הם יסוד מוסד במבנה האנושי. אין הוא תנאי מספיק להצבת מחסום בפני שפיכות דמים, אבל הוא תנאי הכרחי לה."
*
רק לאחר שערכתי את מחשבותי על "קדיש לאבא" נפניתי להתבונן בציור שעל עטיפתו. בעטיפה האחורית כתוב שהוא מעשה ידי מאיר נויפלד, כלומר, האב. תהיתי מהו הנוף המצויר בו. בעונה מסוימת גוני הגבעות יכולים להיות ישראליים. אך משהו במבנים העומדים בקדמת הציור נראים לי אירופאיים. הציור כולו עשוי בסגנון המכונה, נדמה לי, פואנטליזם - סגנון אירופאי שרווח במפנה המאה הקודמת. נעזרתי בזכוכית מגדלת והולכתי אותה הלוך ושוב על פני הציור כדי להיטיב להתבונן במשיחות המכחול "הניקודיים". ואז, לפתע, סמוך לתחתית, גיליתי חתימה כמעט סמויה: "מ. נויפלד, 82". עשיתי חשבון: הצייר היה אז בן 67 שנים, ארבעה-חמישה עשורים לאחר עלותו ארצה. האם זה ציור נוף שהיה אצור בזכרונו? האם בו ביטא את "געגועי[ו]… אל המולדת הנעזבה?" כפי אומרת בתו. מה נכון היה להציב ציור מעשה ידיו בשער "הקדיש" המוקדש לו.
צרור שירי "קדיש לאבא" של חברתנו רות - האדם, המשוררת, הבת - וסדר תארים זה לא ערוך בסדר החשיבות, כי כל אחד מהם גם מובחן בה וכולם גם מותכים בה יחד - נובע ופורץ מרגש, רגישות ותובנה, ממבט חריף וממבע חד. והיות שרות אינה קופאת בזמן ובמקום, הדעת נותנת כי בימים הבאים אולי תחשוף מראות חדשים בתמונות הזכרון הישנות. והרי היא עצמה אומרת: "זה היה לפני ימים רבים, זה עכשיו". ולכן אולי אין זה "הקדיש" האחרון לאבא.
עכשיו, מכל מקום, על ה"קדיש [הזה] לאבא" אומר לך תודה והוקרה מעומק הלב.
יעל מדיני
רעננה, 14.11.06
שירים לאבא - יערה בן-דוד. פורסם בעתון 77. נובמבר 2006.
על קובץ השירים של רות נצר 'קדיש לאבא' (כרמל 2006)
"קדיש לאבא" הוא קובץ שירים מרגש על דמות האב, המת החי, שנוכחותו הקבועה בחיים שלאחר מותו מזכירה נטייה בולטת בכתיבתה של רות נצר - חריגה מן האישי-הקונקרטי אל הרוחני-מטאפיסי. בהבדל ממרבית הכותבים על אב ואם בתוך מכלול שירים העוסקים גם בתימות אחרות, ייחודו של הספר בכך שכולו מוקדש לאב, ומסכת חייו נפרשת אט אט מנקודת מבט משתנה בזמן של הבת, המעמיקה להתבונן בו דרך התמונות מן המציאות ומן האלבום.
השיר הפותח "אקורד" מסכם בכאב את חייו ומותו, שהם עבור הבת "יריית פתיחה" הקודחת לעומק וחושפת חיים תחת "מגלב הזמן". על הבת, המתמודדת עם ההעדר, מעיבה התחושה שלאביה נעשה עוול בכך שנענש כמו פרומתאוס. שאלה אחת כבדת משקל נשארת תלויה באוויר "היכן האש?"
ההתבוננות הכרונולוגית באלבום התמונות מעמתת עבר והווה, תום ופיכחון, וראשיתה במשקפיים ה"מעגלים לי/את הפנים//כמו בתצלום מאז-/המשקפיים העגולים//של אבא שלי", החופפים להרמוניה שבקוסמוס: "והשמש/גדולה ועגולה//וככה העולם". המשכה של ההתבוננות הרטרוספקטיבית היא תמונת התינוק העירום על השמיכה - ומיד נוצר החיבור: "אחרי שבעים שנה/אראה את גופך העירום/בהישמט מעליך/חלוק בית החולים".
עולם העבר התמים והשלם, המיוצג על ידי האב האידיאליסט בעל הנפש הפיוטית, ניבט גם מתמונת האח והאחות בילדותם ("משום מה אני מדמה/יונה חרישית מרחפת מעל התמונה"), מתצלום האב , "עלם אלגנטי מעודן", הנוסע ברכבת מגרמניה למרסיי בדרך לארץ ופניו מסגירות געגועים להוריו שנשארו מאחור. עדשת המצלמה נחה על "חלוץ תמים/לבדו זורע בשדה" ועל תצלום של ילדה קטנה עם אביה. בבגרותה הוא מצטייר בעיניה כ"ספקן בודד/עיקש וסבלני... חותר אל האמיתי" בציוריו, כשהוא מנסה ללכת בעקבות סזאן. "מעבר לזמן", במבט לאחור, מזדהה המשוררת עם ההבעה בדיוקן שהיא משרטטת: "אתה רואה אותי -/יתומה/מביטה/ביתום". נוכחותו התמידית של האב בזיכרונה עולה מציור נוף ארצישראלי שצייר בנעוריו לפני עלותו לארץ ובו חקוק פסוק מהמקורות, שלאחר מותו הוא לובש אצלה משמעות אחרת. מתנגנים בה גם קטעי אופרה ששר, במיוחד הקטע הטרגי ב"דולי הפנינים" של ביזה, המרמז על סבלו העתידי ומותו.
הדוברת שבה ואוחזת בזיכרון כלחם חוק, כדי להנציח יופי חיצוני ופנימי אך גם כאב בלתי נדלה, כמו למשל ב"פרימה": "אוחזת בו כפי שאוחזים ככר /לחם ארוכה מתחת בית השחי, לנגוס /בו לעת מצוא" - ואני נזכרת בשירו הידוע על עמיחי: "זֵכֶר אבי עטוף בנייר לבן/כפרוסות ליום עבודה".
בשירים המתארים את האב בתחנות חייו השונות משתהה המבט על פרטים קונקרטיים בדמותו הפיזית: עיניים, כפות רגליים, "כפות הידיים / ציפורים מתות", "פֶּה תועה", "עורף סמיך./ שיער לבן דואה./ מעטפת פנים תופחת", תנועות ושתיקה רווית מלים. במחלקה הסיעודית כמו נסגר מעגל הזמן, כשבתלותו המוחלטת בסביבתו חוזר האב לינקותו: "תינוק בן שבעים ותשע" שננטש. כשהבת משדלת אותו לאכול ("עכשיו נשים סינר נייר / שלא יזל מהפה על הצואר "), מתחלף הדימוי הגרוטסקי והמכמיר של התינוק בדימוי אכזרי: "אָחוּז כמו חיית מחמד / ברצועה לצוארו / במסלול הציות המתדמה/לאנושי".
כשם שאי אפשר להתנער מקיומו המתמיד של האב המת בחיי בתו, כך אין להתעלם מכך שהפרספקטיבה של הזיכרון נוגעת גם בדור הסבים: "המתים עומדים מאחורי גבינו./ לכן משני צדיו / עומדים מחרישים / הבלתי נראים - / אביו ואמו". אך בהבדל מהבת הָעֵרָה לנוכחותם הנמשכת בחייו, האב החולה המרוכז בסבלו "עיוור מראות את מבטם המלווה". המעגל נסגר כשעיני התכלת הפקוחות, המזכירות תמונות ילדות, מוקפות עכשיו "חוט של חסד". הן נותרו לפליטה "כמו שתי בריכות/שהדגים נמלטו מתוכן/ועזבון".
מבטה של הבת מתמקד במתרחש הַהוֹוִי ובמשוער: "מה ראה אבי בעיני רוחו ברגעיו האחרונים?" והיא עונה בשאלה טעונת משמעות: "האם ראה את המלאך נאחז בסבך? / האם ראה את המלאך שנגע בירכו?" הרגע האחרון הוא "הרגע העתיד להישאר בזיכרון" של הבת. היא מניחה, שבאותו הרף שבין קיום להתאיינות הספיק אביה "לשאול עצמו / אם זאת שלווה".
המבט עוקב אחר כליון הגוף (שהוא "חלל כניסה ויציאה למעבר הנפש"). מכאן והלאה מוסט הדגש מן הפיזי אל המטאפיסי : הנשמה עוברת את המחיצה האחרונה בין חיים למוות בידיעה שהחיים הם "פרוזדור מבוא שנכנסים בו/ועוברים דרכו". האזכורים מהמקורות נעשים תכופים יותר בתיאור היפרדות הנשמה מן הגוף: הולך "הלוך וּבָכֹה / נושא אלומותיו / משיב לאלוהיו מה שנותר מגופו / - זו אלומתו שנתת בידו-/ כמו מי שמחזיר חובו לשעורין". מחאת האב כלפי האל הנוטש עולה שלב כשהוא משיל את נעליו "לא מפני הצו האלוהי / אלא מפני רגליו הנפוחות מבצקת", ולבסוף גם מסיר מעליו את סמלי הדת - הכיפה, התפילין והטלית.
עכשיו מתמקדים השירים באבל, בהעדר, בהנצחה בזיכרון, בהרהורים ובשאלות הנוקבות: "ואחרי הבכי צריך כל אחד / לעשות חריץ בחזהו / בעבור שיהיה שם נר ". גם לאחר הסתלקותו מתגלה האב בצניעותו, כשהוא מופיע בחלום ונראה תמֵהַ "על שום שעושים עניין ממותו / של מי שלא החשיב עצמו בחייו / קל וחומר במותו". במותו מתאחדת דמותו עם הטבע: "ספינות התכלת של עיניו יפליגו הלאה מזה / ורעמת השיער הלבן תצמח כשקדיית מעמקים". בעולם המתים הבדידות אינה קיימת, שכן מתחת לאדמה "הם שולחים שורשים זה אל זה". קיומם של המתים מונצח בנרות הנשמה "כדי שייטיבו לראות./ שלא יפחדו בחשכה". השירים נעים מן הקונקרטי והמוחשי אל המופשט והרוחני. יפה בעיניי השיר הבא שהוא מארג של אסוציאציות: "רימון פצוע/נופל גלוי עיניים/בלב מאפליה//בסוד מרכבה/תינשא נשמה/אל סתר מדרגה".
אלבום התמונות של האב מכיל את הטוב והרע, היפה והמזעזע. הזיכרון מחבק גם תמונות קשות ומסרב לנפותן, מנסה ב"חַכַּת המלים" לעכב את היעלמו. יום הולדתה של הבת שחל בשבת הוא גם יום מותו של אביה, מה שהופך אותו לציר מפגש כבד משקל בין חיים למוות. חיבור מרובד ומעניין נוסף עולה מהשיר "עריסה": עכשיו הבת היא / האם הנושאת / את האב-הבן / שהורד מצלב העקדה // כובשת ראשו בחיקה/ מנענעת עריסה".
מחאתו האילמת של האב כלפי האל מחלחלת בדרך אחרת בהתרסתה של הבת בשיר "קדיש בת": "גם אני רציתי להגיד קדיש....ולא נתנו לי". היא מתעלמת מן האיסור ואומרת קדיש: "שפתי נעות - / קולי לא יישמע", אבל השיר נחתם ב"קולי יישמע" - לא רק קולה של בת אבלה וכואבת, אלא גם קולה של אישה המוחה על סייגי ההלכה הנוקשים.
"קדיש לאבא" של רות נצר הוא דיאלוג רב גוונים ורגיש בין בת לאביה, החוצֶה את הגבול הדק שבין החיים למוות ובין הפרטי לסמלי. ההתרפקות על דמות האב, שעשויה גם לייצג עולם שחלף ואיננו, מוכרת היטב עוד משירת שנות ה-60. ציור הנוף היפהפה על העטיפה, מעשה ידיו של מאיר נויפלד, אביה של המשוררת, מיטיב להמחיש את דמותו המיוחדת, שהשפיעה רבות עליה ועל יצירתה.
*
דברים שנשא אורי נוה בערב השקת ספריה של רותי
"עקבות" ו"קדיש לאבא" ב מועדון הספרותי ברעננה
ביום 14.11.2006
כהקדמה ולשם גילוי נאות ברצוני לומר כי מר אורי נוה שבהזמנה זה אני, אחיה הכמעט תאום של רותי.
אנו "אח ואחות כמו זוג אוהבים מראשית השנים". כך כותבת רותי בשיר אלבום (ע'מ 72) בספרה "עקבות":
באלבום הראשון של המשפחה
הזמן מתכווץ ונפתח כמניפה,
אתה הבכור- פנינו דומים
עיניים כחולות- כמעט תאומים.
אח ואחות בני חמש או שש
כמו זוג אוהבים מראשית הימים.
מסתירים מבוכה
בישנים-
ימינך על כתפי
בשמאלך זר נרקיסים...
תאומים מדברים ביניהם בסימנים ורמזים המעלים בדרך אסוציאטיבית עולמות שלמים שהמשקיף מהצד לא יבינם.
אני תפילה כי דברי בערב זה יצאו מגדר של רמזים ויהיו בהירים לקהל השומעים.
אפתח בספר "קדיש לאבא" ואתייחס לשיר קדיש לאבא.
את תפילת הקדיש אנו אומרים בארמית, שפה שרוב היהודים אינם מבינים. ואולי טוב שכך.
שהרי בשעה שמתך מונח לפניך ואתה מכונס בתוך עצמך ומעלה מנבכי העבר תמונות של האיש כפי שהיה בחייו, בשעה
זו הלב נחמץ לנוכח הריק האובדן והאין. ודווקא כאן מצפים ממך לומר תפילת שבח והודיה לבורא עולם שברא עולם כרצונו כראות עיניו:
"בעלמא די ברא כרעותה וימליך מלכותה ויצמח פורקנה ויקרב משיחה".
ובתרגום לעברית:
בעולם שברא כרצונו וימליך מלכותו ויצמיח ישועתו ויקרב בוא משיחו.
ואנו הקוראים מבינים כי בטבע העולם שברא, יש לידה,יש חיים ויש גם מוות. המוות מציג את האדם באפסותו וסופו, מול אין- סופיותו של הבורא.
רותי מתמודדת עם הקושי של אמירת התודה לבורא במקום שבו לבך מתריס כלפי שמיים בדרך מיוחדת משלה.
היא פונה אל בורא עולם וקוראת לו לתקן בעולם הבא ולו במקצת את העוול והגורל שהיה נחלתו של אבא בעולם הזה:
לטפח, לנשק,לחוס ולחמול על הילד שאמור היה להיות ילדו
יקירו ילד שעשועיו ולפחות עכשיו בהאספו אל עמיו,לאסוף
אותו אל חיקו כבנו יחידו אשר אהב. וכך כותבת רותי(ע'מ 61)
יתגדל ויתקדש
בעולם שברא כראות עיניו
ולא טחו עיניו מראות
את הרע
(גם את היופי ראה)
וימליך מלכותיה-
ולא רק את מלכותו שלו
כי אם ימליך
ויגדל
ויקדש
את נשמת מי
שביומו ובחייו
לא גידל
לא טיפח
לא נישק
3
לא חס
לא חמל
ולא היה לו כילד שעשועיו
כל אלה יעשה נא עכשיו
ויאמר לו
תושבחתא
נחמתא
ויאספנו אל חיקו כבנו יחידו
אשר אהב.
אנו בניך אבא, יודעים עד כמה אהבת את אותה תפילה במוסף של ראש השנה :
"הבן יקיר לי אפרים עם ילד שעשועים
כי מדי דברי בו זכור אזכרנו עוד
על כן המו מעי לו, רחם ארחמנו
נאום אדו-שם".
כל אימת שהגיע שמחה פרידמן- בעל התפילה- לתפילה זו, היית עוצם עיניך ושר בקול שני כנער מקהלה, את הניגון של לבנדובסקי :
"וזכרתי אני את בריתי אותך
בימי נעורייך,
והקימותי לך ברית עולם".
רותי מתריסה כלפי שמים כאומרת:
מדוע לא זכרת לו את ברית נעוריו, כשהלך אחריך במדבר בארץ לא זרועה.
בשיר ובבואו (ע'מ 69) כותבת רותי
ובבואו אליך
יאמר-
הכר נא
הכתונת בנך היא?
כי טרוף טורף
לאמור, אתה אלוקים שלא שמרת עליו בחייו, הכר נא באחריותך לתוצאה של טרוף טורף מאיר.
בשיר תפילה לעני (ע'מ 68) כותבת רותי
תפילה לעני
כי תעצום עיניך-
פנינו משתקפות
בפניו. תפילה לעני
כי תעטוף נפשו
רואה אני את פניך אבא , טהור נפש ויפה עיניים.
