top of page

בין שירה לעיון

2000_64c9c914e5efd.webp

שיחה עם רות נצר על שני ספריה החדשים
שירה: 'ריסים' (הוצאת פרדס) -  עיון: 'מסע הגיבור' (הוצאת מודן)
 
ד"ר מימי חסקין
 
פורסם ב'מאזניים'  כרך פ"ה, תשע"ב. 2011. גליון 5
 
 
ספר השירים התשיעי שלך, 'ריסים' יצא באמצע 2011 והנה לפני גם ספר עיון חדש שלך, 'מסע הגיבור', ספר העיון הרביעי שלך, שיצא לאור בסוף הקיץ. ספרי לנו על 'ריסים'.
אפשר לומר ששירים הם ריסים בעולם. הם שומרים על בבת עיננו, על הנפש. ושירים הם כמו ריסים: מרפרפים, כמעט בלתי מורגשים ואי אפשר בלעדיהם. הספר ממשיך לעסוק במוטיבים שבספרי הקודמים: שירים על חיות ואנשים, שירי מסע בעולם, מבט על תמונות במוזיאון, שירים שעניינם דמויות מהמיתוס והמקרא, החוויה המיסטית. לאלה מתווספים שירי 'ספיח' על מות ההורים, מחזורי שירים על השירה ועל המלים, והספר חותם בשירים כחלום.
לשירים שלך יש קרבה אינטימית עם החי והנושם, האנושי והרוחני, בטבע וביצירות אמנות, עם דמויות בהווה ודמויות מימי קדם, ועם עולם החלום וההזיה שכולם יחד הם מציאות פואטית אחת. יש שיר שלא במקרה הוא שיר הפתיחה, שבו את עוסקת בדימוי היצירה מחימר כיצירת הנפש בכלל: "הלא ימינו / כַחרס שלַשְנו והידקנו ונתַנּו בו צורה / בתעצומות נפש, בעבודה, בחומר וּלבנים,/ בקפדנות, בשוגג ובמשובה... // הלא ימינו כַחרס / שטבלנו במים / ששרפנו / בתנור היכל / לצרוף בְאש מלהיטה // ככלי החרס להכיל את ימינו / ככלי לעוּבָּר הנפש / שנותן את טעם חומריו / למימיו שלו". יש כאן הדים לדימויים האלכימיים שעליהם כתבת בספר העיון שלך 'מסע אל העצמי' שעוסק בסמלי האלכימיה: המיכל,  המים, האש המצרפת. ויש כאן גם הדים לספר החדש, 'מסע הגיבור', שמדגיש את ההשקעה הגדולה בעשיה העצמית של מסע הנפש. כל זה מנקודת המבט של היותך פסיכולוגית יונגיאנית. ספרי לנו על 'מסע הגיבור'.
הספר שמבוסס על מיתוסים ואגדות בתרבויות שונות, מנסה לאסוף יחד את האיכויות וההיבטים השונים של מסע חיי האדם בשלביו השונים, שתובעים את גיבורת הנפש שנדרשת למאבק במפלצות הנפש והמציאות, כדי לצלוח את משימות מסע החיים. ה'גיבור' מאפשר לנו להכיר את עצמנו: את יצרינו ורגשותינו, את קשיינו, נכותנו, כשלינו ופגיעותנו; ובו בזמן את יכולתנו ואת גדולתנו הנפשית והרוחנית. הגיבור האמיתי מצוי בתוכנו, וכל אדם מכיל בו גם את האנטי-גיבור, את הנכות, הסבל והטרגיות, והוא גיבור במסע חייו. הספר בוחן גם את הגיבור הלוחם, הגיבור היהיר, הגיבור המורד, גיבור הטראומה, הגיבור המנהיג, הגיבור המיסטי והשמאן, הגיבור האמן, הגיבור הביוני, הגיבור היהודי-עברי, הגיבור במזרח הרחוק, והמטפל כגיבור, ובודק מהי שיבה נכונה מהמסע.
מהו היחס בין מיתוס ושירה?
מיתוס במקורו כתוב כשירה. מכאן הביטוי מיתופואטיקה. המקרא כולו הוא שירה. מאידך, יש יצירות ספרות גדולות שנכתבו כשירה והפכו למיתוסים, למשל, הקומדיה האלוהית של דנטה ופאוסט של גיתה.
יש משהו במיתוס שמעביר תחושה שהוא דובר אמת.
המלה מיתוס, באחד מפירושיה, היא אמת. אולי בגלל שיש לנו את חווית היסוד של המקרא כאמת מכוננת, שהוא מיתוס כתוב בשירה. וגם התפילה כתובה כשירה, ושירה היא גם תפילה. הנה שיר קטן מתוך 'ריסים' שמבטא זאת: "על אבן חקקתי: / "אשאלה ממנו / מענה לשון". / כי הוא שאלתי /   –  הוא מענה לחידתי". אשאלה ממנו – כולל בו את השאֵלה-הבקשה וגם את ההשאְלה. הבקשה שהאל יתן לנו פתחון פה. שיר, כמו תפילה, הוא השאֵלה והתשובה עצמה.
כמו שספר העיון עוסק בדמויות מהמיתוס כך יש לך גם שירים על דמויות מהמיתוס היווני ומהמיתוס היהודי-מקראי: אודיסאוס, אורפאוס, שאול, יונה, אשת לוט. אפשר לחוש שאת חיה את הנושא המיתי ויש לך קשר כמעט אינטימי לדמויות העתיקות.
זה נכון. החומרים שאני כותבת עליהם מחלחלים לתוכי, הם כאנשים חיים שאני יכולה לחוש ולהרגיש. הרי הדמויות העתיקות הן אנחנו. המיתוסים הם דגמים עתיקים של התמודדויות שונות עם דילמות החיים. והשיר מאפשר לי גם לבטא את דעתי האישית ולעתים ליצור מיתוס חדש וכך לצאת נגד המיתוס, ולהראות את המילכוד שבו. למשל בשיר על אודיסאוס, הגיבור האידיאלי: "גבר בגברים / גופך לתלפיות / שזוף מלח, שמש, ים" – כתבתי גם על יופיו "שתקע גלגל בפיגום ההסטוריה". כי היופי  מאדיר את ההערצה אל הגיבור, אבל הוא גם מאפשר לאנשים להשיג מטרות דרך כריזמת יופי מקסימה במקום לפתח אישיות ערכית, וכך הוא עשוי לתקוע גלגל בהיסטוריה. ובהמשך כתבתי: "גם מפלצות התאהבו בך / תבעו את דמך"  –  המפלצת שהתאהבה באודיסאוס היא קירקי שהופכת את אנשיו לחזירים. אבל יש גם מפלצות פנימיות ש"מתאהבות" בנו, כמו חמדנות, רכושנות, קנאה, נקמנות, זללנות, וכו' – שמשתלטות עלינו באותו כוח תובעני כמו כוח ההתאהבות. לפעמים גם התאהבות היא מפלצת, כשהיא גורמת להתאהב באדם שפוגע בנו.