- פניך אותן הורשת לנו- ובאוזני מתנגנת תפילה לעני, תפילת בכיין של הבנות בבית הכנסת בנוה דקלים.
(מתוך פרק ק'ב בתהילים):
" תפילה לעני כי יעטוף ולפני אדוני ישפוך שיחו.
אדוני שמעה תפילתי ושוועתי אליך תבוא:
אל תסתר פניך ממני ביום צר לי " ...
אני רואה את רותי עומדת בעזרת הנשים בביה'כ שלנו, צופה בתדהמה במעגל הגברים הצפוף המתנועע כגלי הים, ומתוכו עולה השירה הזו כשדמעות חונקות את גרונם וגרונה.
דמעות על תפילה שלא נענתה.
רותי אינה משתייכת לציבור הדתי שומר המצוות , אולם לבה ונשמתה עטופים בקדושתה של הפרוכת העוטפת את ארון הקודש. אותה רקמת פרוכת ממנה יוצאים האריות בשיר ערכת אלוקים (ע'מ 14 בספר עקבות):
ערכת אלוקים שלי
מנפיקה ממתקי תפילה.
תפילות הן שיר ערש.
והאות של האר'י הקדוש
מופיעה בחלומי
מתנועעת ומאדימה
בתשבץ אותיות על חולצת לבי.
צמד אריות משני צדי ארון הברית
יוצאים מרקמת הפרוכת
מלוים אותי בשכבי ובקומי
אסיים באמירה אישית בשמי ובשם אחיותיך ואחיך הצעיר שליוה את דברי בקריאת השירים ברוב חן:
"אורי יקר"- כך כתבת לי בהקדשה לספר קדיש לאבא-
"כאילו שכולנו כתבנו את השירים האלה"
ואני עונה לך בשם כולנו:
אמנם כן, כולנו כתבנו בדמע.
עקבות
עקבות - כרמל - 2006
צילום על העטיפה: רות נצר
על הספר 'עקבות'
ספר השירים עקבות של רות נצר כולל בו שמונה פרקים שממשיכים לעסוק במוטיבים שבספריה הקודמים. הקבץ פותח בפרק 'עקבות' – שירה מיסטית של אמונה זכה ואמונה מרה על פי תהום וגאולה. הפרק השני 'עונות' נובע מעולם הטבע, חיות וצמחים שמשתרגים אלו באלו כעונות הנפש. הפרק 'אמצע' הינו הלכי רוח מדיטטיביים שמתבוננים באמצע ההיות – בגוף, בחלום, במוסיקה ועוד. הפרק 'אנשים' הינו התבוננויות באנשים חולפים להרף על פנינו ובאנשים של קרבה אינטימית, שלעתים משתלבים בדמויות מיתולוגיות. הפרק 'מכורה' ענינו בחוויות ילידיות של הארץ הזו כמולדת הזכרונות האישיים. הפרק 'מסע' הוא תמונות ממסעות בעולם. הפרק תמונות בגלריה מתבונן בתמונות אמנות בגלריות, כמו ציורי טולוז לוטרק, סזאן, מיכלאנג'לו, פרידה קאלו ועוד.
את הספר חותם מחזור שירים 'אמא-לקראת' שמלווה את מסע האם אל סוף חייה וכאב מותה.
הספר עקבות כולל את רוב שירי קבץ השירים שזכה בפרס אקו"ם בעילום שם ע"ש נתן יונתן לשנת 2005 .
מנימוקי השופטים: "עולמו הפיוטי של קובץ השירים מגובש ושלם, עשיר באסוציאציות תרבותיות ויהודיות. השירים מהווים ביטוי אותנטי וכן להוויה הנשית והיהודית של היוצרת, בעידון ובנגיעה בתחושות אינטימיות. לשונה מדויקת, בשלה, נקייה ממליצות וכל יצירה בקובץ אינה נופלת מקודמתה."
דברים שאמרתי בערב על 'עקבות'
בית יד לבנים. רעננה. 2007
אפתח בדברים על הפרק תמונות גלריה בספר 'עקבות'. הפרק הזה הוא המשכו של הפרק 'גלריה' בספר שירים קודם שלי, 'הרמס ושירים אחרים'. אלה שירים שבהם אני כותבת על תמונות אמנות. ציור היא אחת האהבות הנוספות שלי, וכשלא נותר לי זמן לעסוק בציור, נותר לי לכתוב אודותיו. לבטא את ההתפעמות מיצירת אמנות ומהממד האסתטי והאנושי שבה. מאחרי כל שיר כזה יש ספור. שירים רבים נכתבו כתאור קולאז'י של שתים או יותר תמונות של האמן.
יש הבדל בין ממד הזמן באמנות הפלסטית והשירה. הציור והפסול מגלים עצמם כיצירה הגמורה. את הסיום של התהליך בממד זמן של רגע המבט. ואילו השיר מתגלה ברצף הזמן של תהליך הקריאה, אשר בו השיר מתגלה לאיטו, בהדרגה, וכמו משחזר את תהליך בריאת השיר.
אני רוצה לשתף אתכם בכמה מהתמונות ובמה שהביא אותי לכתיבת השירים.
קספר דיויד פרידריך – לא מהציירים הידועים ביותר. חי בתחילת המאה ה19. צייר של עגמומיות, יראה ותחושת מסתורין חזקה. מאפיין את ציוריו – דמויות שעומדות בקדמת התמונה ומתבוננות בנוף ביחד עם הצופה, כלומר אתנו. השיר הוא חבור של שתי תמונות. בתמונה הראשונה אנחנו רואים עצים על רכס ומתחת לקו הרכס של העצים אורבת להקת עורבים, הצפורים השחורות מבטאות אי שקט סמוי בתמונה.
התמונה השניה מרתקת יותר, שתי דמויות שגבן אלינו מתבוננות בירח או בשקיעה,. שימו לב לעץ, האם הוא לא נראה כמי שרץ ימינה ושרשיו הם רגליו הרצות. אולי הכתמים הכהים באדמה הם העורבים האורבים:
קספר דיוויד פרידריך
צַיַר של מלנכוליה צפונית
ונופי מסתורין
צִיֵר לפני מאתיים שנה
עץ עם עורבים.
הנה העורבים. הנה העץ.
- אימה כהה אוחזת
בשרשיו -
העץ הנסער נס על נפשו
שערותיו המזהיבות מתנופפות לאחור
דולקות אחר האור
נכספות לַשקיעה
לתבערת עורבים דקה
טולוז לוטרק , צייר ששיך לאימפרסיוניסטים, סוף המאה ה19, תחילת המאה העשרים. חי בפריס. היה גבן ונמוך. הרבה לצייר זונות, רקדניות בָּרים וקרקסים. הציור שלו גרוטסקי ובוטה וחושף את עליבות הגוף המתבלה של הנשים, שהיא אולי גם עליבותו ואומללותו שלו. ועם זאת גם את החמלה היופי.
טולוז לוטרק 1– ציורי נשים
ציור של מבט זנותי, שַד מפתה
כיפוף הגו הסוטה.
אף מחודד. קו נחרץ בוטה –
זו ההתרסה שלי בפני העולם:
אני קיים!
קוצר הקומה שלי רואה
מה שזנחתם מכבר -
שיער מפוזר. יופי נשי נסער.
גוף מר מזקין נבזה.
רגל, נעל, זיעה, פֶה.
אני רואה
את המכוער
את היפה
השיר השני נכתב על פי מכתב שכתב לאביו סמוך למותו, כשהיה מאושפז מסיבות בריאות. ומתייחס לשתינות שלו, נהגו אז לשתות משקה אבסינת, כמו שתראו בתמונה הבאה שמתאימה בעיני לשיר הזה. השיר פותח בציטוט מתוך מכתב לאבא, וממנו אני מפליגה וכותבת את המכתב המדומה שאולי רצה לכתוב :
"אני מאושפז
וכל המאושפז מת".
שְלַח לי את ספר הבָּזים.
שחרר את תנועתן העזה של הצפורים.
גופי מעוות מתשוקה.
אשב ליד טירת המשפחה בכפר.
לפָנַי כוס אבסינַת .
הנני ידידן הנאמן של הזונות.
מישהו מתבונן בי
מתוך מותי.
ציירים אוטסיידרים - בסוף הפרק של 'תמונות גלריה' יש סדרת ציורים שנקראת 'ציירים אוטסיידרים'-. היא נכתבה בעקבות חוברת 'סטודיו' שלמה שהוקדשה לציירים מוזרים ,חריגים , שלא נחשבו ציירים, אנשים שחיו בשולי החברה בעוני, ומאגרי הציורים שלהם נמצאו בביתם לאחר מותם, חלקם מאושפזים ומוגדרים חולי נפש. אמנות של אנשים שמציירים מתוך כורח, שאינם מודעים להיותם אמנים. בתחילת המאה העשרים גילו את האוצרות הנידחים האלה. הציורים שלהם מהממים והשפיעו מאד על התפתחות האמנות של המאה העשרים. הציורים ביזריים, ללא ידע ציורי, אסכולה וטכניקה, הם אוטנטיים ואינדבידואליים.
על ג'וזף פורסטר לא כתוב דבר. אולי המעוף שלו בציור מבטא את הריחוף הצפורי שלו בעולם דמיוני. הקביים – את העדר בסיס במציאות. אבל מבחינתו המציאות שלו היא המציאות באמת, לא שלנו. אנחנו אלה שמחמיצים את האמת של מי שמביט עלינו מלמעלה:
ג'וזף פורסטר/ מקרה מס. 402
זה לא שהוא עף בעזרת הקביים.
ציפה בחלל היא קיומו הטבעי.
הקביים המאורכים הדקים הם מוּטות כנפיו.
הם שימשו כאמת מידה לַמרחק מן האדמה
שספק אם היתה קימת.
המעיל והצעיף הם עדות למוצאו האנושי
של האיש הצפורי, המביט עלינו בתמיהה;
על תשוקתנו הנואלת שמחמיצה
את כתב ידו השמימי.
קרלו היה חיל במלחמת העולם השניה בעקבותיה סבל מהלם קרב והדרדר למצב פסיכוטי. נראה לי שבציורים שלו כאילו שהוא משכפל את עצמו על ידי דמויות זהות, כעין כפילים שלו, והופך נוכח וקיים על ידי ציור הדמויות החוזרות.
מקרה אשפוז ללא ציון
קרלו ללא שם
לעולם אינו בודד.
הוא משכפל את העדרו
ומאכיל את דמויותיו בדאגה מתמדת.
כפיליו, שחקני שח על הנייר השחור, קרחים או עוטי מגבעת
קטלוג עקבי של גופו הנאלם.
והנה, תודה לאל, יש גם ציירים ללא מוּפרָעוּת, שמציירים מתוך אהבת החיים והיופי והחושניות:
רנואר
רנואר אמר: "אני ממשיך משהו
שאחרים היטיבו לעשות לפני".
"אני רוצה שהאדום שלי יצלצל כמו פעמון".
הוא לא התבייש לצייר יופי טהור.
נשים זוהרות באור.
חושניות רכה, הרמוניה, חדוות חושים.
עצים, מים, רחבת רקודים
בתי קפה – הכל כה יפה!
"אני חושב שסוף סוף אני מתחיל להבין משהו.
אני עדיין מתקדם" אמר
לפני מותו.
*
שפת התהום
קרין חזקיה – דברים שנאמרו בערב לספר
על ספר השירים 'עקבות'. רות נצר. הוצאת כרמל. 2006.
שימו לב לשפת הרציף
הבחינו בה
הישארו
ואפילו היצמדו אליה
כדי לרטוט בחלחלה
מענגת
מדחף התהום ('שפת התהום', עמ' 30)
את העצה שרות משיאה לקוראיה היא מממשת בכל יכולתה בעצמה. היא נצמדת לשפת הרציפים, בוחנת את הגבולות ובולמת עצמה רגע לפני שתתמכר לדחף להפיל עצמה לתהום הפעורה מתחתיה. היא מציגה שאלה:
ואם האלוהות אינה אלא תמונת לבי,
וכל שאספר בעולמות
הוא עדות הנפש החווה עצמה.. [...]
והמסקנה:
ביום שאחזיר את המפתחות שהפקדת בידִי –
רק אז תהפוך את התמונה (שגבה היה אלי עד כה).
[ וכוונתה כמובן אל תמונת הלב]
רק אז אבין רק אז תביט אלי
והאדמה תיסדק ותיבקע
ואצנח אל מה
שייחלתי לקראתו ('פיקדון', עמ' 27).
[שזאת אולי התהום שקדמה לבריאת העולם.]
ובשיר נוסף:
זה לא השוטה שעומד על סף
התהום. זו אני (שלא)
נושאת תרמיל
שיש בו רק מה שנחוץ
כדי ללכת בעקבות קריאת ציפור
התלויה באוויר כחידה ('קו', עמ' 29)
וכך נמצא בספרה את המצב הסִפִּי שבין חלום לעֵרות, בין התבוננות מפוכחת במציאות לבין התבוננות פנימית מדיטטיבית, או בין התנסות בחוויות מיסטיות דתיות של מפגש עם אלוהים, לבין היזרקות אל מצוקות העוני אל מול "הכנסייה המתגבהת / משמוע שַווְעְתָם" של האינדיאנים בפרו ('בעיר קוסקו', עמ' 82); רות פתוחה להתנסות בקבלה וגם בבודהיזם, ועוברת מזיכרונות ילדות אל בדיקת הגבול הדק שבין הזקנה והמוות, בין היזכרות לשכחה, בין נאמנות לבגידה.
השם 'עקֵבות' שרות בחרה לספרה הוא מילה רב-משמעית. ראשית דבר אנחנו רואים את עִקבות החריטה שהותירו אנשים בגזע עץ האיקליפטוס – תצלום מעשה ידיה שנבחר עבור עטיפת הספר. אלה כמובן עקֵבות חיצוניים, מעשי ידי אדם, כמו "לב מקולף מוטח אל גזע עצים מחוספסים" ('ביער', עמ' 92), או "קירות גרפיטי שולחים אגרופים בעד ונגד" שרות מוצאת בבלפסט על "חומות אבנים חומות / חוצות את העיר בין שנאה לשנאה" (עמ' 94). אך ישנם גם עקֵבות עמוקים, פנימיים, שהטביעו בנפשה רשמים ממסעותיה בעולם, או העקבות שהותירו אחריהם חלומות, "רסיסים של פשר חלומו / מושכים דבר מתוך דבר" ('מראות', עמ' 25), או "זכר שביב חלום / כתינוק נטוש / של מישהו אחר" ('ארץ צפונית', עמ' 87).
רות מפזרת בספרה סימני דרך, או אם תרצו, עקֵבות, שאני מפענחת אותם כניסיון השתחררות מִכַּבְלֵי החשיבה הרציונלית שהושמו על האיש המערבי. למרבה המזל היא משוררת. או כדבריה, "איך זה שהחיים דרכי. ממשיכים. בלעדי. / שירה היא זן." ('שירה', עמ' 66). אולי משום כך רות מקיפה עצמה בספר בבעלי חיים רבים – הולכי על ארבע, עופות ודגים, ומבקשת ללמוד מהם לא לבוא חשבון עם העבר, לא לבנות קו פעולה לעתיד, וכמו איש הזן להתחבר אל הכאן ועכשיו.
בעלי החיים מייצגים, כידוע, את הצד הרגשי של החיים ומשקפים תכונות שיש להתגבר ולהשתלט עליהן או לממשן. בעלי החיים הם סמלים של כוח השואב מן המציאות הבלתי נראית אך מקבל ביטוי במציאות הנראית. בעלי החיים הם הנשמות האילמות המחוברים אל הוויה רוחנית שמעבר לעולם הגשמי, אך בה בעת הם מחוברים גם למציאות.
בשיר 'הסוס' (עמ' 46) רות מציינת זאת במו פיה:
הסוס הוא שליח מעולם אחר.
הוא המבשר.
פרסת רגלו יהדוף
לשמוע מים רחוקים.
אבל הרעד העובר בבשרו
או בשיר 'שכחה' (עמ' 48) שרקמה סביב כלב:
חיכיתי. השמים אפורים וריקים.
בקצה המדרכה כלב טרד זבובים
מאפו, ליקק את אשכיו. כלב שחרחר שאינו מכיר
את שם השכחה הרכין ראשו למדרכה
לשמוע המולה רחוקה.
[...]
הכלב מוטל כמו סמרטוט שחור, ספוג למדרכה, מאמין באמונה
שלמה (מבלי דעת שהוא מאמין באמונה שלמה) שתבואי.
האם הוא הכלב שלך? הוא מתמתח – אין לו צורך להחניף אלי
או לחייך – הוא מביט באופק. סופג אוושה רחוקה.
מרחרח אובך. גשם אפשרי.
בעל החיים, או הכלב במקרה זה, אינו נגוע בחוליים האנושיים של חנופה, התחסדות, רצון לשאת חן. הנאמנות מהותית לו – נאמנות לבעליו כמו גם לעצמו. בשיר אחר רות מעמתת את הנאמנות עם הבגידה, את האמון המוחלט והתום שמפגין בעל החיים עם הפרת האמון שעלולה להיות מנת חלקו מצד האדם הבוגר:
הכלבה הקטנה מביטה בי.
את נפשה תשים בכפי.
היא נותנת בי אמון גמור.
אינה יודעת
את בוגדנות לבי. ('פרפרים', עמ' 41)
אמרתי זה עתה האדם הבוגר. הכוונה לאדם הבוגר במערב, הנושא את עברו כאבן רֵחיים על צווארו וחרד מפני העתיד, מפני הבאות. האדם הבוגר נבדל מן הילד, המסור כל כולו להווה. בשיר 'מסע ימי / יוון' (עמ' 81) לוכד את תשומת לבה "אמריקאי מזדקן, לבן שער [...] המתבונן בילד דק גו המשתעשע על הסיפון". גם רות מתחילה לבחון את הילד ואני מניחה שהיא רואה בו דברים אחרים מאלה שרואה בו אותו אמריקאי מזדקן, ששערו הלבין. הוא ודאי רואה בילד את השתקפות הזדקנותו כמו בבבואה הפוכה, את חייו ההולכים ואוזלים. לעומתו, רות רואה בילד את זה "שאינו חפץ לשלוט בספינה / או בחייו, אינו מהרהר במה שחייו יביאו, אלא ברגע זה, [...] בוהה בגלי הים שמפתים אותו. / אור השמש משתבר במים. הוא כאן. / , אם יקפוץ ישיג שמים בחכת ידו!"
ובשיר 'הילד' (עמ' 75):
ילד כורע על שפת נהר
משתהה. כותב נוסחאות של מים
בבדל עלה ('הילד', עמ' 75)
ואנו נזכרים במסקנה של הרקליטוס: "פנטא רֵיי" – הכול זורם: אי אפשר לעצור את זרימת הזמן, זרימת המים, אי אפשר להיכנס פעמיים לאותו נהר. ישנו רק הרגע, קיים רק ההווה. כפי שרות מדגישה בעצמה בשיר 'מראות' (עמ' 25):
ואפילו בחלום זכרתי שאין נכנסים פעמיים
ואפילו לא פעם אחת [...]
ללמוד מנמר חברבורות
מכלב הים ללמוד מים
מן הדגים
רצוא ושוב
מה יש כבר ללמוד מן הדגים או מכלב הים? היצורים החיים במים מעוררים בנו את האינטואיציה ואת הדמיון היצירתי. המים עצמם מסמלים את היסוד היצירתי של החיים, את יכולתנו לזרום ולהשתנות בהתאם לצרכים המשתנים. כזכור, המים מקבלים את צורת כלי הקיבול המכיל אותם. כך גם עלינו להתאים עצמנו לסביבה, בדומה למים, ולזרום אתם מבלי לטבוע בהם. שהרי מים שאינם זורמים הופכים מעופשים. המים הם כמובן ראשית הכול – "והארץ היתה תוהו ובוהו וחושך על פני תהום ורוח אלוהים מרחפת על פני המים".
אינני יכולה לסיים את דברי לפני שאתייחס לציפורים המופיעות בספר בתדירות הגבוהה ביותר. הן נוכחות במרבית השירים – הן בציור המרכזי והן באזכור קריאתן או מְעוֹפָן.
מה מייצגת עבורנו הציפור? הציפור מסמלת את הנשמה. יכולתה לעוף משקפת את יכולתנו להתרומם אל מודעות חדשה ולגשר בין שמים וארץ. הציפור ניחנה ביכולת להפיח תקווה, לעורר השראה ולהצית רעיונות חדשים. עצם ההתבוננות בציפור, במְעוֹפָה, מבטאת את הכמיהה, את מפלס השאיפות שלנו, את ממד החלום. כל הציפורים קשורות בדרך כלשהי ליסוד האוויר שהוא סמל לאחדות כל הדברים. הוא המאחד את כל החיים על פני כדור הארץ שהרי דבר אינו יכול להתקיים בלעדיו. כמו בשיר 'לאו-צה', שבו על סמך הרישום הידוע של לאו-צה והפר, רות מגיעה למסקנה שלאו-צה "היה לאחד עם הפר. / עכשיו יכול הפר ללכת לדרכו / (לאו-צה) אחד עם עצמו" (עמ' 65).
ובל נשכח, הציפור יכולה לעופף מעל התהום בלא שיאונה לה כל רע, בלא שתתפתה להפיל עצמה לתוכה:
בגן בסן-פרנציסקו מזרקות מים
פרחי שמש, אבנים מוטלות אפרקדן
מאזינות לנבואת ציפורים.
ציפור בוהקת בשחור טורקיז
מניעה את האוויר משתהה בו.
זה הגן שלה. בו היא מולכת.
ראשה בהנהון מתמיד
כאומרת לעולם – הכול נכון. עכשיו. תמיד.
הכול קיים. ('בגן' עמ' 90).
כזכור, נבואת הציפורים היא נבואה אינטואיטיבית שהיה מקובל להיעזר בה בימי קדם.
ואסיים בשורותַים מתוך השיר 'ציור זן' (עמ' 105):
ציֵיר ציפורים
והנח להן
לעוף
שפת התהום
קרין חזקיה – דברים שנאמרו בערב לספר
על ספר השירים 'עקבות'. רות נצר. הוצאת כרמל. 2006.
שימו לב לשפת הרציף
הבחינו בה
הישארו
ואפילו היצמדו אליה
כדי לרטוט בחלחלה
מענגת
מדחף התהום ('שפת התהום', עמ' 30)
את העצה שרות משיאה לקוראיה היא מממשת בכל יכולתה בעצמה. היא נצמדת לשפת הרציפים, בוחנת את הגבולות ובולמת עצמה רגע לפני שתתמכר לדחף להפיל עצמה לתהום הפעורה מתחתיה. היא מציגה שאלה:
ואם האלוהות אינה אלא תמונת לבי,
וכל שאספר בעולמות
הוא עדות הנפש החווה עצמה.. [...]
והמסקנה:
ביום שאחזיר את המפתחות שהפקדת בידִי –
רק אז תהפוך את התמונה (שגבה היה אלי עד כה).
[ וכוונתה כמובן אל תמונת הלב]
רק אז אבין רק אז תביט אלי
והאדמה תיסדק ותיבקע
ואצנח אל מה
שייחלתי לקראתו ('פיקדון', עמ' 27).
[שזאת אולי התהום שקדמה לבריאת העולם.]
ובשיר נוסף:
זה לא השוטה שעומד על סף
התהום. זו אני (שלא)
נושאת תרמיל
שיש בו רק מה שנחוץ
כדי ללכת בעקבות קריאת ציפור
התלויה באוויר כחידה ('קו', עמ' 29)
וכך נמצא בספרה את המצב הסִפִּי שבין חלום לעֵרות, בין התבוננות מפוכחת במציאות לבין התבוננות פנימית מדיטטיבית, או בין התנסות בחוויות מיסטיות דתיות של מפגש עם אלוהים, לבין היזרקות אל מצוקות העוני אל מול "הכנסייה המתגבהת / משמוע שַווְעְתָם" של האינדיאנים בפרו ('בעיר קוסקו', עמ' 82); רות פתוחה להתנסות בקבלה וגם בבודהיזם, ועוברת מזיכרונות ילדות אל בדיקת הגבול הדק שבין הזקנה והמוות, בין היזכרות לשכחה, בין נאמנות לבגידה.
השם 'עקֵבות' שרות בחרה לספרה הוא מילה רב-משמעית. ראשית דבר אנחנו רואים את עִקבות החריטה שהותירו אנשים בגזע עץ האיקליפטוס – תצלום מעשה ידיה שנבחר עבור עטיפת הספר. אלה כמובן עקֵבות חיצוניים, מעשי ידי אדם, כמו "לב מקולף מוטח אל גזע עצים מחוספסים" ('ביער', עמ' 92), או "קירות גרפיטי שולחים אגרופים בעד ונגד" שרות מוצאת בבלפסט על "חומות אבנים חומות / חוצות את העיר בין שנאה לשנאה" (עמ' 94). אך ישנם גם עקֵבות עמוקים, פנימיים, שהטביעו בנפשה רשמים ממסעותיה בעולם, או העקבות שהותירו אחריהם חלומות, "רסיסים של פשר חלומו / מושכים דבר מתוך דבר" ('מראות', עמ' 25), או "זכר שביב חלום / כתינוק נטוש / של מישהו אחר" ('ארץ צפונית', עמ' 87).
רות מפזרת בספרה סימני דרך, או אם תרצו, עקֵבות, שאני מפענחת אותם כניסיון השתחררות מִכַּבְלֵי החשיבה הרציונלית שהושמו על האיש המערבי. למרבה המזל היא משוררת. או כדבריה, "איך זה שהחיים דרכי. ממשיכים. בלעדי. / שירה היא זן." ('שירה', עמ' 66). אולי משום כך רות מקיפה עצמה בספר בבעלי חיים רבים – הולכי על ארבע, עופות ודגים, ומבקשת ללמוד מהם לא לבוא חשבון עם העבר, לא לבנות קו פעולה לעתיד, וכמו איש הזן להתחבר אל הכאן ועכשיו.
בעלי החיים מייצגים, כידוע, את הצד הרגשי של החיים ומשקפים תכונות שיש להתגבר ולהשתלט עליהן או לממשן. בעלי החיים הם סמלים של כוח השואב מן המציאות הבלתי נראית אך מקבל ביטוי במציאות הנראית. בעלי החיים הם הנשמות האילמות המחוברים אל הוויה רוחנית שמעבר לעולם הגשמי, אך בה בעת הם מחוברים גם למציאות.
בשיר 'הסוס' (עמ' 46) רות מציינת זאת במו פיה:
הסוס הוא שליח מעולם אחר.
הוא המבשר.
פרסת רגלו יהדוף
לשמוע מים רחוקים.
אבל הרעד העובר בבשרו
או בשיר 'שכחה' (עמ' 48) שרקמה סביב כלב:
חיכיתי. השמים אפורים וריקים.
בקצה המדרכה כלב טרד זבובים
מאפו, ליקק את אשכיו. כלב שחרחר שאינו מכיר
את שם השכחה הרכין ראשו למדרכה
לשמוע המולה רחוקה.
[...]
הכלב מוטל כמו סמרטוט שחור, ספוג למדרכה, מאמין באמונה
שלמה (מבלי דעת שהוא מאמין באמונה שלמה) שתבואי.
האם הוא הכלב שלך? הוא מתמתח – אין לו צורך להחניף אלי
או לחייך – הוא מביט באופק. סופג אוושה רחוקה.
מרחרח אובך. גשם אפשרי.
בעל החיים, או הכלב במקרה זה, אינו נגוע בחוליים האנושיים של חנופה, התחסדות, רצון לשאת חן. הנאמנות מהותית לו – נאמנות לבעליו כמו גם לעצמו. בשיר אחר רות מעמתת את הנאמנות עם הבגידה, את האמון המוחלט והתום שמפגין בעל החיים עם הפרת האמון שעלולה להיות מנת חלקו מצד האדם הבוגר:
הכלבה הקטנה מביטה בי.
את נפשה תשים בכפי.
היא נותנת בי אמון גמור.
אינה יודעת
את בוגדנות לבי. ('פרפרים', עמ' 41)
אמרתי זה עתה האדם הבוגר. הכוונה לאדם הבוגר במערב, הנושא את עברו כאבן רֵחיים על צווארו וחרד מפני העתיד, מפני הבאות. האדם הבוגר נבדל מן הילד, המסור כל כולו להווה. בשיר 'מסע ימי / יוון' (עמ' 81) לוכד את תשומת לבה "אמריקאי מזדקן, לבן שער [...] המתבונן בילד דק גו המשתעשע על הסיפון". גם רות מתחילה לבחון את הילד ואני מניחה שהיא רואה בו דברים אחרים מאלה שרואה בו אותו אמריקאי מזדקן, ששערו הלבין. הוא ודאי רואה בילד את השתקפות הזדקנותו כמו בבבואה הפוכה, את חייו ההולכים ואוזלים. לעומתו, רות רואה בילד את זה "שאינו חפץ לשלוט בספינה / או בחייו, אינו מהרהר במה שחייו יביאו, אלא ברגע זה, [...] בוהה בגלי הים שמפתים אותו. / אור השמש משתבר במים. הוא כאן. / , אם יקפוץ ישיג שמים בחכת ידו!"
ובשיר 'הילד' (עמ' 75):
ילד כורע על שפת נהר
משתהה. כותב נוסחאות של מים
בבדל עלה ('הילד', עמ' 75)
ואנו נזכרים במסקנה של הרקליטוס: "פנטא רֵיי" – הכול זורם: אי אפשר לעצור את זרימת הזמן, זרימת המים, אי אפשר להיכנס פעמיים לאותו נהר. ישנו רק הרגע, קיים רק ההווה. כפי שרות מדגישה בעצמה בשיר 'מראות' (עמ' 25):
ואפילו בחלום זכרתי שאין נכנסים פעמיים
ואפילו לא פעם אחת [...]
ללמוד מנמר חברבורות
מכלב הים ללמוד מים
מן הדגים
רצוא ושוב
מה יש כבר ללמוד מן הדגים או מכלב הים? היצורים החיים במים מעוררים בנו את האינטואיציה ואת הדמיון היצירתי. המים עצמם מסמלים את היסוד היצירתי של החיים, את יכולתנו לזרום ולהשתנות בהתאם לצרכים המשתנים. כזכור, המים מקבלים את צורת כלי הקיבול המכיל אותם. כך גם עלינו להתאים עצמנו לסביבה, בדומה למים, ולזרום אתם מבלי לטבוע בהם. שהרי מים שאינם זורמים הופכים מעופשים. המים הם כמובן ראשית הכול – "והארץ היתה תוהו ובוהו וחושך על פני תהום ורוח אלוהים מרחפת על פני המים".
אינני יכולה לסיים את דברי לפני שאתייחס לציפורים המופיעות בספר בתדירות הגבוהה ביותר. הן נוכחות במרבית השירים – הן בציור המרכזי והן באזכור קריאתן או מְעוֹפָן.
מה מייצגת עבורנו הציפור? הציפור מסמלת את הנשמה. יכולתה לעוף משקפת את יכולתנו להתרומם אל מודעות חדשה ולגשר בין שמים וארץ. הציפור ניחנה ביכולת להפיח תקווה, לעורר השראה ולהצית רעיונות חדשים. עצם ההתבוננות בציפור, במְעוֹפָה, מבטאת את הכמיהה, את מפלס השאיפות שלנו, את ממד החלום. כל הציפורים קשורות בדרך כלשהי ליסוד האוויר שהוא סמל לאחדות כל הדברים. הוא המאחד את כל החיים על פני כדור הארץ שהרי דבר אינו יכול להתקיים בלעדיו. כמו בשיר 'לאו-צה', שבו על סמך הרישום הידוע של לאו-צה והפר, רות מגיעה למסקנה שלאו-צה "היה לאחד עם הפר. / עכשיו יכול הפר ללכת לדרכו / (לאו-צה) אחד עם עצמו" (עמ' 65).
ובל נשכח, הציפור יכולה לעופף מעל התהום בלא שיאונה לה כל רע, בלא שתתפתה להפיל עצמה לתוכה:
בגן בסן-פרנציסקו מזרקות מים
פרחי שמש, אבנים מוטלות אפרקדן
מאזינות לנבואת ציפורים.
ציפור בוהקת בשחור טורקיז
מניעה את האוויר משתהה בו.
זה הגן שלה. בו היא מולכת.
ראשה בהנהון מתמיד
כאומרת לעולם – הכול נכון. עכשיו. תמיד.
הכול קיים. ('בגן' עמ' 90).
כזכור, נבואת הציפורים היא נבואה אינטואיטיבית שהיה מקובל להיעזר בה בימי קדם.
ואסיים בשורותים מתוך השיר 'ציור זן' (עמ' 105):
צייר ציפורים
והנח להן
לעוף
ריסים
ריסים -פרדס - 2011
העטיפה - עבודה על קרטון – רות נצר
ספר השירים ריסים של רות נצר ממשיך לעסוק במוטיבים שבספריה הקודמים: החוויה המיסטית, שירים על חיות ואנשים, שירי מסע בעולם, מבט על תמונות במוזיאון, שירים שעניינם דמויות מהמיתוס והמקרא. לאלה מתווספים שירי ספיח על מות ההורים, מחזורי שירים על השירה ועל המלים, והספר חותם בשירים כחלום. לשירים מבט קרבה אינטימי עם החי והנושם, האנושי והרוחני, בטבע וביצירות אמנות, עם דמויות בהווה ודמויות מימי קדם, ועם עולם החלום וההזיה שכולם יחד הם מציאות פואטית אחת.*השם ריסים מתאים לשירים – מרפרפים לרגע ובקלות שוכחים שהם קיימים וכמה שאי אפשר בלעדיהם. אבל השם לא נוצר מתוך מחשבה אלא משום שלא ידעתי איזה שם לתת, וזה היה שם זמני שנשאר, משום שכנראה היה צריך להשאר. וכך שירים הם ריסים בעולם.תגובות ראשונות לריסים
קראתי בגמיעות קטנות את "ריסים".