השיר על אורפאוס מראה את ספור אורפאוס לא מהבט המקובל של הכשלון שלו; כשלא עמד בפיתוי להביט אחורה לַשאול, וכך איבד את אהובתו לנצח, אלא מהבט אחר: של מי שהעדיף את הערגה לאשה על פני האשה הממשית, וכך "הפך את כשלונו ליש צלול",  לערגה מתמדת שמולידה את המוסיקה שלו. לכן את כותבת על אורפאוס ש"קבע את הערגה כאבן הראשה, אהובתו הפכה למנגינה". ספרי על השיר 'שָאוּל'.
השיר על שאול  מביא את הפער בין העונש הקשה של תבוסה ומוות שהוא סופו של שאול, לבין דמותו מכמירת הלב: "אנחנו אוהבים את שאול / כי גם אנחנו שואלים / מדוע השאילו אותנו לעולם הזה / ובחרו בנו למלוכת הנפש / ואחר כך נזפו בנו / ולא הקשיבו לכאבנו / ועצבותנו, אנחנו אוהבים / את שאול ולא נחדל לשאול / למה דווקא זה שהכי קרוב ללבנו הוקעה גופתו אל החומה". זה שיר על האנטי גיבור בתוכנו. אפשר לומר שהוא כמו אדם שתסביך המלוכה שלו, שאולי קיבל גיבוי על ידי האב-האל, כלומר, ההורים, שבחרו בו להיות יותר ממה שהיא יכול, הוא שגרם למפלתו. כשילד מורד ברצון ההורים הרי זה שלב חשוב בעיצוב האוטונומיה שלו על ידי רצון משלו, ואילו אצל שאול המרד - כשהוא לא הורג את הגג העמלקי כפי שהצטווה –  הופך לחטא: זה היסוד הטרגי שבו.
עכשיו כשאני קוראת את השיר מחדש אני מבינה זאת, אבל בזמן הכתיבה השיר זורם ושום חשיבה תודעתית פרשנית לא משתתפת בתהליך, תודה לאל.
בשיר על שאול יש לך טענה כנגד האמת המקראית, כך גם בשיר על יונה: "כמה אכזרית היתה השלכתו של יונה אל מלתעות הים".[...] "האל תבע שיאמין בו דווקא ברגע הנטישה".
זה מזכיר את ישו שאלוהים נוטש אותו, ואז על הצלב הוא קורא – אלי אלי למה שבקתני.
ומה לגבי דמויות אחרות בשירים שלך?
האנשים בשירים, הם האנשים היומיומיים שהם לגמרי לא גיבורים. למשל השיר על פסל הנער השולף קוץ מרגלו: "הוא לא מכפר על חטאינו / אינו קרבן, / הוא עסוק סתם כך / בכאב זעיר בכף רגלו... מדוע את הקוץ עדין אינו שולף?". בשיר אחר אני מדמה אשה על החוף ל"פנלופה סורגת מים". הדימוי ההרואי של הגיבור הדרמטי המצליח יכול יצור דימוי מכשיל אם לאורו נרצה לחיות. החכמה הגדולה היא לחיות את החיים היומיומיים, למצוא את האיכות ברגע . ואז, בהמשך השיר על החוף, "המקצב הסמוי הוא ארג עשיר / העולם הוא שיר".
גם שירי דיוקנאות אנשים הם אנשים יומיומיים שפגשת לרגע:  "אנשים מהלכים ברחוב / חוצים את האויר כמו דגים / בעברם הים נחצה לשנים / אחר כך מתאחה פצע ההליכה".
ההליכה היומיומית מזכירה כאן את חציית ים סוף, את פצע החיים וההתאחות כמהלך החיים הטבעי. מתברר ששיר כביכול קטן וסתמי, של הליכה יומיומית, מכיל משמעויות מעבר לזה. או השיר על פקידת הדואר: "העולם מובן: לכל פתק / יש שולח יש נמען"[...]"בין מטבע מעטפה / בין בול וחותמת - שערות כף ידה צומחות בשלוה".
יש לך פרק 'ארצות' שהוא שירי מסע. האם מדובר במסע מטפורי פנים-נפשי, שמקביל למה שכתבת בספר העיון 'מסע הגיבור'?
כנראה שכל מסע בעולם הוא גם מסע פנימי מבלי שנחוש. אבל דווקא כאן שירי 'ארצות' עוסקים בחוויות רגעיות שהתרחשו בנסיעות ואינם מתכוונים להיות סמל או מטפורה למשהו. למשל, שיר דמוי הייקו, שכתבתי ביפן: "שּיכורים מיין הסאקה / פרחים נשפכים / על גדותיהם / מכוס לבי".
יש לך פרק על הגיבור כאמן. מה הכוונה?
הגיבור צריך לכלוא, לאפק, לרסן את הדחפים שלו, כדי לפתח את כוח העמידות שלו נוכח קשיי החיים. אבל האמן מתמודד אחרת. הוא לא נלחם ביצר אלא הופך אותו ליצירה. זה כמו ההבדל בין להרוג את המפלצת – שזה המיתוס היהודי הנוצרי  –  לבין לרתום אותה למרכבה שלך, שזה המיתוס האלכימי.
יש לך שירים מיסטיים רבים, ובספר העיון יש פרק על הגיבור המיסטי. זה נושא שמעסיק אותך.
כן, השירה משנָה את מצב התודעה, בדומה לחוויה המיסטית. ולפעמים יש לי הרגשה שאני לא מתעדת חוויה מיסטית אלא שאני מייצרת אותה דרך השיר. זה כמו מדיטציה תוך כדי כתיבת שיר: "כאילו היה מלאך משוטט בתוכי / מרחף בבית ללא תקרה ללא קירות / מקימי מעפר אל היכלו". יש בזה משהו ממכר. רגעים אפיפניים, רגעים גדולים של התמזגות עם היקום. בספר, בפרק 'מסע הגיבור המיסטי' אני מתייחסת לערך של החוויה המיסטית, אבל גם לסכנות ההתמכרות למיסטיקה. בשירים הקטנים אני מאפשרת לעצמי את המינון הנכון שלעולם אינו מסכן אותי. הגיבור המיסטי הוא זה שהאגו שלו מבוסס מספיק כך שיוכל להרפות ממנו, לאבד אותו לשעה קלה, כדי להתמזג באינסופי ולשוב מתוכו. בשבילי השירה היא ההרפתקאה המוגנת של חוויות-על: "מישהו נשא אותה / בזרועותיו / והתנועה הזו / האינסופית / כלפי מעלה   –   / חושך התמוסס / באור".
מה היחסים בין כתיבת שירה וכתיבת עיון?
שניהם כרוכים בסקרנות, בחקרנות, בעמדת פליאה נוכח העולם ובהליכה אל האינסופי. עבורי, גם כתיבת שירה וגם כתיבה עיונית הן הכלה עצמית, הבנה עצמית ובריאה עצמית. בכל אלה יש אלמנט מרפא. הנה קטע על השירה: "שירה היא העריסה שלי. / מנמנמים בה תינוקות שנישבו. / הלא תזכור, אז / כשנשבר לב העולם".

על הספר

2000_64c9c934d5347.webp

על הספר - מסע הגיבור

רות נצר

המיתוסים עוסקים בהתווית רשת סיפורית מארגנת לתהליכי התפתחות הנפש והתודעה האנושית. הם מעניקים סדר ופשר לחיינו ומציגים מודלים שונים לחיים. מיתוס מסע הגיבור מתאר תהליך מתמיד של מציאות פנימית וחיצונית, אשר בו המודע והלא-מודע, היצר והרוח, נאבקים ומעצבים זה את זה, בעיקר בחצי הראשון של החיים.
הספר מסע הגיבור, שמבוסס על מיתוסים ואגדות בתרבויות שונות, מנסה לאסוף יחד את האיכויות וההיבטים השונים של חיי האדם בשלביו השונים, בעבר ובהווה המודרני, שתובעים את גבורת הנפש הנדרשת למאבק במפלצות הנפש והמציאות, כדי לצלוח את מסע החיים. מסע הגבור מציג את תהליכי התהוות החיים, את הדילמות, את בנית וחישול-עיצוב האני-האגו, של כל אחד מאיתנו, בהתמודדות עם האם, האב והחברה, כחניכה לחיים החברתיים הבוגרים, ובו בזמן ליחוד הסגולי-האינדבידואלי. ה'גיבור' מאפשר לנו להכיר את עצמנו: את יצרינו ורגשותינו, את קשיינו, נכותנו, כשלינו ופגיעותנו; ובו בזמן את יכולתנו ואת גדולתנו הנפשית והרוחנית. הגיבור האמיתי מצוי בתוכנו, וכל אדם מכיל בו גם את האנטי-גבור, את הסבל והטרגיות, והוא גיבור במסע חייו. הספר בוחן גם את הגבור המנהיג, הגבור המיסטי והשמאן, הגבור האמן, הגבור הביוני, והמטפל כגבור, ובודק מהי שיבה נכונה מהמסע. פרק מיוחד מפתח את ההתמודדות המכפרת-מתקנת עם מוטיב הצל, החטא, והאשמה. ספר זה הוא ספר השלמה והמשך לספרה הראשון; 'מסע אל העצמי'.

מבוא ופרק ראשון מהספר - באתר בטיפולנט

תוכן עניינים

2000_64c9c95811233.webp

מסע הגיבור
תהליך התהוות הנפש במיתוס, במעגל החיים ובתרפיה



תוכן עניינים

מבוא
פרק ראשון: איזהו גיבור
א. מיתוס מסע הגיבור והתפתחות הנפש
ב. שלבים בהתפתחות הגיבור
ג. מסע הגיבור בשירות התפתחות תודעת האגו
ד. תודעת הזמן והמוות
ה. הגיבור והמאמץ
ו. הגיבור הלוחם
ז. הגיבור המורד
ח. גיבור התרבות
ט. גיבור-מנהיג
כריזמה
השאמאן
י. האמונה במסע
י"א. האמן כגיבור
י"ב. גיבורים מודרניים
הגיבור המכני
גיבורי המדע הבדיוני
י"ג. האל המקראי כגיבור
י"ד. מפגש הגיבור עם הדתי והמיסטי
ט"ו. הגיבור היהודי-עברי
ט"ז. ארכיטיפ הגיבור במזרח הרחוק
פרק שני: בדידותו של הגיבור
פרק שלישי: סימני דרך בדרכו של הגיבור
א. מטלות, מבחנים ומשימות חניכה של הגיבור
ב. מורי הדרך של הגיבור
ג. מתנות ועצות
ד. אזהרות ואיסורים
פרק רביעי: קשרי משפחה
א. הגיבור והאם
ב. הגיבור גואל העלמה
ג. הבן המאהב
ד. הגיבור והאב
ה. הגיבור והחניכה
ו. הקומפלקס האדיפלי – תסביך אדיפוס
ז. גילוי עריות
ח. ההיפרדות מהורים, הכשל ההורי וההצלה
פרק חמישי: כשליו של הגיבור
א. היבריס - גאוות יתר
ב. העלם הנצחי – פואר אטרנוס
הפואר ודמויות מיתיות
הפואר ותרדמת עלומי הנצח
היבטים חיוביים של היסוד הפוארי
הטיפול הנפשי בפואר
הדיאלקטיקה פואר-סֶנֶקְס
הפואר והטריקסטר
דמות הפואר באמנות
ג. גיבור מדומה-כוזב
ד. אנטי-גיבור
גיבור במסווה של אנטי-גיבור
פרק שישי: סבלו של הגיבור
א. הסבל
ב. הפגיעה הגופנית והנכות
ג. אמפתיה, חמלה ורחמים
ד. הגיבור הטרגי
ה. נפגעי טראומה כגיבורים
ו. התפייסות והשלמה עם הפגיעה
פרק שביעי: צל, חטא, אשמה, כפרה וחנינה
א. הגיבור וצלו
ב. חטא ואשמה
ג. וידוי, כפרה וחנינה
פרק שמיני: המטפל כגיבור
פרק תשיעי: השיבה 

מבוא לספר

2000_64c9c971b4e47.webp

מבוא לספר איזהו גיבור
רות נצר

"אני חושב תמיד על אלה אשר היו גדולים באמתשזכרו מן הרחם את תולדות הנפש / במסדרונות האור" (סטיבן ספנדר )