איזה ספר נהדר!
איזה שפע של יצירה!
כמה נגיעות האור שלך מדויקות ונוגעות!
מאוד מאוד מאוד אהבתי.
גם הכריכה נהדרת.
תודה מעומק הנשמה
מימי
*
רותי יקרה-
סוף סוף התפניתי במהלך החג לקרוא ולהתרשם מספר השירים העדין הזה.
אחדים מן השירים מרגשים מאוד מאוד- כל המחזור על הוריך - אמא ואבא, והרישומים שעולים מן המראות האחרונים שלהם, והקשרים שהולכים ומתבררים ביניכם, וההעדפות של כל מה שאנו זוכרים או בוחרים לזכור. החזרות שלך אליהם תמיד, נוכחים נפקדים בחייך וגם אחרי מותם. מענין מאוד.
מרבית השירים (מלבד אלה של מסעותיך) מאוד מעודנים ונוגעים ברגשות ובחוויות כל כך מוכרות ועם זאת כל כך אישיות.
השם - ריסים - אכן מתאים לחוויה העולה מן השירה הזו.
רוחמה אלבג
*
בשיריך על הציורים, לצד הציור, יש מצד אחד סוג של קלילות, במובן של נגיעה עדינה, נגישות, קומוניקטיביות, ואפילו קמצוץ של הומור דק, ומצד שני עומק, הקשריות, מרחבים של זמן כשהרגע הנוכחי מבולל בזמנים אחרים, רחוקים וקרובים; ויש גם פשטות ובהירות - בברית המשמעות, זו האישית וזו שמעבר לאישי בלבד, משמעות הגואלת מן הסתמיות, הבנליות ושאר סכנות האורבות תמיד.
ואני אסירת תודה לך על החוויה של כוחן הסודי, המופלא, של המלים כשהן מעזות לגעת ונוגעות באופן הנכון. הן מוליכות את הציור אלי פנימה - אך באופן שונה משהוא עצמו עושה זאת, הודות להקשריות המלים, לעושרן השונה כמוליכות משמעויות - לעומת כוחם של קווים, צורות, צבע וקומפוזיציה לעורר את המלים, עד שתחשקנה.
תודה מיוחדת על השיר הנפלא שלך "הכול" (עמ' 16 בספרך), שקראתי אמש, ושוב הבוקר. שיר שלא קשה "לקחת" אותו ללב ולנפש, לזכור ולא לשכוח, בזכות החיבור הנהדר בין הפשוט ביותר, כביכול, שאפשר למנות אותו בסגנון "רשימת מכולת" צלולת אומר ומתוחכמת, שכל פריט בה טעון משמעות עמוקה. הצירוף הזה בין הפשוט לעמוק, בין הגלוי למסתורי ולחידתי, בין תחושת החידלון על גבול היש (ולהיפך), ובין חתימת זכר פסוק התפילה, שעולה מכל אלה.כבר כמה ימים מאז סיימתי לקרוא את ספרך "ריסים" והנחתי אותו ליד המחשב, עד שתימצאנה לי המלים הנכונות. כעת שוב דפדפתי בו, שוב קראתי שירים שסימנתי לי.
רבים מהשירים יפים מאוד בעיני, ושמחתי לחזור אליהם (למשל, שאול המלך; כמעט, מחזורי הפרידה מן האב ומן האם, מחזור המוזיאון). כפי שאמרתי לך, כמה משירי הספר הזה מכשפים אותי. אלה השירים שבהם הגעת למין נגיעה מזוקקת, חדה, מאירה, בקו החיבור הסמוי שבין הארצי והטריוויאלי, לנוכחות הטרנסצנדנטית, או למלים החותרות אליה ומשכילות לקרוא בשמה, כמו בשירים אור; הכול; ברושים; מחזור השירים נדמה; ניו ג'רסי: השמע אותותיך (!). שירים אלה קרובים לי מאוד, וכפי שמרגישים לפעמים, הם כאילו נכתבו מנפשי. וכמי שהמחקר האקדמי - עם ובלי מרכאות - די ייבש אותה בעת האחרונה וכתיבת שירים התרחקה ממני בפועל אך אינה רחוקה מלבי ומן "הרחשים השיריים" שבו, אני אסירת תודה לך עליהם.
את שיריך אקרא לאט, בבוקר, כשהנפש עוד ערה ותאבה ורעבה לשפת השיר.
דינה בן ציון קטן *
רותי, יקרה אהובה. מקסים. זו המילה. כל כך מלא השראה, אמיתי, כל כך קרוב ללב, כל כך חכם, הוגה, כל כך מגוון, כל כך מיסטי, כל כך נוגע. חווית אמת. קשה לי לבחור שיר או שירים ולומר במיוחד אהבתי את זה וזה וזה כי את הכול אהבתי. ואל כולם נשאבתי. המייה כזו של אהבה. כיסופים, ענווה. היקסמות. ספר מכשף. וחיבור חוויתי עמוק מאוד אל קטעי הזוהר והגמרא שהבאת. ובכל זאת אומר, שני השירים האחרונים נפלאים בעיני. "כל זה כחלום היה: העולם נעשה חד" וזה החותם את הספר.
הייתה לי שבת נפלאה, הייתי אתך בלבן שבין האותיות, במהות, בהמית השיר, השירה. הספר הזה הוא פסגה. הייתי אתך כמו שאת. באמת תודה לך יקרה
חיה אסתר
על 'ריסים' מתוך אתר: mysay
רות נצר - משוררת הגבולות ומשוררים מכתב-עת
לכתוב על רות נצר זה כמו שתלמיד יכתוב על מורתו. כולי יראה. את ספרה החדש 'ריסים' הוצאת 'פרדס' קבלתי במתנה במסיבה פרטית ב'יום האשה'. הייתי בן יחיד בין שלושים נשים.
יואב עזרא
תרבות | ספרות 11/03/2011
חברה טובה אשר יודעת שהמחלה שלי זה ספרי שירה הגישה לי את ספרה הקדוש של רות נצר מתנה. ישר שמתי את ספרה בתיק שמא יאבד, שמא החברה תתחרט. כבר בראש הרשימה מסתמן כי הוצאת 'פרדס' היא הוצאה של טעם אמיתי, משהו ברוח האוונגארד.
ניתן לשירים לדבר.
עמוד 54
תרגום
הוא כתב בשפת אשה
לבש את שמלתה.
משח את שפתיו בליפסטיק שלה.
שערו צבע בפסי להבה.
הוא ניבט בעולם קודח דרכה.
נרגש לפגוש את אהובה.
כשתרגם שכח שלא הוא
כתב את שירתה -
וכשסיים לכתוב
קפץ מהחלון כמותה.
משורר צעיר הנכנס אל הטרגדיה של משוררת אהובתו, זו שהשפיעה עליו והוא חסר אונים קורס לבסוף כמותה בכאבים.
עמוד 47
כשצילמתי אותך
מבטך אלי בתצלום
מבקש שאשמור
את תמונת פניך
המתבוננות בי
ברגע זה
בו שנינו יודעים:
זה התצלום
האחרון
המשוררת חיה את טירוף הדעת הסופני בידיעת המשתתפים.
אחד מהשירים המשקפים את זעקת האדם הפוליטית אל אלוהים זה השיר הבא
אשר כל כולו זעקת כאב.
עמוד 94
תנים
מקוללי-עד
בארץ-גזירה
השמיעו תנים
קול נהי תמרורים
קול מפחד שפוך חימה
דחס
העצים
את זדון הלילה
המשוררת יודעת את רחש הגבולות בלבוש צעיר. הרהורי המוות אוחזים בתעתוע כל מתבגר.
דומה כי המשוררת נמצאת לצידם של המתבגרים.
כל בוקר
כל בוקר הוא פותח את העיתון
מביט בדף הנפטרים
כדי לדעת מי מת
כדי לוודא שעודו בחיים
ליתר בטחון הוא פותח
את התריסים
קורא לשמש
להכנס אל ביתו,
להצית את
הקרבנות
בלהבה -
המשוררת רות נצר מסתמנת כמשוררת רגישה גבולית. בשירתה קיים המימד הפילוסופי הנחוץ לשירה מהסוג הזה . רות נצר באופן אינטואיטיבי בונה עולם כמו שעולם צריך להיות - רב עולמות. עם עומק, עם גאולה, עם אובדן. ספרה מרגש ויותר מכל חכם. זה נדיר למצוא משוררים שהם גם חכמים, מאחר וחכם לא היה הופך למשורר אלא אם כן הוא פסיכי.
ברוכים הבאים למלכת המשוררים הפסיכים, רות נצר, נסיכת האופל.
בכל מקרה שירתה של רות נצר הושפעה ממשוררים אחרים. רואים בבירור כי המשוררת קראה וקוראת שירה במיוחד כזו המופיעה בכתבי-עת. רק מי שבסוד הענין יכול להבחין בהשפעות על שירתה. שירתה יפה אך לא מקורית, כיאה לנסיכות אופל אשר תמיד לוקחות משהו מהחושך הגדול, בלי שאיש ירגיש ואומרות שלי הוא. אבל הקהל אוהב אותה בגלל שהיא תמיד דומה למישהו.
עמוד 124 מרובעים
כן, החיים הם אקדח טעון -
מכוון אליך את האור
שהוא יורה
עד שתסכים
את הצירוף הזה של החיים כאקדח טעון דומה כי ראינו היכן שהוא אבל למשוררת זה לא אכפת והיא מוסיפה ואומרת כן.
הוצאת 'פרדס', המשוררים שלכם מזנבים במשוררים אחרים. זה כבר נגע אצלכם.
תגובתי ליואב עזרא:
יואב שלום, שמחתי לקרוא את רשימתך על ספרי שירי החדש. שתהיה בריא.....
רק הטעיה קטנה אחת לקוראים - המשפט : 'החיים הם אקדח טעון' לא מתיימר להיות שלי. לא שמת לב שבראש השיר אני מצטטת את בילי קולינס שכתב זאת, וגם בילי קולינס מרמז בסמוי על צ'כוב. רות נצר השיר המתין לי מעולם / רבקה שאול בן צבי
פורסם במוסף 'שבת', 'מקור ראשון', כ'ו באב תשע"א, 26.8.2011
ריסים, רות נצר; פרדס, תשע"א 2011
שיריה הססגוניים של הפסיכואנליטיקאית היונגיאנית מכילים תנועה דיאלוגית הנעה בין עולם אמוני לבין ארכיטיפים מיתולוגיים. דיאלוג שמבדל את המשוררת מהניכור הפוסטמודרני
"הסמל הוא תמיד חיבור בין הנפש והעולם", כותבת רות נצר בספר המסות "השלם ושברו" (2009); וכמו הד לדברים מופיעות בספרה החדש השורות הבאות: "אור עולם כתב עצמו/ שורות נגלו מבעד עפעפיי/ עצמי נפזרתי לעולם/ נפזרתי פנימה" (מתוך "שירה", עמ' 58).
זהו ספר השירים התשיעי של רות נצר, ילידת טירת צבי, משוררת עטורת פרסים, פסיכואנליטיקאית יונגיאנית, ציירת, צלמת ומסאית. הגיוון הרב של תחומי עשייתה בא לידי ביטוי גם במאה שלושים ושלושה השירים המחולקים למדורים לפי נושאיהם, ומביאים לידי ביטוי זיקות משפחתיות, יהודיות, גיאוגרפיות, מיתולוגיות, אמנותיות, פסיכולוגיות וארספואטיות. הגיוון ניכר גם באופני כתיבה שונים, הנפרשים על המנעד שבין שכלתנות לבין חווייתיות אקסטטית.
תהליכים של חיבור והיתוך מאפיינים רבים מאוד משירי הקובץ הזה. "נפזרתי לעולם, נפזרתי פנימה" הוא חוויית העל, כמתבטא בשיר "עצם". לפנינו שלושה בתים המשקפים תהליך הולך וגובר של הפנמה: בבית הראשון הדוברת משתאה למראה עצם בוהק בכפל תנועתו, ובשני היא מדמיינת אותו במצב סטטי כשתנועתו החיצונית הופכת לתנועת נפשו, ואז מגיע השיא בבית השלישי שבו הופכת תנועת העצם לתנועה פנימית וחסרת גבולות בנפשה של הדוברת, עם רמז לעולם של התגלות מטפיסית: "כאילו היה מלאך משוטט בתוכי/ מרחף בבית ללא תקרה ללא קירות/ מקימי מעפר אל היכלו" (עמ' 11).
ואכן, תנועה רבת פנים, דיאלוגית באופייה, אופפת את השירים של הקובץ. רות נצר מנהלת דיאלוגים מורכבים עם ישויות רבות, דיאלוגים שהאינטימיות שלהם מפנימה את החיצוני ומחצינה את הפנימי בשלל סמלים של אורות, תנועות, גרמי שמים, עצים, חיות ועוד. נמעני הדיאלוג הזה הם הקב"ה, דמויות מהתנ"ך ולהבדיל ארכיטיפים מיתולוגיים, תמונות, אנשים זרים, אנשים קרובים, ערים ברחבי העולם וגם שירים של משוררים אחרים, ביניהם בולטים ביאליק, אמילי דיקינסון ודליה רביקוביץ', ההופכים לאלמנטים המופנמים בשיריה.
הראייה הדיאלוגית והאופטימית ביסודה מבַדלת את נצר מהניכור הפוסטמודרני. מבני כתיבתה אומנם דומים לאלה שנשתגרו בשירת ימינו, אבל התכנים מעוגנים בהוויה של אמונה, ובראש ובראשונה אמונה באפשרויות המגע והחיבור, בקיומם של עולמות עליונים נסתרים ומסתוריים, בא-ל כול יכול שאינו בהסתר פנים אלא א-ל שיש עִמו דיבור חי, בין שהוא במרומיו הרחוקים ובין שהוא בקרבת המקום הנפשי האישי: "רציתי להקליד צמאה נפשי / והקלדתי: מצאה – "
עם זאת, נראה לי שאין להגדיר את המשוררת רות נצר כחילונית או כדתית, אלא כמי שבאה מהמקום הדתי ועדיין עוגנת בו, אך לא כחוף בלעדי אלא כאחת האפשרויות הרוחניות, בד בבד עם אפשרויות אחרות. העולם האמוני מתבטא בתכנים חווייתיים אקסטטיים, בארמזים הרבים מרבדים שונים של התרבות היהודית ובדיאלוג עם דמויות תנ"כיות. אך דיאלוג זה משיק גם לדיאלוג עם הארכיטיפים המיתולוגיים, שהם מוקד חווייתי רב עוצמה בשיריה ובהגותה של נצר, כביטוי לתפיסת עולם יונגיאנית שלפיה אנו כולנו ניזונים מתת המודע הקולקטיבי: "על כס הלילה / יושב המיתוס / עוטף את בדידותו"… (עמ' 35). לא הביוגרפיה האישית חשובה ביצירות האמנות, אלא היותה מבע אנושי אוניברסלי שמקורו במיתוס, גורסת רות נצר.
בסדרת השירים "מילים" כותבת נצר על חשיבותן של המילים שהן כמו "כדוריות הדם" של הדוברת. היא רואה בהן את אופן הקיום של החיים, ומקורן מטפיסי כמו הנבואה: "אם תבוא ציפור / תיטול אותן במקורה / ותיגע בפינו". (עמ' 52). המילים אומנם חשובות אך הן אינן באות במקום המהות אלא כמדיום שלה: "מילים הן ערוץ. הן דלת. / מילים הן חלון. / הן משקות את העץ / שבוער מבעד / הווילון" (עמ' 55). אבל השירה אינה דיבור ואינה דממה אלא "סף", השירה היא "אור עולם" והשיר "המתין לי מעולם" (עמ' 59). המתנה זאת פירושה שהשיר הוא היתוך של הנפש עם המאגר האדיר וחסר הגבולות של המיתוסים והארכיטיפים, והמשורר אך אוסף את הממתין לאיסופו. לעומת זאת, בשיר "אורפאוס" הופך השיר לתחליף לחיים שאבדו, למציאות אוטונומית בחינת "יש צלול". הוויית השיר מתקיימת נוכח אימי השאול, ונמשכת עם מות המחבר. זהו שיר נפלא, מהטובים שבספר (עמ' 37).