ילדותי העניקה לי גיבורים - אברהם, משה, יהושע, שמשון, בר כוכבא ויהודה המכבי, וגבורי מצדה, וטרומפלדור. היו גם רחל המשוררת, חנה סנש ושרה אהרונסון, לוחמי הגטאות, גבורי מלחמות ישראל שהם הנער והנערה שנתנו חייהם על מגש הכסף בשירו של אלתרמן. ומה גם החלוצים. היו גם מנהיגים גבורים – הרצל, בן-גוריון, א.ד.גורדון, ברנר, ברל כצנלסון, ז'בוטינסקי. והיה הילד ההולנדי שסיפרו עליו שסתם באצבעו את החור בסכר כדי להציל את הכפר כולו מפני הצפה של הים.
זה היה העולם.
והיה גם העולם המשפחתי. כמו לכל ילד, היו לי הורי כשני עמודי התווך המחזיקים את העולם, למרות מגבלותיהם וחולשותיהם. כמו לכל ילד הם היו מודלים לחוויה הקיומית שלי. מודל לאופן ההיות בעולם: אבי היה איש רגיש, חם, פסיבי, חלש, סגור, פסימי ומדוכא. אמי היתה פעלתנית, לוחמת, יוזמת, אשת חנוך, מנהיגה, רבת פעלים ומהירת חימה. כנגד הקטב הפסיבי המיואש של אבא, האנטי-גבור שלי, היה לי הקטב הנלחם ללא הרף של אמי. אמי היתה המודל עבורי לדחף הבלתי נלאה להתגבר על מכשולי המציאות החיצונית והפנימית. מודל למסע הגבור האקטיבי. אבל גם אבא היה מודל. אבא היה מודל להתמודדות עם הקיום באמצעות האמנות. אהבת האמנות, הציור והמוסיקה היו לו טעם החיים. שניהם יצאו לבדם לדרך, כמו הגבור הבודד, שהוא גם הילד היתום, כשעלו לארץ מגרמניה, בלי הוריהם, בני שש עשרה, עם 'עלית הנוער', לבנות ולהיבנות בה. כמו גבור הרוח הם היו בעלי ערכים, חזון ואמונה. האחד כשל. השניה המשיכה בדרך. אבל לאמיתו של דבר שניהם היו גבורים ואנטי-גבורים, פצועים ופגועים. את מימוש האגו והגשמת העצמי הם השאילו להקמת המדינה, כחלוצים מפריחי השממה, ובאחרית ימיהם עסקו בעבודת התנדבות למען הזולת.כתבתי עליהם:הֵם לְעוֹלָם לֹא יָמוּתוּ. / הָאֵלִים הַגְּדוֹלִים שֶׁל הַפַּנְתֵּאוֹן. / שְׁנֵי עַמּוּדֵי הַסַּף / עַמּוּדֵי הַתָּוֶךְ./ עַל כִּתְפֵיהֶם הָעוֹלָם.
הֵם לְעוֹלָם לֹא יָמוּתוּ / הוֹרִים שֶׁתָּמִיד הָיוּ / וְיִהְיוּ.עִלְּגִים, צוֹלְעֵי יָרֵךְ. / עַל כִּתְפֵיהֶם הֻשְׁלַךְ הָעוֹלָם. (נצר 2006:68) הורי היו ה"גבורים" שלי.אבל גם אחי ואחיותי הם הגבורים שלי. כל אחד בדרכו, נענה לקריאה "לך-לך", ובזעת אפיו הוציא לחמו מן האדמה, ואלוהי אבותינו העניק לנו את ברכתו, שאיפשרה לנו להיות מה שנועדנו להיות.
במשך שנים אני שבה ומלמדת את הקורס של מיתוס מסע הגבור. המיתוס הזה מתאר את התפתחות התודעה האנושית ואת התפתחות התודעה של כל יחיד, והגבור המיתי הוא האנשה של הדחף לאינדבידואציה. באמצעות התבוננות בספורי מיתוסים ואגדות, שמייטיבים להעניק לנו את החוויה הקיומית מתוך הספור עצמו. התאוריות הפסיכולוגיות מביאות תובנות פסיכולוגיות באמצעות מושגים שמעניקים צורה וסדר לעולמנו. אולם השפה המושגית היא שפה רציונלית, והנפש כשלעצמה, בראשיתה, היא ישות חיה שמבטאת עצמה בדימויים ותמונות. החלום, הדמיון, החזיון, המיתוס והאגדה מתארים את תהליכי הנפש באמצעות הספור. לספור יש כוח ריפוי ותיקון הנפש. "ומעשה זה הוא בכל אדם ובכל זמן, כי גם בכל אדם בפרטות עובר עליו כמעט כל מעשה זה כולו, כי כל אחד מישראל צריך לעסוק בתקון זה" ועל הבעש"ט מסופר כי "היה יכול ע"י סיפורי מעשה לייחד יחודים. כשהיה רואה שנתקלקלו צנורות עליונים ולא היה באפשר לתקן אותם ע"י תפילה, היה מתקנם ע"י סיפור מעשה" .הספור בא מהלב וחודר אל הלב. הוא נובע מהלא-מודע הקולקטיבי שהוא נחלת הנפש האנושית העתיקה ופוגש מחדש כל יחיד ויחיד, בתוך ספורו האישי ומשתלב עמו ומשפיע עליו בתהליך לא-מודע. המיתוסים עצמם, ממש כמו המושגים, עוסקים בהתווית רשת ספורית מארגנת לחוויה האנושית ולתהליכי התפתחות הנפש והתודעה האנושית. בדרכם שלהם הם מעניקים סדר ופשר לחיינו. למיתוס של מסע הגבור אני מקדישה את ספרי הזה.
יונג ונוימן תלמידו ביססו חלק נכבד של תורתם על סמך האופן שבו, לדעתם, המיתוס מתאר את תהליכי הנפש. יונג, נוימן וקמפבל, חוקר המיתוסים, מאמינים שמקור המיתוס ותפקידו אינם – כפי שמאמינים פרויד וראנק – לספק דחפים נוירוטיים שאי אפשר להפגין בגלוי, אלא ההיפך, לבטא צדדיים נורמליים של האישיות שלא היתה להם הזדמנות להתממש. מכאן נראה שנכון יותר לראות במיתוס את שלל ההבטים של הנפש, שלמעשה כוללת בה את התקין והפתולוגי כאחת. אמנם ניתן לראות במיתוס את מימוש משאלות האיד, אליבא דפרויד, אבל ניתן לראות בהם גם את תיפקוד האגו של התפתחות והסתגלות לחיים, גיבוש זהות אישית וקבוצתית, התמודדות עם דחפים, חרדה, חטא ואשם, וכמו כן לראות בהם את החיפוש של העצמי אחר מימושו המלא, חיפוש אחר ערכים, משמעות, אינטגרציה ושלמות.
מן המיתוס למדה תורת הנפש על הנפש. יונג מתייחס ללא-מודע הכלל-אנושי, הקולקטיבי. זוהי שכבת נפש שאתה באנו לעולם ובה טמונים הפוטנציאלים הארכיטיפיים המולדים של עולם הנפש וכל הדימויים והסמלים והמיתוסים שקיימים בה מלכתחילה. הארכיטיפים זקוקים להתגשמות-אינקרנציה בתוך ספור אנושי כדי להגיע אל תודעתנו. המיתוסים הם הגשר אל הארכיטיפים של הלא-מודע הקולקטיבי. באמצעותם הנפש הקולקטיבית, שיונג כינה אותה, הנפש האוביקטיבית, מספרת לנו על עצמה. יונג סבר כי המיתוסים הם המכנה המשותף של האנושות בתרבויות ודורות שונים. הוא אומר : "אמנם לנו כבני אנוש יש חיים אישיים, עם זאת במידה רבה אנו יצוגים, קורבנות ומבשרים של רוח קולקטיבית שזמנה נמדד במאות שנים... איננו אלא שחקנים אלמונים על במתו של העולם" (1994: 95). אכן כולנו משחקים או חיים את הדרמה המיתולוגית שסופר אלמוני כתב עבורנו. כלומר משחזרים בחיים שלנו את הספור שחוזר על עצמו. יונג אמר שכל דבר שאנו מודעים לו הינו דימוי, והדימוי הוא נפש . המיתוס הוא ספור סמלי, כלומר נרטיב של דימויים. מיתוס הוא הספור הארכיטיפי של הנפש, ספור שמתהווה סביב מוטיב ארכיטיפי. הוא כמו הפנינה שמתהווה סביב גרגר חול בצדפה. המיתוסים והאגדות הם הארועים הארכיטיפיים שהתרחשו ומתרחשים בנפש האנושית המשותפת לכולנו, והם טבועים בנפשנו עוד בטרם באנו לעולם. בניסוח של פוקנר - הם שזורים בהקשבתנו ובחלומותינו עוד מלפני שנולדנו, כמו בהקשבתם וחלומותיהם של אבותינו, והם מעל לזמן כי דגמיהם קיימים מלכתחילה קודם למימושם בחלל ובזמן. כפי שאומר המשורר האמריקאי וולס סטיבנס : "מיתוס היה לפני שהמיתוס התחיל" (1977: 129). הארכיטיפים ששוזרים את חיי האנוש מתגלמים בספורי מיתוסים. המיתוסים עוסקים בכל תחומי הקיום האנושי, במציאות החיצונית ובהשתקפותה בנפש הפנימית. המיתוס הוא הראי הזה.