שיריה של רות נצר מתאפיינים בססגוניות, בדימויים עזים, בהרבה תנועה, במעברים. לא כל השירים שווים בעיניי מבחינת ערכם הספרותי. אהבתי פחות שירים שכלתניים, שניכר שנוצקו מהמוח החושב יותר מאשר מאינטואיציה פיוטית. כך הם למשל השירים "אודסאוס" ו"מלך שוטה", שהם יותר מעניינים מאשר פיוטיים. אך זהו טעמי האישי, ואולי אחרים יחשבו אחרת. מאוד אהבתי את שירי "ספיח" המוקדשים להורים שנפטרו. קדם לשירים אלו הספר "קדיש לאבא" (2006). בין השירים הללו בולט השיר "המעיל", המהווה דיאלוג אינטרטקסטואלי עם השיר הבלתי נשכח של דליה רביקוביץ' "החורף בא" (לדמותה של דליה רביקוביץ' מוקדש בקובץ שיר מעניין). שני השירים הליריים הללו מתרחשים במזג אוויר סגרירי, פיסית ונפשית.
"שנים שלא היה לי מעיל", כותבת רביקוביץ' בנימה של רחמים עצמיים, ומתארת את סבלותיה של ילדה נטושת אהבה. לאחר סופת הפורענות, נחלצת הדוברת מהאגוצנטריות ומגיעה לפיוס ולחמלה על הזולת והכרה בסבלותיו. לעומת זאת, בשיר "המעיל" מהלכת האישה הבוגרת במעיל המחמם של האם, מעיל יפה ומהודר, והמעיל רווי הזיכרונות הזה, ירושת אמה, מעניק לה חום שהוא בבואה חיוורת של החום האמיתי, הנפשי. וכך כותבת נצר במילים חודרות לב: "עכשיו, כשאת עמוק באדמה, מרחק חמש שנות אור, החום שלא ידעת להעניק – סוף סוף עוטף אותי" (עמ' 42). לדליה לא היו מעיל ותנור, כסמלים של אהבה עוטפת, ולרות יש מעיל פיסי שמעמיק את תחושת ההיעדר של העבר הכאוב. הדיאלוג עם השיר של דליה רביקוביץ' מעמיק את הביטוי הרגשי, והופך את החוויה לדבר שיוצא מגדר הפרט. החום הנעדר הופך לארכיטיפ של אהבה חסרה. שיר נפלא. ממיטבה של רות נצר. וכמוהו עוד שירים רבים בקובץ שמגעם מעורר את הדמיון.התכתבות עם רבקה בעקבות המאמר שלה על 'ריסים'רבקה שלום, היום מצאתי את המאמר בספריה ברעננה. שמחתי מאד לקרוא מה שכתבת, במיוחד במובן זה שאת מזהה נכון את מהלכי לבי, וקוראת רגישה של העולם הנפשי-רוחני שלא נגיש לכל קורא; רבים הצריכים מי שיתן להם מבוא כזה כדי להפתח לעולם זה. למעשה אני מסכימה עם כל מה שכתבת. את השיר של רביקוביץ על המעיל אני לא מכירה. אם כי סביר שאי פעם קראתי. אבל בין כה ההתכתבות ביני לבינה באמת שייכת לחווית יסוד של העדר מעטפת. הרבה הרבה תודה! רות
אני שמחה מאוד על דברייך אודות המאמר. מעניין מה שכתבת על חוויית ייסוד של העדר מעטפת. כבר נתקלתי במקרים אחדים שסופר התכתב עם סופר אחר, ואחר כך התברר שבכלל לא קרא אפילו את היצירה. זה קרה לי עם א"ב יהושע שגיליתי דמיון בין נובלה שלו לנובלה של המסון, וכתבתי זאת בדוקטורט שלי, וגם פרסמתי בעתון 77, ובשיחה עמו הוא בכלל לא זכר את הסיפור עמו כביכול התכתב.
מאחלת לך הרבה הצלחה. רבקה
המצאתי לזה שם: לא מודע ספרותי קולקטיבי. ועוד- אני עסוקה עכשיו בחווית היסוד של העדר מעטפת. האם לא כך נולד הפסוק -
"תפילה לעני כי יעטוף ולפני הי יתן שיחו"... רות
בין שירה לעיון
שיחה עם רות נצר על שני ספריה החדשים
שירה: 'ריסים' (הוצאת פרדס) - עיון: 'מסע הגיבור' (הוצאת מודן)
ד"ר מימי חסקין
פורסם ב'מאזניים' כרך פ"ה, תשע"ב. 2011. גליון 5
ספר השירים התשיעי שלך, 'ריסים' יצא באמצע 2011 והנה לפני גם ספר עיון חדש שלך, 'מסע הגיבור', ספר העיון הרביעי שלך, שיצא לאור בסוף הקיץ. ספרי לנו על 'ריסים'.
אפשר לומר ששירים הם ריסים בעולם. הם שומרים על בבת עיננו, על הנפש. ושירים הם כמו ריסים: מרפרפים, כמעט בלתי מורגשים ואי אפשר בלעדיהם. הספר ממשיך לעסוק במוטיבים שבספרי הקודמים: שירים על חיות ואנשים, שירי מסע בעולם, מבט על תמונות במוזיאון, שירים שעניינם דמויות מהמיתוס והמקרא, החוויה המיסטית. לאלה מתווספים שירי 'ספיח' על מות ההורים, מחזורי שירים על השירה ועל המלים, והספר חותם בשירים כחלום.
לשירים שלך יש קרבה אינטימית עם החי והנושם, האנושי והרוחני, בטבע וביצירות אמנות, עם דמויות בהווה ודמויות מימי קדם, ועם עולם החלום וההזיה שכולם יחד הם מציאות פואטית אחת. יש שיר שלא במקרה הוא שיר הפתיחה, שבו את עוסקת בדימוי היצירה מחימר כיצירת הנפש בכלל: "הלא ימינו / כַחרס שלַשְנו והידקנו ונתַנּו בו צורה / בתעצומות נפש, בעבודה, בחומר וּלבנים,/ בקפדנות, בשוגג ובמשובה... // הלא ימינו כַחרס / שטבלנו במים / ששרפנו / בתנור היכל / לצרוף בְאש מלהיטה // ככלי החרס להכיל את ימינו / ככלי לעוּבָּר הנפש / שנותן את טעם חומריו / למימיו שלו". יש כאן הדים לדימויים האלכימיים שעליהם כתבת בספר העיון שלך 'מסע אל העצמי' שעוסק בסמלי האלכימיה: המיכל, המים, האש המצרפת. ויש כאן גם הדים לספר החדש, 'מסע הגיבור', שמדגיש את ההשקעה הגדולה בעשיה העצמית של מסע הנפש. כל זה מנקודת המבט של היותך פסיכולוגית יונגיאנית. ספרי לנו על 'מסע הגיבור'.
הספר שמבוסס על מיתוסים ואגדות בתרבויות שונות, מנסה לאסוף יחד את האיכויות וההיבטים השונים של מסע חיי האדם בשלביו השונים, שתובעים את גיבורת הנפש שנדרשת למאבק במפלצות הנפש והמציאות, כדי לצלוח את משימות מסע החיים. ה'גיבור' מאפשר לנו להכיר את עצמנו: את יצרינו ורגשותינו, את קשיינו, נכותנו, כשלינו ופגיעותנו; ובו בזמן את יכולתנו ואת גדולתנו הנפשית והרוחנית. הגיבור האמיתי מצוי בתוכנו, וכל אדם מכיל בו גם את האנטי-גיבור, את הנכות, הסבל והטרגיות, והוא גיבור במסע חייו. הספר בוחן גם את הגיבור הלוחם, הגיבור היהיר, הגיבור המורד, גיבור הטראומה, הגיבור המנהיג, הגיבור המיסטי והשמאן, הגיבור האמן, הגיבור הביוני, הגיבור היהודי-עברי, הגיבור במזרח הרחוק, והמטפל כגיבור, ובודק מהי שיבה נכונה מהמסע.
מהו היחס בין מיתוס ושירה?
מיתוס במקורו כתוב כשירה. מכאן הביטוי מיתופואטיקה. המקרא כולו הוא שירה. מאידך, יש יצירות ספרות גדולות שנכתבו כשירה והפכו למיתוסים, למשל, הקומדיה האלוהית של דנטה ופאוסט של גיתה. יש משהו במיתוס שמעביר תחושה שהוא דובר אמת.
המלה מיתוס, באחד מפירושיה, היא אמת. אולי בגלל שיש לנו את חווית היסוד של המקרא כאמת מכוננת, שהוא מיתוס כתוב בשירה. וגם התפילה כתובה כשירה, ושירה היא גם תפילה. הנה שיר קטן מתוך 'ריסים' שמבטא זאת: "על אבן חקקתי: / "אשאלה ממנו / מענה לשון". / כי הוא שאלתי / – הוא מענה לחידתי". אשאלה ממנו – כולל בו את השאֵלה-הבקשה וגם את ההשאְלה. הבקשה שהאל יתן לנו פתחון פה. שיר, כמו תפילה, הוא השאֵלה והתשובה עצמה.
כמו שספר העיון עוסק בדמויות מהמיתוס כך יש לך גם שירים על דמויות מהמיתוס היווני ומהמיתוס היהודי-מקראי: אודיסאוס, אורפאוס, שאול, יונה, אשת לוט. אפשר לחוש שאת חיה את הנושא המיתי ויש לך קשר כמעט אינטימי לדמויות העתיקות.
זה נכון. החומרים שאני כותבת עליהם מחלחלים לתוכי, הם כאנשים חיים שאני יכולה לחוש ולהרגיש. הרי הדמויות העתיקות הן אנחנו. המיתוסים הם דגמים עתיקים של התמודדויות שונות עם דילמות החיים. והשיר מאפשר לי גם לבטא את דעתי האישית ולעתים ליצור מיתוס חדש וכך לצאת נגד המיתוס, ולהראות את המילכוד שבו. למשל בשיר על אודיסאוס, הגיבור האידיאלי: "גבר בגברים / גופך לתלפיות / שזוף מלח, שמש, ים" – כתבתי גם על יופיו "שתקע גלגל בפיגום ההסטוריה". כי היופי מאדיר את ההערצה אל הגיבור, אבל הוא גם מאפשר לאנשים להשיג מטרות דרך כריזמת יופי מקסימה במקום לפתח אישיות ערכית, וכך הוא עשוי לתקוע גלגל בהיסטוריה. ובהמשך כתבתי: "גם מפלצות התאהבו בך / תבעו את דמך" – המפלצת שהתאהבה באודיסאוס היא קירקי שהופכת את אנשיו לחזירים. אבל יש גם מפלצות פנימיות ש"מתאהבות" בנו, כמו חמדנות, רכושנות, קנאה, נקמנות, זללנות, וכו' – שמשתלטות עלינו באותו כוח תובעני כמו כוח ההתאהבות. לפעמים גם התאהבות היא מפלצת, כשהיא גורמת להתאהב באדם שפוגע בנו.
השיר על אורפאוס מראה את ספור אורפאוס לא מהבט המקובל של הכשלון שלו; כשלא עמד בפיתוי להביט אחורה לַשאול, וכך איבד את אהובתו לנצח, אלא מהבט אחר: של מי שהעדיף את הערגה לאשה על פני האשה הממשית, וכך "הפך את כשלונו ליש צלול", לערגה מתמדת שמולידה את המוסיקה שלו. לכן את כותבת על אורפאוס ש"קבע את הערגה כאבן הראשה, אהובתו הפכה למנגינה". ספרי על השיר 'שָאוּל'.
השיר על שאול מביא את הפער בין העונש הקשה של תבוסה ומוות שהוא סופו של שאול, לבין דמותו מכמירת הלב: "אנחנו אוהבים את שאול / כי גם אנחנו שואלים / מדוע השאילו אותנו לעולם הזה / ובחרו בנו למלוכת הנפש / ואחר כך נזפו בנו / ולא הקשיבו לכאבנו / ועצבותנו, אנחנו אוהבים / את שאול ולא נחדל לשאול / למה דווקא זה שהכי קרוב ללבנו הוקעה גופתו אל החומה". זה שיר על האנטי גיבור בתוכנו. אפשר לומר שהוא כמו אדם שתסביך המלוכה שלו, שאולי קיבל גיבוי על ידי האב-האל, כלומר, ההורים, שבחרו בו להיות יותר ממה שהיא יכול, הוא שגרם למפלתו. כשילד מורד ברצון ההורים הרי זה שלב חשוב בעיצוב האוטונומיה שלו על ידי רצון משלו, ואילו אצל שאול המרד - כשהוא לא הורג את הגג העמלקי כפי שהצטווה – הופך לחטא: זה היסוד הטרגי שבו. עכשיו כשאני קוראת את השיר מחדש אני מבינה זאת, אבל בזמן הכתיבה השיר זורם ושום חשיבה תודעתית פרשנית לא משתתפת בתהליך, תודה לאל.
בשיר על שאול יש לך טענה כנגד האמת המקראית, כך גם בשיר על יונה: "כמה אכזרית היתה השלכתו של יונה אל מלתעות הים".[...] "האל תבע שיאמין בו דווקא ברגע הנטישה". זה מזכיר את ישו שאלוהים נוטש אותו, ואז על הצלב הוא קורא – אלי אלי למה שבקתני. ומה לגבי דמויות אחרות בשירים שלך?
האנשים בשירים, הם האנשים היומיומיים שהם לגמרי לא גיבורים. למשל השיר על פסל הנער השולף קוץ מרגלו: "הוא לא מכפר על חטאינו / אינו קרבן, / הוא עסוק סתם כך / בכאב זעיר בכף רגלו... מדוע את הקוץ עדין אינו שולף?". בשיר אחר אני מדמה אשה על החוף ל"פנלופה סורגת מים". הדימוי ההרואי של הגיבור הדרמטי המצליח יכול יצור דימוי מכשיל אם לאורו נרצה לחיות. החכמה הגדולה היא לחיות את החיים היומיומיים, למצוא את האיכות ברגע . ואז, בהמשך השיר על החוף, "המקצב הסמוי הוא ארג עשיר / העולם הוא שיר".
גם שירי דיוקנאות אנשים הם אנשים יומיומיים שפגשת לרגע: "אנשים מהלכים ברחוב / חוצים את האויר כמו דגים / בעברם הים נחצה לשנים / אחר כך מתאחה פצע ההליכה".
ההליכה היומיומית מזכירה כאן את חציית ים סוף, את פצע החיים וההתאחות כמהלך החיים הטבעי. מתברר ששיר כביכול קטן וסתמי, של הליכה יומיומית, מכיל משמעויות מעבר לזה. או השיר על פקידת הדואר: "העולם מובן: לכל פתק / יש שולח יש נמען"[...]"בין מטבע מעטפה / בין בול וחותמת - שערות כף ידה צומחות בשלוה".
יש לך פרק 'ארצות' שהוא שירי מסע. האם מדובר במסע מטפורי פנים-נפשי, שמקביל למה שכתבת בספר העיון 'מסע הגיבור'?
כנראה שכל מסע בעולם הוא גם מסע פנימי מבלי שנחוש. אבל דווקא כאן שירי 'ארצות' עוסקים בחוויות רגעיות שהתרחשו בנסיעות ואינם מתכוונים להיות סמל או מטפורה למשהו. למשל, שיר דמוי הייקו, שכתבתי ביפן: "שּיכורים מיין הסאקה / פרחים נשפכים / על גדותיהם / מכוס לבי".
יש לך פרק על הגיבור כאמן. מה הכוונה?
הגיבור צריך לכלוא, לאפק, לרסן את הדחפים שלו, כדי לפתח את כוח העמידות שלו נוכח קשיי החיים. אבל האמן מתמודד אחרת. הוא לא נלחם ביצר אלא הופך אותו ליצירה. זה כמו ההבדל בין להרוג את המפלצת – שזה המיתוס היהודי הנוצרי – לבין לרתום אותה למרכבה שלך, שזה המיתוס האלכימי.
יש לך שירים מיסטיים רבים, ובספר העיון יש פרק על הגיבור המיסטי. זה נושא שמעסיק אותך.
כן, השירה משנָה את מצב התודעה, בדומה לחוויה המיסטית. ולפעמים יש לי הרגשה שאני לא מתעדת חוויה מיסטית אלא שאני מייצרת אותה דרך השיר. זה כמו מדיטציה תוך כדי כתיבת שיר: "כאילו היה מלאך משוטט בתוכי / מרחף בבית ללא תקרה ללא קירות / מקימי מעפר אל היכלו". יש בזה משהו ממכר. רגעים אפיפניים, רגעים גדולים של התמזגות עם היקום. בספר, בפרק 'מסע הגיבור המיסטי' אני מתייחסת לערך של החוויה המיסטית, אבל גם לסכנות ההתמכרות למיסטיקה. בשירים הקטנים אני מאפשרת לעצמי את המינון הנכון שלעולם אינו מסכן אותי. הגיבור המיסטי הוא זה שהאגו שלו מבוסס מספיק כך שיוכל להרפות ממנו, לאבד אותו לשעה קלה, כדי להתמזג באינסופי ולשוב מתוכו. בשבילי השירה היא ההרפתקאה המוגנת של חוויות-על: "מישהו נשא אותה / בזרועותיו / והתנועה הזו / האינסופית / כלפי מעלה – / חושך התמוסס / באור".