לפי יונג ונוימן המיתוסים כולם הם תאור התפתחות וגבוש התודעה מן התוהו הכאוטי הראשוני והמאבק המתמיד בין כוחות הרגרסיה והפרוגרסיה. המיתוס עצמו גואל מהכאוס. הכאוס הוא קיום בלתי מודע ובלתי מובחן והמיתוס יוצר דגם של סדר, תבנית ותכלית במרחב ובזמן. המיתוס של הגבור שמבתר את המפלצת מתאר תהליך זה של ביתור השלם הכאוטי-המפלצתי ליחידות נפרדות שניתן לארגן אותם במרחב בזמן ובמרחב, בדגם שיש בו סדר ותכלית.המיתוס משקף את תהליכי התודעה ההולכת ומתהווה, ומנסחת את שפת הסמל והתמונה של המיתוס במלים, שהן שפת התודעה. השכבה התת-קרקעית מבקשת לאפשר לתודעה להתוודע לתהליכיה. המיתוסים, אף על פי שנוצרו על ידי הלא מודע הקולקטיבי, הם הפכו לתודעה קולקטיבית ובכך הם ראשית התודעה האנושית.הספור המיתי שמתאר את התהוות התודעה מאפשר לתודעה להתבונן בעצמה, לאשר ולאפשר את תהליכיה. וכך התודעה יוצרת את עצמה דרך תעוד התהוותה. זה תפקידם של המיתוס והספרות שנוצרה בעקבותיו - לאפשר תהליך נפשי-רוחני, לתת פשר לנתיבי הנפש, לדרכיה העקלקלות ולקשייה, וכן ליעדה הסמוי. המיתוס נולד מן הכורח הארכיטיפי של הנפש למפות את עצמה כחלק מאקט הבריאה העצמית של הנפש. כפי שיונג אומר: "התודעה זקוקה לתבונה כדי לגלות איזה סדר בתוך התוהו ובוהו של המקרים האינדבדידואליים הלא-סדורים ואחר כך גם ליצור סדר, לפחות בתחום מעשי האדם" ( 1973: 59). המיתוס מספר לנו מי אנחנו, מעניק לנו את עצמנו, את מה שהיינו, ואת מה שנהיה. לכן שוב ושוב האנושות מזכירה לעצמה את המיתוסים הקדומים שלה, כדי להתחדש דרכם, כדי שהאחרית תתעגל אל הראשית. .פרויד ראה את חיי האדם כמושתתים על מיתוס אחד שהוא המיתוס של אדיפוס. יונג הרחיב את המבט וראה את חיי האדם כסך כל המיתוסים הקיימים שפועלים בקרבנו, שמראים לנו דרכי התמודדות שונות של הגבורים עם בעיות שונות ודילמות שונות בתהליך האינדבידואציה. מנקודת מבט יונגיאנית, כל המיתוסים יחד הם כל אופציות הגורל שטמונות מראש בנפש. אלו דגמים לא-מודעים שמפעילים אותנו, ובמיוחד כשאין אנו מודעים לפעולתם בתוכנו. זו המשמעות של התפיסה היוונית את הגורל. אף על פי שהמיתוסים נוצרו בשחר ילדותה של האנושות, אנו ממשיכים לחיות אותם שוב ושוב בחיינו האישיים והם נשזרים בגורלנו, כמו זרעים שנובטים ומצמיחים ומממשים עצמם שוב ושוב, וכך הם "הקיימים תמיד", בניסוח של רוברטו קלאסו, וכך כדברי אליאדה ורולו מיי, המיתוס הוא פריצת הנצח אל הזמן.הסיפור המיתי מגדיר ארועים תהליכים ומוטיבים. הוא יוצר תבנית סיפורית בעלת מהלך מאורגן ומובן. המיתוס, כמו כל ספור, מייצר עולם בעל סדר פנימי שמתרחש ברצף זמן ומרחב, שיש בו סיבה ותכלית, כשהקשר בין הארועים יוצר קוי שתי וערב של ארג פנימי של לכידות על רצף הנרטיב הקווי השואף קדימה אל יעד הספור. כל אלה יוצרים יחד מארג אחדותי שמאפשר לנפש להיות מראה של עצמה - של גוף לכיד בעל קישורים פנימיים. במובן הזה המיתוס הוא אבטיפוס להבטיה המשקמים ומרפאי הנפש של כל יצירת הספורת שבעקבותיה.בכל המיתוסים ישנם מוטיבים משותפים שמהווים את מסעה הנצחי של הנפש האנושית: במלים אחרות תהליך מתמיד של התהוות וטרנספורמציה, אשר בו המודע והלא-מודע נאבקים, משתקפים ומעצבים זה את זה.המיתוסים אינם מתארים רק את התהוות התודעה האנושית לאורך הדורות, אלא גם את התהליך שעובר כל יחיד ויחיד בהתהוותו האישית.
המיתוסים מתארים את הדינמיקה בין כוחות ההתפתחות והרגרסיה בנפש, בין הגבור והמפלצת, בין הים והיבשה, בין האל לבין הטבע, בין ההבקעות לבין ההבלעות, בין חרבן לבין גאולה. בכל המיתוסים ישנם אותם מוטיבים משותפים שמהווים יחד את המסע הנצחי של הנפש האנושית: הכאוס הראשוני ממנו התהווה העולם על ידי התחלקות התודעה מן הלא-מודע והתחלקות הטוב והרע מן השלם הראשוני, ומאבקם זה בזה. וכן מאבקו של הגבור מול המכשולים, הירידה לשאול, ההיוולדות מחדש, חפוש ומציאת האוצר הגנוז. מסע הגבור מאפשר להיבנות, להתפתח ולעצב את הגורל. מיתוס הגבור מסמל לא רק את מאבקי חישול האני של היחיד אלא גם את מאבק התרבות בטבע, מאבקם של הסדר, הטוב, הצדק והנאורות על פני הכאוס, האי-סדר, הרוע והברבריות.אוטו ראנק, תלמידו של פרויד היה הראשון שהתייחס למסע הגבור. הוא התייחס ללידה ולהישרדות בלידה כתחילתו של מסע הגבור. המיתוסים של החצי הראשון של החיים כוללים יחד את המיתוס של 'מסע הגבור', שהינו שם כולל למיתוסים רבים בהם הגבור נפגש ומתמודד עם כוחות גדולים לא-מודעים שמסייעים ומאיימים בנפש. התמודדות זו היא המאפשרת את ההתהוות וההתפתחות של תודעת האני. תהליך זה מתואר במיתוס של מסע הגבור שנאבק בדרכים שונות במפלצת ובדרקון, שמסמלים את כוחות הנפש האדירים, הכאוטיים והבלתי מודעים. הגבור פורץ מתוך שליטת הכוחות הגדולים המסמלים גם את הכוחות ההוריים הלא-מודעים שבנפש ובמציאות ויוצא למסע חניכה אל החיים. ברוס צ'טווין כותב: "לכל מיתולוגיה יש גירסה משלה לספור 'הגבור ודרך המבחנים שלו', דרך שבה מקבל גם אדם צעיר מסר כלשהו, הוא יוצא לדרך רחוקה, שם ענק או מפלצת כלשהי מאיימים להשמיד את האוכלוסיה כולה, במהלך קרב על אנושי הוא גובר על כוח האופל, מוכיח את גבריותו וזוכה בגמול: אישה, אוצר, אדמה, תהילה. מאלה הוא נהנה עד שלהי גיל העמידה שלו, ואז שבים העננים ומחשיכים, שוב מתעורר בו חוסר המנוחה. שוב הוא עוזב: או, כמו ביאוולוף [לוחם אגדי מתוך אופוס גבורה אנגלי בן המאה ה-8 או ה-9], כדי למות בקרב, או כמו שחזה טיריסיאס העיוור לאודיסאוס, לצאת לעבר יעד מסתורי כלשהו, ולהיעלם" ( 2003: 251).
פרויד שראה את המיתוס האדיפלי כחזות הכל, היה עסוק ביחסים האדיפליים הלא-מודעים (ורק בהם, ולא בשאר המערכות המשפחתיות; כמו יחסי הזוגיות ויחסי אחים) שהם דרמה משפחתית שמתרחשת בחצי הראשון של החיים. יונג, לעומתו, הקדיש את עיקר עיונו לחקר מיתוס החיפוש האלכימי שמאפיין את החצי השני של החיים, בהתרחשות הפנים-נפשית של היחיד. נוימן (Neumann 1989) תלמידו של יונג, השלים את החסר כשעסק במכלול המיתוסים של מסע הגבור שמתארים את התפתחות האגו-עצמי בחצי הראשון והשני של החיים . יש לזכור שהדחף של האגו להתהוות ופוטנציאל האינדבידואליות של היחיד נעוצים בגרעין העצמי שקיים מלכתחילה, והגבור מסמל את התהוות האגו בשרות התממשות העצמי. הגבור הוא כל אחד ואחד מאתנו במסע חייו.הספר הזה מנסה לאסוף יחד את ההבטים השונים של חיי האדם, בתהליכי התהוות החיים של כל אחד מאתנו שתובעים את גבורת הנפש. עניננו לאו דווקא בגבורה ההרואית אלא בגבורת היומיום.

הערות
[1]   'הארץ' .13.2.04 תרגום אריה ל. מוצקין      נצר רות. 2006. הורים. מתוך : עקבות. כרמל. עמ' 68.[1]      ר' נתן שטרנהרץ בהקדמתו ל"מעשה מאבדת בת מלך", לפי ר"נ מברסלב. [1]     יונג קרל גוסטב. 1993. זכרונות מחשבות חלומות. תרגום מיכה אנקורי. רמות.[1]         Jung Carl Gustav. 1967. Alchemical Studies . C.W. 13. N. Y;. Princeton University     [1] .Bollingen Series.par. 50.    ראו פורת צפירה. 1973. זמן ומיתוס ב'הדוב' לויליאם פוקנר. בתוך: פוקנר ויליאם. שני סיפורים - הדוב, הראשונים. דביר. [1]   [1]  סטיבנס וולס. 1977. האיש עם הגיטרה הכחולה. תרגום טובה רוזן-מוקד. כתר.     [1]  יונג קרל גוסטאב. 1973. הפסיכולוגיה של הלא-מודע. תרגום חיים איזק. דביר.   צ’טווין ברוס. נתיבי השיר – סודם של האבוריג'ינים האוסטרליים. מאנגלית עופר שור. ספרית פועלים.[1] [1] Neumann, Erich. 1989. The Origin and History of Consciousness. London; Karnac.