מה היחסים בין כתיבת שירה וכתיבת עיון?
שניהם כרוכים בסקרנות, בחקרנות, בעמדת פליאה נוכח העולם ובהליכה אל האינסופי. עבורי, גם כתיבת שירה וגם כתיבה עיונית הן הכלה עצמית, הבנה עצמית ובריאה עצמית. בכל אלה יש אלמנט מרפא. הנה קטע על השירה: "שירה היא העריסה שלי. / מנמנמים בה תינוקות שנישבו. / הלא תזכור, אז / כשנשבר לב העולם".
הגוף היחיד
הגוף היחיד
בהוצאת ספרא.
הוצאת הספרים של איגוד הסופרים
על עטיפת הספר:
'הגוף היחידי' זכה בפרס אס"י לשנת 2013. השופטים ציינו כי "הקובץ עמוק ומרגש מאד, רב תובנות וכתוב היטב". שיריה של רות נצר מכילים זיקות משפחתיות, יהודיות, מיתולוגיות, אמנותיות, פסיכולוגיות וארספואטיות; זיקות אל הגוף, אל הנשמה, ואל השירה. הגיוון ניכר בתכנים וגם באופני כתיבה שונים שבין המינימלי התמציתי לבין שורות דבור ארוכות, בין מטפורות לבין "דיבור מהפה ושם של החיים". שיריה מכילים תנועה דיאלוגית הנעה בין רגש לבין ניסוח תבוני, בין עולם אמוני לבין ארכיטיפים כלל אנושיים. נמעני הדיאלוג הם האל והטבע ובעיקר האדם – בני משפחה, אנשים ברחוב, דמויות מהמקרא ומהמיתוס, ציירים ומשוררים. הדיאלוג אינטימי ויש בו אמונה באפשרויות חבור ומגע, בקיומם של עולמות פנימיים וקוסמיים, של אלוהות קרובה ורחוקה כאחת, שהמשוררת מקיימת זיקה עמוקה וגם מחאה כלפיה.
'הגוף היחידי' הוא ספר שיריה העשירי. על ספרי שירתה זכתה בחמשה פרסים ספרותיים וכן מענקי יצירה.
ראיונות על הספר - ראו מדור ראיונות.
עפאים - שירים ורישומים הוצאת כרמל
ספר השירים החדש של רות נצר נושם תחושות, מראות, וקולות ברגעי הווה קצרים בטבע ובחיים היומיומיים. מחרוזות של שירים קצרים מחברות רשמים אלה לאלה. שירים אלה הם כעפאי העץ הצומחים יחדיו מתוך עץ החיים שממנו השירה צומחת.
שירים אלה מספרים גם על מסעות בעולם, במוזיאונים ובין אנשים. הם מספרים על עולמות גלויים ומוחשיים של היומיום, על עולמות נסתרים ורחוקים של הנשמה שמבעד לשער, ועל עמידתנו מול הזמן.
הספר מלווה ברישומים וציורים מעשי ידיה של המחברת.
רותי יקרה,
ספר השירים החדש הפתיע אותי. לא ידעתי שהיית בהיריון גם ממנו. מעין לידת תאומים לא זהים: ספר המחקר וספר השיריה.
אבל, כשקראתי בשירים, הבנתי שלא הייתי צריכה להיות מופתעת, שהרי המעיין נובע מתוכך כל הזמן. והגל של רחש המילים, כמו שאת כותבת בשיר הראשון, עולה תדיר, כמו מנגינה, נדחף אל סף.
אני רואה אותך בעיני רוחי כמו החלבנית של ורמיר, שכתבת עליה. השפע הניגר שלה דומה בעיני למעיין השירה שלך.
אהבתי הכול.
אהבתי את הפנסים הקטנים שבהם את מאירה פינות יומיום בזוהר מיוחד. למשל:
כטהר הירוק/ לשונות עשבים – שדה מואר/ ראשית החורף". הזכרת את הציורים של יהודה ארמוני. יש משהו עמוק שמחבר בין הנופים שהוא מצייר לבין השיר הקטן הזה (ושירים נוספים, כמו "חבילות חציר" או "באבחת גשם סתוי" או "שדה" ובמיוחד "פאת שדה" – היפה במיוחד. גם הנופים ממרוקו מתקשרים למבט הזה.
אבל זה לא רק האופן בו את מאירה את הטבע.
יש עוד הרבה שירים שנגעו בי עמוק:
השיר על ארז ביטון
למטפל הראשון שלי
אבא
אמא
משואת מילים – המחובר ל"נומה עמק"
רסיסי הנפש מרומא...ועוד.
והרישומים...יפהפיים.
רותי, הספר הזה הוא אוצר גנוז.
שלך,
מימי חסקין
לרות נצר שלום רב,
אני מאשרת בתודה קבלת ספר שיריך החדש: 'עֱפָאים' ומברכת אותך להופעתו. תודה מיוחדת בעד ההקדשה האישית היקרה מאד ללבי.
שירים מהורהרים על העולם, האדם והאדם בתוכו. שירים אישיים מאד ובה בשעה משותפים לכול. שירים קצרים בבחינת מועט המחזיק את המרובה.
אהבתי שורה כגון: שירה היא מטפורה / למה שגווע ברגע הכתבו (144), שכמותה רבות מאד בספרך. אהבתי צירוף כגון: "משואת מלים" (140), שכמותו רבים מאד בספר. אהבתי את הרישומים העדינים מלאי-ההבעה שלך.
תודה על הספר היפה.
בהצלחה ושבוע טוב
נורית גוברין
דרור גרין, במדור 'פסייקום' כותב על שיר אחד בספר 'עפאים'. 21.6.19:
בחצר האחורית
בְּפַאֲתֵי הַדֶּרֶךְ -
פִּנָּה עֲזוּבָה, קִיר אָפֹר,
מְעַט עֲשָׂבִים, פַּחִיּוֹת זְרוּקוֹת -
שׁוּלַיִם נִדְחִים -
בֶּחָצֵר הָאֲחוֹרִית - דְּלִי הָפוּךְ,
סְמַרְטוּטִים, מַעְדֵּר, עֲצִיצִים רֵיקִים,
רְעָפִים יְשָׁנִים, קְעָרָה -
כַּמָּה טוֹב לָנוּחַ בֶּחָצֵר הָאֲחוֹרִית
כְּשֶׁאִישׁ כְּבָר לֹא מְצַפֶּה
מִמְּךָ לְדָבָר
רות נצר היא משוררת פורה, שכבר פרסמה אחד-עשר ספרי שירה, וגם ספר פרוזה ועוד שמונה ספרים על פסיכולוגיה יונגיאנית ועל קולנוע. היא פסיכולוגית יונגיאנית וגם ציירת, פסלת וצלמת. בשיריה היא מתבוננת בעצמה, בכתיבתה, ובעולם הסובב אותה.
את השיר 'בחצר האחורית' קראתי בספרה החדש, 'עפאים' (הוצאת 'כרמל', 2019), שיצא לאור לאחרונה. השיר הזה עורר בי מחשבות על יום-הולדתי בחודש הבא (65), על הפער בין הזיקנה המתקרבת לבין תחושת-הגוף שלי והתוכניות הרבות שיש לי, ועל ילדי הצעירים, ועל ציפיות.
איש אינו אוהב לדבר על המוות הצפוי לכולנו, או על ההשלמה עם המוות שנגזר עלינו ביום בו נולדנו, ועוד יותר מכך על הזיקנה, על השיכחה ועל הפרידה האיטית מכל מה שסובב אותנו וממי שליווה אותנו בדרכנו.
רות אינה כותבת על המוות אלא מותירה לנו, הקוראים, את הפירוש ואת התובנות הנובעות ממנו. זהו שיר שכולו תיאור פשוט ומדויק, ללא ייפוי המציאות, וללא דימויים ומטאפורות. היא מתארת את מה שרואות עיניה. רק אנחנו, באמצעות פחדינו וחששותינו, יכולים לפרש את התיאור הצנוע הזה כמשל או כמטאפורה.
הבית הראשון מתוך שלושת בתי השיר נפתח במלים "בְּפַאֲתֵי הַדֶּרֶךְ", המתארות תמונה של שולי הכביש או הדרך, וממנה אנחנו לומדים שמדובר בתמונה הנגלית מתוך תנועה, או במהלך מסע. זו אינה תמונה נעימה, תמונת נוף צבעונית ומרתקת, אלא תמונה של מקום נעזב, זנוח ולא מטופח: "פִּנָּה עֲזוּבָה, קִיר אָפֹר, מְעַט עֲשָׂבִים, פַּחִיּוֹת זְרוּקוֹת - ". הבית הזה מסתיים בנימה שיפוטית: "שׁוּלַיִם נִדָּחִים - ", וללא נקודה. אנחנו חולפים על-פני אותם "שׁוּלַיִם נִדָּחִים", ומממשיכים במסע, מסע החיים. אם אנחנו מכנים את החיים בשם "דֶּרֶךְ", הבית הראשון של השיר הזה מתאר את סוף הדרך, את שלביה המאוחרים של הזיקנה.
הבית השני מתאר את נקודת הסיום, את העזובה והסוף: "בֶּחָצֵר הָאֲחוֹרִית - דְּלִי הָפוּךְ, סְמַרְטוּטִים, מַעְדֵּר, עֲצִיצִים רֵיקִים, רְעָפִים יְשָׁנִים, קְעָרָה - ". זה המקום ו נותרים חפצים שכבר אין בהם חפץ, ואין בהם שימוש. "דְּלִי הָפוּךְ", כלומר דלי ריק, "סְמַרְטוּטִים" שנזרקו, "מַעְדֵּר" שאינו משמש כלס להפרחת חיים חדשים, "עֲצִיצִים רֵיקִים" ששום דבר כבר לא פורח בהם, "רְעָפִים יְשָׁנִים", שנותרו כזיכרון לימים בהם חידשו את הגג, ו"קְעָרָה" שאין בה שימוש. כאן, "בֶּחָצֵר הָאֲחוֹרִית", אנחנו יכולים לחוש בתחילת הפרידה מן החיים, בתחושת חוסר-הערך וחוסר הציפיה של מי שנמצא בשלב האחרון של חייו, ודבר לא ממתין לו מלבד המוות.
בחשש גדול קראתי את הבית השלישי, האחרון, ולא רציתי לקרוא בו תיאור של ההתפוררות הסופית, איבוד הצורה והערך, והמעבר משיירי החיים אל המוות. אבל רות נצר הפתיעה אותי, והפכה את העליבות והייאוש שהלכו והתעצמו בשני הבתים הראשונים לתחושת נחמה. "כַּמָּה טוֹב לָנוּחַ בֶּחָצֵר הָאֲחוֹרִית", היא מציעה. העזובה וחוסר-התוחלת אינם מקור לאכזבה או לייאוש אלא להפך, הם מציעים לנו, רג לפני 'המנוחה האחרונה', אפשרות "לָנוּחַ" ולהתבונן בחיינו, וגם להרפות מן הלחץ האינסופי להעניק לחיינו משמעות, להשיג כבוד ורכוש ואהבה והצלחה, ולרצות את הסובבים אותנו. עכשיו, בשלב האחרון של חיינו, איננו צריכים להתאמץ כל-כך, לחפש את מה שאין לנו, ואנחנו יכולים ליהנות מן העזובה והבדידות, "כְּשֶׁאִישׁ כְּבָר לֹא מְצַפֶּה מִמְּךָ לְדָבָר".
לא על המוות כתבה רות בשיר הזה, ולא על הזיקנה, ואולי גם לא על אלו שמצפים מאיתנו למשהו. היא כתבה על הפחד האנושי מציפיות של אחרים, על הרצון לרצות ולהצליח ולהתאים את עצמנו לאחרים, ואולי גם על הציפיות שלנו מעצמנו, בשעה שאנחנו מנסים להעניק משמעות לחיינו. המנוחה "בֶּחָצֵר הָאֲחוֹרִית" אינה מוצגת כאן כ'תחנה האחרונה', אלא כהצעה לעצור, בכל שלב בחיינו, לקבל באהבה את אי-השלמות שלנו, את כשלונותינו ואת השברים שיצרנו בדרכנו, וגם לנוח וליהנות מן החופש לא לצפות לשום דבר. פשוט להיות.
עניתי לדרור:
דרור – תודה!!!!! ואני בסך הכל כתבתי על החצר האחורית. מסתבר שזה יכול להיות כמו שיר זן שמצביע על הדברים ואומר: ככה זה. ללא נמשל. אבל גם יכול להיות משל ונמשל. מתברר שגם השיר מהחצר האחורית של הספר, שמתחזה ואפילו מתכוון לכלום של החיים, אינו לא כלום אלא עולם ומלואו.
בסך הכל מה שכתבת נכון לגמרי. אני עדיין זוכרת את החצר ההיא שעמדתי בה והתבוננתי וכתבתי.
זה מתאים לדברי תורת הזן וגם של הרמב"ן: אחרי שמגלים את הסוד שאחרי הפשט חוזרים אל הפשט והכל בו.
למעשה עצם הבחירה שלך בשיר שולי כזה, כמו שהשיר עצמו עוסק בשוליים של החיים, היא אמירה משמעותית. הופכת את הנידח למקום.
יערה בן דוד:
זהו ספר החובק מראות טבע ומגוון זיקות אנושיות דרך הפרטים הקטנים הבונים את מרקם חיינו, והתוצאה - ראיית הכוליות בפרט האחד.
שירי הטבע שלך, בעיקר בחלקו הראשון של הספר, נושמים את החי והצומח, את ריחות השדה של ילדות בקיץ, ויש בהם קשב רגיש לא רק למחזוריות הטבע, אלא גם לצמיחה שייעודה נתינה. "העץ הוא ציר העולם". הוא יונק ומיניק ("העץ", עמ' 25), והקשב והפתיחות לטבע המתחדש הוא המקור לראייה האופטימית בשירים, גם באלה המודעים לסופיותם הבלתי נמנעת של החיים ושל מהלכים בחיים. אציין למשל את השיר "מחזור" (עמ' 14) ואת שירי המחרוזת "פירורים" (18). מורגשת בשירייך טביעת העין של ציירת המאגדת את שפע הפרטים לכדי תמונת טבע אנושית מלאה: "כפות התמרים מותחות צווארן", ועוד.
בין היתר אהבתי את "בחצר האחורית", שדרור גרין התייחס אליו בזמנו.
ואפרופו אופטימיות - שירך "קץ העולם / לא יבוא / בעודי מקלפת / גרגרי רימון ארגמניים" הזכיר לי שיר של שימבורסקה המתייחס לאישה היוצקת חלב לקערה עפ"י ציורו הידוע של ורמיר, ובו היא מביעה את תקוותה שכל עוד נמשכת התנועה השגורה ונוסכת השלווה של יציקת החלב לקערה, יש עוד סיכוי להמשך קיומו של העולם.
תודה ובהצלחה.
חג שמח,
יערה
ליערה: את השיר על קילוף הרימונים כתבתי לפני שפגשתי את השיר של שימבורסקה. אין זה מפליא ששתינו, נשים, רואות במלאכת ההזנה הבסיסית, האמהית, הנשית, את הערובה להמשך קיום העולם.
מעבר יבוק - אחי ושירים אחרים
ציור העטיפה - ציורו של רמברנדט את מאבק יעקב עם המלאך, 1659, מוצג בגמלדה-גאלרי בברלין
במעבר יבוק נאבק יעקב במלאך. בעולם היהודי מעבר יבוק נהיה מטפורה למעבר אל העולם הבא, מעבר שבו מתרחש מאבק עם מלאך המוות.
במעבר יבוק נאבק אחיה של הכותבת עם מלאך המוות ולא יכל לו.
בשיריה אלה רות נצר מלווה את אחיה לקראת מעבר הסף. בשיריה הכאובים מתקיים נסיון להיאחז בקיים ולמנוע את האבדה, בהיותה איתו במהלך אל הבלתי נמנע. מתוך עולמם הרוחני-המסורתי המשותף היא נאחזת בגעגועים וביחד שמעניק מלאות לחיים האוזלים. שירי האבל והקינה מוליכים אל התפייסות עם הקיום, עם היש של החיים היומיומיים והטבע, ועם מותר הנפש והכתיבה.