רבקה שאול על מסע הגיבור

2000_64c9c97c91f94.webp

כולנו גיבורים / רבקה שאול בן צבי
 

פורסם במוסף 'שבת', 'מקור ראשון', י'ג בכסלו תשע"ב, 9.12.2011

ה'גיבור' הספרותי, המיתולוגי, אינו אלא מימוש למאפיין מחיי הנפש של כל אחד מאיתנו. 
בספר עתיר תובנות פסיכולוגיות וספרותיות נפרשות תחנות בנפש האדם

מסע הגיבור-תהליך התהוות הנפש במיתוס, במעגל החיים ובתרפיה, רות נצר; מודן, 2011, 375 עמ'

ההתבוננות בסוגות שונות של יוצר אחד היא חוויה מעניינת. אפשר להרגיש איך תחום אחד משפיע על משנהו: כישרון השירה חודר אל המבע ההגותי השכלתני; ההגות פולשת אל השירה; דרמה, שירה, סיפורת ומסאות נמזגות זה בזה. ואין הכוונה לחובבנות נטולת אינטנסיביות, אלא להעמקה ורצינות בכל תחום. רות נצר, יוצרת רבת תחומים, כתבה ספר שמצטרף לספריה הקודמים העוסקים בחקר הנפש האנושית בהקשר יונגיאני, ומתחבר גם אל ספרי השירה שלה בעלי המטען ההגותי.
ייחודו של "מסע הגיבור" בהשוואה לקודמיו הוא בהיותו נגיש וקל יותר לקריאה, ומיועד לקורא הרגיל כמו גם לאנשי המקצוע. נצר מביאה חומרים מספרות מקצועית שאינה קיימת בעברית, וגם עוסקת בנושאים שטרם עלו במסגרת המחקר היונגיאני. מהפן הספרותי מצאתי בספר המון יופי פואטי, שפע של דמיון ועושר של דימויים, בד בבד עם הארות ספרותיות רבות.
נושא הספר הוא התהוות האדם באספקלריה של מיתוסים, ברוח הפסיכואנליזה היונגיאנית שהרחיבה את ה"תת מודע" של פרויד לתת מודע קולקטיבי, המאכלס את צורות היסוד של החוויה האנושית, ופועל אצל כל בני האדם. מושג מעט מיסטי במהותו, שמדגיש את הדומה אצל בני האדם ואת השיתוף שבתכנים הרגשיים. לפי גישה זאת, מהווים המיתוסים למיניהם ביטוי ליסודות נפשיים. אלה הם הדימויים המופיעים בחלומותינו, ומתגשמים באופנים שונים בתחומים השונים של חיי האדם. מכל אלה יוצרת רות נצר את העלילה הנפשית של ה'גיבור' ואת תהליך התהוותו.
המושג 'גיבור' לובש פנים רבות: ישנו הגיבור המובהק של המיתוסים היווניים, דמויות כהרקולס, פרסאוס, אכילס; ישנם גיבורים של יצירות ספרות, כולל הגיבורים הטראגיים, מושג ייחודי בתחום הטרגדיה. אך עיקר משמעות הגיבור לפי הספר הוא האדם באשר הוא, שחייו הם מסע של עיצוב הייחודיות האישית ("אינדיבידואציה") נוכח קשיים ומכשולים שמקורם גם ב"איד", ממלכת היצרים המודחקת לפי פרויד, וגם בעולם החיצוני בכל תחומיו. ליתר דיוק, הגיבור לפי נצר הוא ה"אגו", שהוא תוצר המתח שבין ה"איד" ו"האני העליון". האגו של האדם מתגבש ומגיע לעוצמה ונפרדוּת מתוך התנסויות, מכאובים, התמודדויות, עמידה במשימות ותהליכי חניכה.
אבל לא כולם גיבורים באותה משמעות. הקריטריונים משתנים מתרבות לתרבות: במזרח קיים אידאל של ניתוק ופאסיביות שבא לידי ביטוי במדיטציה היוגית; במערב מושם דגש על אקטיביות. נצר דנה מעט גם בהשקפה המזרחית, אך עיקר עניינה בגיבור המערבי המתגלם במיתוסים, בספרות, במדע, בהנהגה ובתחומים נוספים. יש לציין שנצר משתמשת במושג גם מבחינה חיצונית וגם מבחינה פנימית, כי שני הדברים קשורים זה בזה, והגיבור הפנימי מתגבש מתוך הזדהות עם דימויים חיצוניים שונים של גיבורים. ובכן, ישנו הגיבור של פרקי אבות הכובש את יצרו, ויש גיבור המכה את אויביו, והגיבור הטראגי המגיע למודעות; מכל הגיבורים למיניהם מגבשת נצר רשימה של אפיונים וביניהם: כיבוש היצר, יכולת בחירה והחלטה, התמדה במסע ומחויבות למשימה.
בספר מובאים גם קריטריונים נוספים להערכת הגיבור. בהבנתי את הספר, הגיבורים הם אנשים ראויים, על חולשותיהם וכישלונותיהם. אך הם אינם בני אדם נטולי עכבות, פסיכופתים מסוכנים; גם לא עצלנים ונרפים או אנשי תענוגות ריקים מתוכן. יש אמנם בספר מסר אופטימי על אפשרויותיה הרחבות של נפש האדם, על היכולת העמוקה לתיקונים וכפרה, אך האפשרויות הללו צפונות רק למי שמוכן למאמץ ואינו חושש מהבטה פנימית נוקבת. שיא ההגשמה הוא כמובן מעבר ל"אני", אבל יש צורך ב"אני" חזק על מנת לעשות דברים בעלי ערך. הגיבור של נצר רחוק מאוד מה"פרסונה" הטלוויזיונית המאופרת תרתי משמע, אלא מי שממוקד בעצמי האמיתי שלו, ומגבש את עצמו באופן אותנטי ופנימי.
דיון מעניין מוקדש לתודעת הזמן, וכאן בא לידי ביטוי ההיבט הטיפולי של המחברת, הטוענת לאור ניסיונה המקצועי שתודעת זמן מעוותת מראה על בעיות באישיות. חוסר היכולת לדייק, דחיינות כרונית, התעלמות מהשעון. מתברר שהתעלמות מהשעון אינה סיבה למסיבה… ושאין כל רומנטיקה בהתכחשות לזמן הפיסי. לקחים מסוג זה מצויים בספר למכביר, ומעצימים את הרלוונטיות שלו לקורא מן השורה.