״אלו שירים מלאי ערגה וצער האובדן. המאורע הביוגרפי
נעשה בספר למאורע מיתולוגי ומיסטי, ומציאותו אינה פחותה
משל המציאות הביוגרפית״. (דרור בורשטיין).
גיא פרל על מעבר יבוק:
רשימה על הספר באתר 'פסיכולוגיה עברית'. ״זה ספר גדול וחשוב ממש, שמח שהצלחתי להאיר ולו מעט מה שצפון בו. חיבוק של קרבה והערכה, גיא״
אורית קלופשטוק – רשימה על הספר. עתון 77
רות נצר: מעבר יבוק ; אחי, ושירים אחרים. הוצ׳ ספרי עיתון77 | 2024 | 112 עמ׳
אמא
סְלַח לִי הִיא
הָיְתָה אוֹמֶרֶת
אִלּוּ הָיְתָה כָּאן.
... (׳עמ׳ 9)
כך נפתח ״פרק א. לזכר אחי״, בספר שיריה החדש של רות נצר. המשוררת פותחת בדיבור ישיר ואינטימי אל אחיה, על האמא הפרטית שלהם, מכניסה אותנו אל בועה משפחתית, אל איזשהו מטען המבקש סליחה, כאשר מובן כי גם האם וגם האח כבר אינם, ואנו, הקוראים, חווים את הדיבור אל האין, את האובדן ואת היוותרותה של האחות לבדה. ברקע מהדהד כמתבקש משם הספר, ׳מעבר יבוק׳, הפסוק ״וַיִּוָּתֵר יַעֲקֹב לְבַדּוֹ וַיֵּאָבֵק אִישׁ עִמּוֹ עַד עֲלוֹת הַשָּׁחַר״ (בראשית ל״ב, כ״ה). במקום הזה, כלומר במעבר יבוק, לו היתה אמא כָּאן, עדה למאבק אחיה עם מלאך המוות, "הָיְתָה מִתְחַנֶּנֶת עַל חַיֶּיךָ" (עמ׳ 9). לאחר שהאח איננו, נותרת האחות לבדה, שואלת בהמשך, בשיר מצמרר, "וּמִי יְכַסֶּה אוֹתִי." (׳כיסוי אם׳, 46)
מעבר יבוק הוא שמו של המקום בו נותר יעקב אבינו לבדו, לאחר שהבריח את כל בני משפחתו מפני לבן. שם נאבק עם מלאך אלוהים, אשר פצע אותו בירכו והותיר אותו צולע. ׳מעבר יבוק׳ הפך בתרבות היהודית סמל לסף המוות, למקום בו מתרחש המאבק עם מלאך המוות, לערש דווי. כמו, הספר ׳מעבר יבוק׳ של רבי אהרון ברכיה מודינה, רב וחכם קבלה איטלקי מימי הביניים, ובו פסקי הלכה ותיאורי רגש של חולה ובני משפחתו הסובבים אותו עד יציאת הנשמה והקבורה.
נצר היא פסיכואנליטיקאית יונגיאנית בכירה, מטפלת, מרצה וחוקרת ספרות, אשר באמתחתה שלל ספרי עיון על מסעות נפש ושלל ספרי שירה עטורי פרסים. גילוי נאות, זכיתי להכיר את רות במסע סמינרי לספרד בעקבות משוררים ומקובלים מימי הביניים, ואני קוראת בספרה החדש מתוך חוויה של נגיעה ברוח יהודית ורוח קבלית, ומביני דבר יגלו בו עומקי עומקים.
מהשיר הבא, בשער ׳אחי׳, אני מתחקה אחר זכר האח, מלקטת פיסות דיוקנו, והנה אִישׁ עִם "חָלְיוֹ בְּתוֹכוֹ" / .. / "הוֹלֵךְ" /... "נוֹתַר שֹׁבֶל הָאֲוִיר הַשָּׁקוּף" / (10) "רַק אֶת גַּבּוֹ רָאִיתִי" (11) "עַכְשָׁו פָּנֶיךָ כִּפְנֵי אָבִינוּ" (13) "עָטוּף בְּטַלִּית רְקוּמָה" / "בַּעֲטֶרֶת הַכֶּסֶף שֶׁל סַבָּא", (20) מדמות האח נותרו רק צעדיו, גבו, ודמותו הנבלעת בדמות האב והסב. ולבסוף נח מבטי על:
"עַל עֶרֶשׂ דְּוַי / יָדֶיךָ מְשֻׂכָּלוֹת. // פָּנֶיךָ אֲצִילוֹת / כְּמוֹ יָם שֶׁנָּדַמּוּ גַּלָּיו.// (23) כַּפּוֹת יָדֶיךָ / אֲרֻכּוֹת / וְיָפוֹת" / (30)
אבל יותר מדמותו, מעניקים לנו השירים את תנועותיו, שהן תנועותיו של אדם במעבר יבוק, במעבר שבין העולמות, "הוֹלֵךְ" (עם חוליו בתוכו) / "צְעָדָיו שֶׁנָּפְלוּ עַל הַדַּף, / (10) "רָץ בַּחֲשֵׁכָה" / "נוֹפֵל מִתְמַסֵּר לִנְפִילָתוֹ" (11) "צוֹלֵל" (13) "נָסוֹג / אֶל תּוֹךְ גּוּפְךָ" / (14) "שׁוֹקֵעַ" / (17) "אַתָּה הוֹלֵךְ אֶל הַמָּקוֹם אֵלָיו נִקְרֵאתָ" / (18). האח הולך, רץ, נופל, צולל, נסוג ושוקע, כשבעיקר מוטיב הנפילה חוזר שוב ושוב, "הַנִּיחִי לוֹ לִפֹּל דֻּמָה / לְהִתְמַסֵּר לַחֲשֵׁכָה לִפֹּל" / (11) "נִפֹּל אַפַּיִם" /. "הַנְּפִילָה הָאֵינְסוֹפִית / נְפִילָה שֶׁמְּפָרֶקֶת / אֲפִלּוּ אֶת הַנְּפִילָה" / (26) ושניהם נופלים "לְתוֹךְ הַמִּרְוָח בֵּין אוֹתִיּוֹת הַשֵּׁם בֵּין הָאוֹתִיּוֹת קָרַסְנוּ" (21) ועולה ׳החרדה הקטסטרופלית מן הנפילה אל תוך חלל׳ כשפתה של הפסיכואנליטיקאית אסתר ביק. ולבסוף נמצא רק את תנועת הידיים "הוּא הֵנִיעַ אֶת יָדָיו כְּאִלּוּ רָשַׁם דְּבַר מָה / .../ לֹא עָלָה בְּיָדוֹ לִכְתֹּב מִלִּים" (47).
בין האח לבין אחותו נוֹתַר "שֹׁבֶל הָאֲוִיר הַשָּׁקוּף" / (10) האח הופך לבלתי נראה, הוא בחשכה (11), באופל (13), הוא מן החרכים (14), ביניהם יש שער, "עוֹבֵר בַּשַּׁעַר כְּחוּט הַשְּׂעָרָה" (14), ביניהם פרגוד (18) וילון (20) עפר (25), והאח נהיה שקוף, נמוג (26), עטוף פרוכת (29) אבוד בבית הקברות (31) נעלם מעבר לפרגוד (32) מלאך עולה בסולם יעקב (34).
משם נפתח תת-פרק ׳מעבר יבוק׳ ובו נותרת האחות לבדה, "הַאִם אַתָּה הוּא הַנֶּאֱבָק בִּי / בְּמַעֲבַר יַבּוֹק / בְּהִוָּתְרִי לְבַדִּי" (35) והיא נותרת להתמודד עם המתים שלה, עם האל "הַצּוּר / לֹא תָּמִים פָּעָלְךָ "(37), עם עצמה- על פניה, ליבה, גופה, "סִירָתִי שֶׁנּוֹשֵׂאת אוֹתִי שָׁנִים כֹּה רַבּוֹת / וְהִיא מְגֻבֶּבֶת סְדָקִים"... // (42) ואפילו עם הכתיבה לֹא, "כִּי הָאוֹתִיּוֹת יִתְעוֹפְפוּ / הַמִּלִּים יִתְפּוֹגְגוּ", (53) ובסוף נותרת רק תמונת הרקע "וּמָה שֶׁיִּשָּׁאֵר הוּא הַמֶּרְחָב / מִתּוֹכוֹ הַכֹּל צוֹמֵחַ וְהַכֹּל אוֹבֵד". (53)
פרק ב. "מקדש מעט״ הוא מחזור תפילות של אדם הנמצא במעבר יבוק, תפילות על ערש דווי, שירי תפילה אותם ניתן לכתוב כנראה רק במגע קרוב כל כך אל המוות, שירים שהם דיבור נועז לאל עליון, נבואי, קבלי, פיוטי, ברוח יום הכיפורים. שירים שיש בהם ראייה רוחנית, נשגבת, גם את החיים וגם את המוות, "כְּאִלּוּ נָגַע מַלְאַךְ הַחֲלוֹמוֹת בְּקַו הַתֶּפֶר שֶׁל חַיַּי " (57).
כמו בשיר הבא בו מתגלגל המאבק עם המלאך בין העולמות, בין הספירות ובין השגת החיים והמוות.
למען נחיה
לְהָמִית אֶת הַמַּלְאָךְ פֶּן יְמִיתֵנוּ
הֵן גֹּרַשְׁנוּ לְמַעַן נִחְיֶה
חַיִּים זְעִירִים כָּל כָּךְ מְבֹרָכִים
הֵן גֹּרַשְׁנוּ לְמַעַן נִחְיֶה
לְהִנָּצֵל בְּתוֹדַעַת מַלְכוּת
לְהִנָּצֵל בְּתוֹדַעַת תִּפְאֶרֶת (עמ׳ 75)
פרק ג. "דברים קורים״ הוא שירת הזמן. שירה שמוקירה את רגעי חיינו, "הִשָּׁאֲרוּ נָא אִתִּי רְגָעִים זְמַנִּיִּים, פֵּרוּרִים סַהֲרוּרִיִּים " (87) שירי התבוננות. אלה שירים שעוררו בי התעלות נפש, הוקרה לחיים, השלמה עם הדברים הקורים, עם טבעיות הדברים. בעבר כתבה נצר רשימה על ספר שהשפיע עליה, ׳ז׳ן-שן שורש החיים׳ מאת מיכאל פרישווין (1964, ספריית פועלים, בתרגום שלונסקי), ובו מסופר על הכח שמעניקה לנו האמונה בשורש החיים ובנשמה בת האלמוות. מצאתי כי השיר שורש כמו נכתב מתוך אמונה זו:
שורש
1.
שֹׁרֶשׁ הַחַיִּים בַּהֲלִיכָה יוֹמִית בַּמִּדְרָכָה
חָבוּי מֵעֵינֵינוּ בָּעִיר הַתְּהוֹמִית
שֹׁרֶשׁ הַזֹּהַר בְּכָל גַּרְגֵּר וְתָא שֶׁל צֶמַח, גִּבְעוֹל, עָלֶה
בְּכָל תָּא שֶׁל מוֹלֵקוּלַת בֵּטוֹן, בְּכָל גָּדֵר וְשַׁעַר
הַבִּלְתִּי נִרְאֶה מִתַּחַת פְּסִיעוֹתַי
2.
הֵן אַמְשִׁיךְ לִנְדֹּד בִּמְעוֹף הָרוּחַ מֵעַל שָׂדוֹת
בְּתוֹךְ גִּבְעוֹלֵי צְמָחִים, בְּעָלִים, בַּפְּרִיחָה, בַּפְּרִי, בַּצּוּף
כְּמוֹ פְּרִי בָּשֵׁל אֶצְנַח אֶל הָאֲדָמָה, לְהִסָּפֵג בְּתוֹכָהּ, לְהִוָּלֵד בָּרוּחַ
3. אֶנְדֹּד בֶּהָרִים, בַּיְּעָרוֹת, מֵעַל הַיָּמִים, בְּתוֹכָם,
בְּקַשְׂקַשִּׂי דָּגִים, בִּשְׂחִיָּתָם הַגְּמִישָׁה,
בַּזִּימִים, בַּפֶּה הַפָּעוּר אֶשְׁכּוֹן
בְּחִיּוּךְ הַיְּלָדִים וּבִכְיָם.
לסיום או אולי כאפילוג, מקדישה נצר תת-פרק לנושא הכתיבה, ובקריאה עמוקה יותר, לסוד האותיות (המצוי לכל אורך הספר, ראו במיוחד את ׳ובחצי הלילה׳, עמ׳ 21). זהו מקבץ בן חמישה שירים ארספואטיים יפהפיים, המצדיקים רשימה נפרדת לכל שיר מהם, עשיר במיוחד השיר ׳דיוקן׳, על החיים על השירה והאני, "אֵיךְ כּוֹתְבִים דְּיוֹקָן עַצְמִי? אֵיךְ / .../ הַטֵּקְסְט הַזֶּה / נֵר נְשָׁמָה לְזִכְרִי". (110).
את פרק הכתיבה פותחת נצר בדימוי הציפור. "עַכְשָׁו אַתְּ צִפּוֹר" (106). ציפור מלווה את הספר בכל פרקיו, החל מצעדי האח החולים, כבצליעתו של יעקב הפצוע, צעדיו הם "כְּמוֹ צִפּוֹרִים / שֶׁמַּקְרִיבוֹת עַצְמָן / מִתַּחַת לְיַד הַכּוֹתֶבֶת". // (10). גסיסת האח הופכת לקורבנות. קורבן עופות היתה מביאה האישה היולדת, כאן האישה יולדת שירים מתוך הקורבן. והציפורים מופיעות שוב, בשיר ׳אחי׳, "הַקַּיִץ מָלֵא גַּרְעִינִים וְהַסְּתָיו מֵנֵץ צִפּוֹרִים / וּכְבָר בָּאִים הַשִּׁירִים כְּמוֹ הִתְיַפְּחוּת" (18). מחד נכתב השיר בנימה של שיר השירים, בנימת אהבה ליונה תמה, מאידך ציפורי הסתיו מטבען הן נודדות, חולפות לעולם אחר, ומייצרות אצלה שירת נהי וקינה. בשער ׳בסוף׳, בשיר 'שום ציפור׳, "שׁוּם צִפּוֹר שֶׁהִתְבּוֹנְנָה בּוֹ אֵי אָז / לֹא תִּזְכֹּר שֶׁהוּא הָיָה כָּאן" (47). למרות מאמצי האח לכתוב דבר מה, להשאיר מעצמו זכר. כאילו הציפור היא היחידה שבכוחה להחזיק את זכרון היותנו כאן, והרי היא נופלת, והרי היא חולפת, והרי היא מוקרבת קורבן. "צִפּוֹר צִפּוֹר / מָה מַקּוֹרֵךְ הַפָּעוּר / מָה זְנָבֵךְ הַשָּׁסוּעַ / מָה טְפָרַיִךְ הָאִלְּמִים" (48). נצר מזכירה אף יותר את הציפור של יונה וולך, "ציפור ציפור / מה את שרה / מישהו אחר / שר דרך גרונך". // (׳בעיות זהות׳). והנה ציפור מתגלגלת במשוררת, בשיר המכשף ׳זמן׳, היא מצהירה, זוֹ אֲנִי הִיא / כֹּהֶנֶת צִפּוֹרִית / נוֹקֶשֶׁת בְּמַקּוֹר לִבִּי // (81) ובהמשך מופיע שוב אלמנט הנפילה הנקשר בציפורים, מַפְּלֵי צִפּוֹרִים / נִתָּזִים כִּרְסִיסִים (95), עוד עדות לציפורים המקריבות עצמן תחת היד הכותבת.
נדמה כי בשיר הפותח את שער הכתיבה מצליחה נצר לממש את רצונה שבשיר, להתאחד עם אותה ציפור עד אשר - היא הכותבת, הציפור והשיר אחד הם. במחיר התלישה, הצריבה, באפילה, במאבק מעבר יבוק, הכותבת תהיה לכתיבה עצמה:
אותיות
עַכְשָׁו אַתְּ צִפּוֹר
מָחָר נוֹצוֹתַיִךְ שֶׁנִּתְלְשׁוּ
יִטְבְּלוּ בִּדְיוֹ אָפֵל
יִצְרְבוּ בִּקְלַף עוֹרֵךְ
אוֹתִיּוֹת
כָּךְ אֲנִי רוֹצָה לִכְתֹּב
כְּאִלּוּ אֵינִי כּוֹתֶבֶת כְּלָל. (106)
מרי גלעד כותבת לי על ספר שירי החדש – מעבר יבוק: כבר מאוחר ,,,, אבל קראתי את הפרק על אחיך ואני נפעמת!!!!! מאסטר פיס! איזה דיוק! איזו חכמה! איזה מבע של פרידה וכאב והעדר!!! פשוט שירים מופלאים!!!