אחד מהגיבורים הרבים המוצגים בספר הוא האמן (בצד המיסטיקן, המורד, הלוחם, המנהיג ורבים אחרים). דמותו משורטטת באמצעות קטעי שירה, מיתוסים המשקפים את מהות האמן והאמנות, מחקרים על האמן והגות כללית. נצר מצטטת את החוקר רולו מיי, האומר שלאמן יש פחות הגנות מפני התת מודע, ולכן הוא מסוגל לסובלימציה של הכוחות הפנימיים המאיימים. האמן אינו מתגבר על הלא מודע, אלא חי עמו בכפיפה אחת, והופך אותו למקור השראה.
ביטוי מיתי לכך הוא המיתוס של פרסאוס, שנדרש לערוף את ראשה של הגורגונה, המפלצת שכל הרואה אותה הופך לאבן. פרסאוס מילא את המשימה, אך מהראש הכרות בקע פגסוס, הסוס המכונף, וכאשר הגיע פגסוס להר הליקון בקע ממנו מעיין המשוררים. בהמשך הדיון מדגישה נצר שהשראה ללא יכולת ארגון לא תוביל ליצירה, והאמן חייב להיאבק באותם כוחות פנימיים היוצרים חדלון מעש. בפרק ישנן הבחנות נוספות על האמן, זיקתו לגבריות ולנשיות ויחסו לנשים הממשיות בחייו.
פרק מעניין עוסק בבדידות כאפיון קיומי של כל אדם. אך יש בדידות של עושר רוחני ויש בדידות עקרה. הגיבורים במיתוסים יוצאים לדרך לבדם, כחלק מתהליך חניכה מעצב, אם כי ישנו גם ארכיטיפ של זוגות היוצאים לדרך. בדידות קיצונית עלולה למוטט את האישיות עד כדי מחלת נפש. הפרק פותח בשבחי הבדידות ומסיים בשבחי הדיאלוג החברתי. במסע הבודד הזה יש צורך להתגבר על מפלצות, להרוג חיות שונות, אבל הנוסע מקבל תשורות ממדריכים שונים, ולומד להתגונן בדרכים מגוונות ביותר כמו למשל להיות רואה ואינו נראה. במציאות החיצונית פירושו של דבר לטשטש את קיומנו מפני הגורמים המסכנים אותנו.
כוחות ארכיטיפליים מתגלמים גם בדמויות ההורים. האם, מקור החיים, דמות עוטה הוד ויקר שמתבטאים למשל בתמונת "החלבנית" של ורמיר. אבל ארכיטיפ האם מורכב משני קטבים: האם המיטיבה והאם הבולענית, כמשתקף גם במיתוסים ובאגדות עם, וגם בסיפורי חלומות של מטופלים. הירשל של עגנון למשל, שאמו היא מהסוג הבולעני, ועל כך הוא משלם בשפיותו. הסבר זה של נצר ליצירה שונה מההסבר הפרוידיאני. היא אינה רואה את הירשל כמי שסובל מתסביך אדיפוס ונמצא בתחרות עם האב, אלא כמי שקשור לאם שאינה מניחה לו להשתחרר. בן, שכוחות נפשו כבולים על ידי האזיקים הבלתי נראים של הכוחות המפלצתיים המופנמים בנפשו כ"אנימה" שלילית ("אנימה", בתורת יונג, היא ארכיטיפ מרכזי של נשיות). הסבר זה ל"סיפור פשוט" נראה לי יותר עמוק ומעוגן בטקסט מאשר תסביך אדיפוס וכמובן שהוא עדיף על אותם הסברים המתמקדים בנורמות החברתיות. בל נשכח שמרד בהורים היה אפשרות ריאלית בתקופה זאת של ראשית המאה העשרים. לא הכבלים החיצוניים הם המונעים מהירשל את מימוש המרד, אלא הפנמת 'האם הגדולה' והעדר דמות אב חזקה, שכן גם האב נבלע על ידי אשתו.
בספר דיונים ספרותיים מרתקים ופרשנויות מקוריות ליצירות ספרות. כך למשל בדיון על האינצסט נכלל ניתוח מעניין של הנובלה "הנבחר" מאת תומאס מאן. בדיון על ארכיטיפ האב המאיים בוחנת נצר את כתביו של קפקא, שהעלה דמויות אב מזעזעות. פרקים מעניינים אחרים עוסקים בכשליו של הגיבור, וביניהם ההיבריס, הילדות הנצחית, הנרקיסיות, התחבולנות והחולשה. פרקים ארוכים מוקדשים לנושאים כגון האשמה (הבחנה מעניינת היא בין רגשי אשמה לבין אשמה ממשית), הסבל, השיבה, הכפרה. בנושאים האלה נעזרת נצר בתובנותיה של דורותיאה קרוק, כלת פרס ישראל, על אודות הטרגדיה והגיבור הטראגי ("יסודות הטרגדיה"). נוסף על כך יש בספר דיונים קצרים אך מאלפים על תופעות שונות בתחומי המשפחה, החברה והתרבות הקשורות למיתוסים שונים, כמו למשל הדיון בסרטי מדע בדיוני, פולחן ה"כוכבים", אלימות במשפחה, חינוך נוקשה, מרד הנעורים, הכמיהה לנעורים נצחיים, היחיד הגדול, המנהיג הרודן, החשיבה הקולקטיבית ועוד ועוד. הספר נחתם במסעו של המטפל, שאף הוא תהליך של גבורה שדורש התמודדות עם המפלצות של עצמו, כמו עם אלה של המטופל.
לקורא שאינו מקצועי בתחום, הספר מסייע בהבנת התחנות שבתהליך ההתפתחות ובשרטוט הכשלים האישיים ומקורותיהם. יש בכך אפקט טיפולי שנוצר מעצם הקריאה, אפקט שכולל גם את העלאת המודעות וגם את סלילת אפשרויות הצמיחה, כמו למשל הידיעה שעדיין לא מאוחר לתקן משגה חריף בדרך החיים, שאולי מקורו בארכיטיפ מאיים כלשהו. למשל, הבנת הכורח בהיפרדות הרגשית מההורים ובבניית עצמיות בלתי תלויה גם תסייע לקורא להימנע מלעולל לילדיו את מה שאולי נעשה לו.
מרענן להיווכח שנצר אינה שבויה בכבלי התקינות הפוליטית, ומביעה גם דעות שקשה היום להביען מבלי להיתקל בטהרני הפוסט-מודרניזם. כמו כן בולטת למדנותה היהודית של מי ששורשיה בקיבוץ הדתי, אם כי גישתה אינה אורתודוקסית. "מסע הגיבור" ככלל הוא ספר מרחיב אופקים ומרגש, ספר המעשיר את הרוח.

bottom of page