נורית גוברין : אני מאשרת בתודה קבלת ספר שיריך: 'מעבר יבוק", ומאחלת לך ולספר הצלחה. תודה מיוחדת בעד ההקדשה האישית היקרה ללבי. זהו ספר עצוב שכבר שמו מעיד עליו. דבריו של דרור בורשטיין, על גב הספר, קולעים מאוד ומשקפים גם את דעתי.
השירים על פטירתו של האח, מספידים אותו, מגלים את הצער על לכתו, ועם זאת יש בהם גם השארת הנפש באמצעות השירים: "וכבר באים השירים לאחֹֹז בקרסֻֻֻֻֻליך" (18). וכן: "אדוּג אותך / אלכֹֹֹֹֹּד בדף שירה; / שלא תשכח אותי - / שתשאר." אהבתי את השיר: "סירות" על כוחו של שיר: "השיר אינו זקוק לשיר / הגשם אינו זקוק לגשם // שירים הם סירות הצלה / חידות קטנות" (107). וכן השיר החותם את הספר עם שורה מקורית כגון: "זו קפיצת השורה מדעתה" (112). ושירים רבים נוספים. אני מאחלת לך המשך יצירה פורייה בבריאות טובה, בברכה חמה נורית גוברין .
רותי, רק רציתי להספיק עוד לפני שבת להגיד לך כמה התרגשתי מהספר! את לא מתארת לך. גם בכיתי. קיבלתי אותו לפני יומיים. רוצה לדבר איתך, אך יש לי הרבה עבודה עד יום שלישי בלילה. לדעתי, אולי הרגשתי, זה ספר השירים הכי חזק שכתבת. עוד לא קראתי הכל, בעיקר על אורי ז"ל קראתי. חיבוק ותודה ענקית! לאה פ.
תלמה: קראתי את השיר – 'אחי'. מכה בבטן!
עדנה: רות היקרה, סוף סוף הגעתי לקרוא את שירייך. מאוד מרגש ונוגע ללב הליווי שלך את אורי האהוב לקראת מותו, לקרוא את הזכרונות, הרצון להיאחז במה שאת עומדת לאבד. במיוחד אהבתי את הפיוס עם המוות והקבלה שלו, כמו בשיר היפה "מעבורת". הוא מבטא את רצון כולנו לוותר על המיותר כדי לצאת לדרך החדשה, הלא נודעת, לחיים קלים יותר. זוהי פרידה מאוד יפה בעיני. יישר כוחך על היכולת לבטא במילים את רגשותיך, ובכך את נותנת גם לנו, הקוראים והקוראות, אפשרות להזדהות ולאמפטיה. באהבה ובתודה
רותי! איזו ביקורת מרגשת ומלאה ביופי! עוזר שהכותב עצמו הוא משורר נהדר וגם מבין בתורתו של יונג...התברכי אישה יקרה ופוריה! מירה אציל.
. יעל אייל: קראתי בהתרגשות דרך עיניו המאירות של גיא כמה מהשירים שלך מספרך החדש. את מביאה חוויה אישית, כואבת באופן צנוע ועמוק שמביא נחמה ושאר רוח.
חיה אסתר המדהימה כותבת: תודה מאוד על נפלאות "מעבר יבוק. תודה על נפלאות שאת ובך. ספר התגלות. אינותך היותך. נשמה גדולה שאת נשאת בכנפיך - כנפי מלאכים. ספר השם ובשם. "לתוך המרחב בין אותיות השם ובין האותיות קרסנו / אהיה אשר אהיה אשר לא תהיה". פרגוד . אורות רשימו. המילים השירים רועדים בי ברעידה נהדרת איומה ממכרת אל תהומי תוהו אל אין האינסוף בבואות עיניך בבואות נפשך בבואות גופך משיבי נפש. ספר חמלה מנחמת. נולד מולד בזרועות אם קדמונית אם הרחמים. ספר מתנה פותח עוד שער למעבר יבוק למעבר .
מזל קאופמן כותבת: זהו ספר מרטיט לב! השירים על אחיך האהוב מעלים מתוך הכאב העצום עומק, חכמה ויופי, לשונם ארוגה בהקשרים למקורות ולא כקישוט אלא כמבע שמבקש את ההקשר ויונק ממנו את כוחו ומשמעויותיו. כך כבר שמו של הספר "מעבר יבוק" בהקשרו למאבק יעקב במלאך, מאבקו של אחיך, מאבקך שלך על חייו; וכמה יפה השיר שזו כותרתו ושבו עולה ההכרה בסוד שמעבר לפרגוד, באי ידיעת שם המלאך (על משקל הַגִּידָה-נָּא שְׁמֶךָ וַיֹּאמֶר לָמָּה זֶּה תִּשְׁאַל לִשְׁמִי וַיְבָרֶךְ אֹתוֹ שָׁם") והשורות המבקשות מתפללות "שים ידך/ על הנשמה/ המפרפרת לחסות בצל כנפיך". שני הפרקים האחרים, מקדש מעט ודברים קורים הם בעיני המשך של תהייה, תפילה, שיחה וערגה אבל גם של זעם ותביעה, של צעקה (כמו בשיר הנוקב אדון) והשיר אנא שאחריו – שכולו תחינה העולה מתוך המצלול המתנגן בו. בדברים קורים אני מזהה מעט נחמה העולה מתוך הרגע הקורה, מהתבוננות בזעיר, בחולף ובמעודן. השיר סירות למשל – כל כך יפה וחכם ובה בעת השיר המסיים – קפיצת שורה – כה נוקב וננעץ בלב... מה אומר לך רות, הספר קורא לי לכתוב עליו. איני רוצה להבטיח ולא לקיים, מה גם שהצטברו כאן מחויבויות שונות שעלי לעמוד בהן, אבל הוא כאן לידי ואם ארגיש שמתפנה לי חלון זמן אעשה זאת ברצון ובאהבה.
גדעון טיקוצקי: ז'ק מריטן הצרפתי כתב שהשירה היא אש שמדבירים אותה בידיים הלובשות כפפות של היגיון. ונדמה לי שכאן האש מבקשת להדביר אש, את אש הסופיוֹת, והדבר עולה בידה, בידייך. כמה חסד הענקת במילותייך לשרירותיות הפרידה, בתבונתך העזה. וכמה יפה הגלעד שהקמת לזכר אורי הטוב. הספר, על שני שעריו, שלם כל כך, דווקא בשברונו-שברוננו. תודה לך, והיי ברוכה, שלך בחום. גדעון
דרור גרין על השיר אותיות / פיוט 21.6.24.
אותיות
עַכְשָׁו אַתְּ צִפּוֹר
מָחָר נוֹצוֹתַיִךְ שֶׁנִּתְלְשׁוּ
יִטּבְלוּ בִּדְיוֹ אָפֵל
יִצְרְבוּ בִּקְלַף עוֹרֵךְ
אוֹתִיּוֹת
כָּךְ אֲנִי רוֹצָה לִכְתֹּב
כְּאִלּוּ אֵינִי כּוֹתֶבֶת כְּלָל
רות נצר היא פסיכותרפיסטית יונגיאנית, סופרת שחיברה ספרי פרוזה וספרים על פסיכולוגיה יונגיאנית, ציירת ומשוררת פורה ביותר. את השיר 'אותיות' קראתי בספרה החדש, שיצא לאור לא מזמן: 'מעבר יבוק - אחי, ושירים אחרים' (הוצאת ספרי עתון 77, 2024).
בשיר הארס-פואטי 'לכתוב', עליו כתבתי בנובמבר 2015, כתבה רות כך: "מִי זוֹכֵר אֵיךְ אוֹחֲזִים בְּעֵט הַכְּתִיבָה?" וגם: "הַמְּשׁוֹרֵר צָרִיךְ לְשַׁנּוֹת אֶת הָעוֹלָם" וגם: "הַמְּשׁוֹרֵר צָרִיךְ לִכְתֹּב שִׁירָה". המשוררת מתבוננת במשוררים במבט מרוחק, כדי להגדיר את יצירת השיר כחובה פנימית המוטלת על כל מי שרואה עצמו משורר.
בשיר 'אותיות' משנה רות את נקודת מבטה, ומתבוננת על כתיבת השיר מבפנים, מתוך גופה, מתחת לעורה. היא מתארת את כתיבת השיר כתהליך מיסטי, עוצמתי יותר ממוּזָה, הנוצר מעצמו.
כשם שהיא מפרקת את תהליך הכתיבה מעצמה עד שהוא נותר כתהליך רגשי, אינטואיטיבי, אולי אוטומטי, היא מפרקת גם את המושג שיר לגורמים, עד שנותרות ממנו רק 'אותיות', ככותרת השיר.
השיר מתחיל במטפורה, כשהמשוררת פונה אל עצמה: "עַכְשָׁו אַתְּ צִפּוֹר". אני נזכר בשיר של יונה, 'בעיות זהות', שגם הוא מתאר כתיבה הנוצרת מעצמה: "צִפּוֹר מָה אַתְּ מְזַמֶּרֶת, מִישֶׂהוּ אַחֵר מְזַמֵּר מִגְּרוֹנֵךְ". אבל בשיר של רות מתחוללת מטמורפוזה. "מָחָר נוֹצוֹתַיִךְ שֶׁנִּתְלְשׁוּ," כותבת רות, "יִטְבְּלוּ בִּדְיוֹ אָפֵל, יִצְרְבוּ בִּקְלַף עוֹרֵךְ אוֹתִיּוֹת".
כוח אפל, זר, חיצוני, יתלוש את נוצותיה של הציפור וכל אחת מהן תהפוך לקוּלְמוּס שייטבל "בִּדְיוֹ אָפֵל". כל אחת מן הנוצות להופכות לכלי-כתיבה תצרוב בגופה של הציפור עצמה, המשוררת, את אותיות השיר.
רות מתארת כאן את הכתיבה כתהליך של התאכזרות-עצמית או כתהליך של סבל נורא, הקורה כאילו מעצמו. יש משהו טרגי, דטרמיניסטי, בתיאור הזה, שלכאורה נכפה על המשורר, כמו על נביא שנאלץ לבטא נבואות זעם קשות. אבל רות מתארת את התהליך הכואב הזה כבחירה שמסירה ממנה את האחריות למלים שהיא כותבת: "כָּךְ אֲנִי רוֹצָה לִכְתֹּב, כְּאִלּוּ אֵינִי כּוֹתֶבֶת כְּלָל".
רות מתארת את אותיות השיר כצרובות בגופה, כמו קעקוע, ואני נזכר בשירו של חיים גורי, 'עשוי מאותיות':
.
וְדַע לְךָ שֶׁהַזְּמַן וְהָאוֹיְבִים, הָרוּחַ וְהַמַּיִם,
לֹא יִמְחֲקוּ אוֹתְךָ.
אַַתָּה תִּמָּשֵׁךְ, עָשׂוּי מֵאוֹתִיּוֹת.
זֶה לֹא מְעַט.
מַשֶּׁהוּ, בְּכָל זאֹת, יִשָּׁאֵר מִמְּךָ.
.
כשם שהציפור מופשטת מנוצותיה, ונותר רק עורה החשוף שהאותיות צרובות בו, כך גם השיר מופשט מן המלים, מן המשקל והחרוז, מן המטפורה והדימוי, ומה שנותר ממן הן "אוֹתִיּוֹת". אני תוהה אם המשוררת מבקשת להגיע אל לב השיר, אל מהותו הבסיסית, המפורקת מכל מה שניתן לפירוש.
כתיבת שירה היא עשיה ברוכה ומקוללת כאחת. המשורר מעניק לקורא מתנה גדולה. הוא מעניק לו סוד, קוד שצריך לפענח, וכל קורא מפרק את השיר ומרכיב אותו מחדש, בדמיונו, כשהוא מעניק לו פשר ומשמעות סובייקטיביים, הנובעים מחייו ומהתנסותו. המשורר, המעניק את המתנה הגדולה הזו, נותר ובידו רק אותיות, חומרי הגלם של מה שהופך לחיים ולעולמות בדמיונם של אחרים. המשורר נדון להיות בלתי-מובן, כשרק האותיות הבודדות צרובות בגופו.
תשובתי:
האמת היא שהשיר הזה נכתב בהרף עין מבלי לחשוב על משמעותו. אני לא בטוחה שאני מבינה אותו יותר מכל מי שיקרא בו. אני גם לא בטוחה שאני מרגישה כך עכשו. זה שיר חזק ואפל שכתב את עצמו.
דרור:
רות יקרה, אני אף פעם לא מנסה להבין 'למה התכוון המשורר'. בעיני השיר הוא קוד שכל קורא מפענח בדרכו. שיר שיש לו פשר אחד הוא שטוח ומשעמם. זה שיר נהדר.
תשובתי: השירה היא הנחמה הגדולה. במיוחד לאור הכאב שמציף את רוב שירי הספר.
אסתי לידר: אני הרגשתי שאת חווה סוג של טרנספורמציה נומינוזית, פלאית, ולשם את מתגעגעת בכתיבת כל שיר.
מאמרים על ספרי השירה
את הספרים להשיג בחנויות הספרים, באתרים הוירטואליים או באתר של הוצאת כרמל, פרדס, וכן אצל המחברת מאמרים על ספרי השירה
בוקר אפריל
צרויה שלו. זמן חבצלות. ירושלים (מקומון) ע' 24. 18.8.1989.
ראובן דותן. גילוי הנוף הנסתר. עתון 77 . גליון 122 ע' 12. 1989.
ונדפס בספרו – הרהורים על שירה. בעקבות 37 משוררים ישראליים. ירון גולן. 1998. ע' 54-55.
אילן שיינפלד. לצייר במלים. על המשמר. ע' 34. 24.2.1989
אמיר אור. פמיניסטיות בלי מרכאות. מעריב. ע' 7. 14.12.1990
לאה שניר. לגעת בעולם באמצעות הסמל. מעריב. 6.1990
לאה שניר. שירה ואחדות. על המשמר. ע' 19. 23.3.1990
מנחם בן. מזכיר לה דוכיפת. כל העיר (מקומון ירושלים). ע' 81. 22.9.1989.
הרמס ושירים אחרים
טניה הדר. פרוק היופי וחיבורו. דימוי. ע' 62. 1993.
נעמי גוטסקינד. נשמת כל חי ודומם וצומח. הצופה. ע' 5. 23.4.1992 .
רות לאופר. אם תמונה תהיה עולם. עתון 77. 10.1992
עודד פלד. ג'ונגל של מטפורות. ידיעות אחרונות. 28.8.1992.
לאה שניר. הדואר. עלה אחד מואר. ע' 20. 1992.
האדום של הלבן
רות לאופר. גבולות השירה. מוסף ספרים הארץ. ע' 7. 6.10.1999.
תמר נשר. מקור ראשון. ע' 33. 1.2000
מישורי אפרת. ביני ובין החול. ידיעות אחרונות. 11.12.1998. ע'.29
שחרית
רות לאופר. אתה המראה הרואה והנראה. מוסף ספרים הארץ. 15.11.2000 .
תמר נשר-רטי. לכתוב את הבלתי אפשרי. מקור ראשון. 2002.
שמואל שתל. עולם מלא. מאזניים. ע'ו, גל' 5. 10.2002. ע' 64-65
דורית ישראל. פתאום אלוהים הוא שירה. 2002. דימוי. גליון 20. ע' 98-99.
אשה - שירים ורישומים
קציעה אלון. מרחב של פיוס. מוסף ספרים הארץ. 3.3.04
נפתלי טוקר. בראשית היתה אלוהים אשה. אפיריון. גליון 86. 2004.
מימי חסקין. אורגת פרימה. מאזניים ע"ח גליון 1 2.2004. ע' 51
יערה בן דוד. ריבוי פניה של האשה. עתון 77. גליון 288. 2004. ע' 12-13
עקבות
קרין חזקיה. על שפת התהום. דברים שנאמרו בערב לספר. בית יד לבנים. רעננה.
דינה קטן בן-ציון . בברית החיים. על 'עקבות' ו'קדיש לאבא'. מקור ראשון. 2007.
קדיש לאבא
יעל מדיני. על קדיש לאבא. עיין ערך שירה. 2007.
יערה בן-דוד. שירים לאבא. עתון 77, גל' 315 (חשון תשס"ז, אוקטובר 2006), עמ' 7.
ריסים
השיר המתין לי מעולם / רבקה שאול בן צבי
פורסם במוסף 'שבת', 'מקור ראשון', כ'ו באב תשע"א, 26.8.2011
ריסים, רות נצר; פרדס, תשע"א 2011
שיחה עם רות נצר על שני ספריה החדשים
שירה: 'ריסים' (הוצאת פרדס) - עיון: 'מסע הגיבור' (הוצאת מודן)
ד"ר מימי חסקין. פורסם ב'מאזניים' כרך פ"ה, תשע"ב. 2011. גליון 5